اسد بن خزیمه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اسد بن خزیمه از متولیان خانه خدا در روزگار جاهلیت بوده است.
اسد بن خزیمة بن مدرکه از عرب عدنانی است. پدرش جد چهاردهم رسول خدا (صلی الله علیه و اله) و از داوران عرب بود. بر پایه گزارشی، پدرش نخستین کسی بود که بت هبل را بر کعبه نصب کرد. از این رو، به آن «هبل خزیمه» گفته می شد. این گزارش با یکتاپرستی نیاکان پیامبر (صلی الله علیه و اله) سازگاری ندارد. نیز مشهور است که بت هبل را عمرو بن لحی خزاعی از شام آورد و در خانه خدا نصب کرد. خزیمه فرزندانی دیگر به نام های کنانه، اسده و هون نیز داشت. مادر اسد، بره دختر مره بن اد بن طابخه بود.
شخصیت اسد
اسد را مردی بزرگوار دانسته اند. وی پس از آل ضبه از عرب عدنانی، متولی خانه خدا شد. از مدت تولیت او و رویدادهای دوران وی و هنگام مرگش آگاهی در دست نیست. درباره محل دفن او نیز اختلاف است. صالح بن شیخ بن عمیره، از نوادگان وی، جای قبر او را خرمان، باغی در مکه ، دانسته است. منصور عباسی (م. ۱۵۸ق.) با رد ادعای او، قبر وی را بر روی کوه ابوقبیس دانست. پیامبر (صلی الله علیه و اله) اسد را موحد دانسته و از دشنام دادن به او نهی کرده است. بر پایه خبری، اسد هنگام مرگ ، فرزندان خود را به پیروی از آیین حنیف فراخواند.
فرزندان وی
اسد از همسرش اوده دختر زید بن اسلم قضاعی فرزندانی به نام های دودان، کاهل، عمرو، صعب، حلمه و تغلب داشت. نسل اسد بیشتر از دودان پدید آمد و به تیره هایی چون بنو غنم بن دودان، بنو ثعلبة بن دودان، بنو والبة بن حارث، بنو صیداء بن عمرو، بنو نصر بن قعین و بنو فقعس بن طریف قسمت شد و در گذر زمان ، تبار اسد، کلان قبیله بنی اسد را تشکیل دادند.
نقش آفرینی نوادگان اسد در دوران رسول خدا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس