استکانوا

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] ریشه کلمه:
کین (۲ بار)

«اسْتَکَانُوا» از مادّه «سکون» به معنای ساکن شدن در هیئت خضوع و خشوع است که در این صورت از باب «افتعال» خواهد بود که در اصل «استکنوا» بوده، فتحه کاف اشباع و تبدیل به الف و در نتیجه «اسْتَکَانُوا» شده است. بعضی گفته اند: از مادّه «کون» از باب «استفعال» به معنای طلب استقرار در مکان توأم با خضوع و خشوع می باشد. به هر حال، حالت تواضع بنده را در برابر پروردگار منعکس می کند و این که بعضی آن را به معنای دعا ذکر کرده اند، به خاطر آن است که دعا کردن یکی از مصادیق خضوع و تواضع است. احتمال سومی نیز وجود دارد که از مادّه «کین» (بر وزن عین) از باب «استفعال» باشد; زیرا این ماده به معنای خضوع آمده است. و تمام این معانی قریب الافق می باشند.
(به فتح اول) خضوع. در قاموس آمده «کانَ یَکینُ کَیْناً: خَضَعَ» استکانت به معنی تذلل و خضوع است . یعنی در اثر زحماتیکه در راه خدا به آنها رسید سست نشدند، ضعیف نگشتند، به دشمنان تسلیم و خاضع نشدند. . به پروردگارشان منقاد و خاضع نشدند و ناله نکردند.

پیشنهاد کاربران

المؤمنون
وَلَقَدْ أَخَذْنَاهُم بِالْعَذَابِ فَمَا اسْتَکَانُوا لِرَبِّهِمْ وَمَا یَتَضَرَّعُونَ
ﻫﻤﺎﻧﺎ ﻣﺎ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺑﻠﺎﻫﺎ ﻭ ﺁﺳﻴﺐ ﻫﺎ [ﻱ ﺩﻧﻴﺎﻳﻲ ] ﮔﺮﻓﺘﻴﻢ ، ﻭﻟﻲ ﻧﻪ ﺑﺮﺍﻱ ﭘﺮﻭﺭﺩﮔﺎﺭﺷﺎﻥ ﻓﺮﻭﺗﻨﻲ ﻛﺮﺩﻧﺪ ﻭ ﻧﻪ ﺑﻪ ﭘﻴﺸﮕﺎﻫﺶ ﺯﺍﺭﻱ ﻣﻰ ﻛﻨﻨﺪ ، ( ٧٦ )
هوالعلیم
استکانوا: فروتنی کردند
فما استَکانوا: سپس فروتنی نکردند

بپرس