استان لرستان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] لرستان یکی از استان های غربی ایران است که ۲۸٫۲۹۴ کیلومتر مربع مساحت دارد. لرستان سرزمینی کوهستانی است و غیر از چند دشت محدود، سراسر آن را کوه های زاگرس پوشانده است. اشترانکوه با چهار هزار و پنجاه متر ارتفاع بلندترین نقطه استان لرستان است.
استان لرستان دارای آب و هوای متنوع است. در زمستان، هنگامی که در شمال لرستان برف و کولاک و سرمای شدید جریان دارد، قسمت های جنوبی آن از هوای مطبوع و بارانی برخوردار است. بخشهای غربی مانند سفیدکوه نسبت به قسمتهای شرقی، یعنی دورود و الیگودرز، نزولات جوی بیشتری دارد.
تنوع آب و هوایی در شهر های استان بوضوح مشاهده می شود بطوری که خرم آباد از اعتدال زمستانی و گرمای تابستانی، بروجرد از سرمای زمستانی و اعتدال تابستانی، و الیگودرز از آب وهوای بسیار سرد در زمستان و معتدل در تابستان برخوردار است.

جمعیت
جمعیت استان در سرشماری سال ۱۳۸۵ بالغ بر ۱٫۷۱۶٫۵۲۷ نفر گزارش شده است. اکثر جمعیت استان را طایفه ها و تیره هایی از قوم ایرانی لر تشکیل می دهند که گویش ایشان لری است.

منبع
موسسه مطالعات ایران و اوراسیا
...

پیشنهاد کاربران

استان لرستان از استان های غربی ایران است. این استان ۲۹۳۰۸ کیلومتر مربع مساحت و بیش از یک میلیون و هفتصد و شصت هزار نفر جمعیت دارد. این استان سیزدهمین استان کشور از نظر جمعیت می باشد. خرم آباد مرکز استان است. طبق آمار سال ۱۳۸۵، خرم آباد بیستمین شهر بزرگ کشور است. لرستان سرزمینی کوهستانی است و غیر از چند دشت محدود، سراسر آن را کوه های زاگرس پوشانده است. اشترانکوه با ۴۱۵۰ متر ارتفاع بلندترین نقطه استان واقع در حدفاصل شهرستان های دورود، ازنا و الیگودرز و پست ترین نقطه آن در جنوبی ترین ناحیه استان واقع شده و حدود ۵۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. بر اساس یافته های باستان شناسی این منطقه یکی از نخستین سکونتگاه های قدیمی بشر است و مفرغ لرستان از شهرت باستان شناسی زیادی برخوردار است. لرستان تنها استان ایران است که به دلیل اهمیت فوق العاده تاریخی یکی از ۴ بخش اصلی موزه ملی ایران را به خود اختصاص داده است. این ۴ بخش اصلی عبارتند از پیش از تاریخ، تاریخی و لرستان، دوران اسلامی، مهر و سکه. استان لرستان سومین استان پرآب کشور است و ۱۲ درصد آب های کشور را در اختیار دارد. این استان علی رغم غیرمرزی بودن خسارت های بسیاری در جریان جنگ ایران و عراق متحمل شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

لرها یکی از اقوام ایرانی هستند و از نظر قومی جزئی از مردم کرد به شمار نمی آیند. واژهٔ کرد در دوران تاریخی پس از حمله اعراب به ایران به معنای رمه گردانان و کوچ نشینان ایرانی تبار فلات ایران به کار رفته است و معنای قومی خاص نمی داده است. در برخی از منابع، لرها و دیلمیان و بلوچان و اقوام دیگر را جز کرد ( یعنی کوچ نشین ) شمرده اند؛ زیرا واژه کرد به معنی یک نوع شیوه زندگی و نه معنی زبانی بوده است. اما از لحاظ قومیت لرها گروهی جدا از کردها حساب می شوند. نام لر در متون تاریخی پس از حمله اعراب به ایران، اولین بار در قرن ۴ هجری قمری به شکل واژه های اللّریه، لاریه، بلاد اللور و لوریه در متون بازمانده از آن دوران بروز می کند.
حمدالله مستوفی می گوید در زبدة التواریخ آمده است:
در ذکر مقام لران و سبب وقوع اسم لری برایشان یاد کرده شدند که وقوع اسم لر بدان قوم بوجهی گویند از آنکه در ولایت مارود دیهی است آن را کرد می خوانند و درآن حدود دربندی آن را به زبان لری کوک اکر خوانند و در آن دربند موضعی است که لر خوانند چون اصل ایشان از آن موضع خواسته ایشان را لر خوانند. وجه دوم آن است که به زبان لری کوه پردرخت را لِر گویند و بسبب ثقالت راء کسرهٔ لام با ضمه کردند و لر گفتند و وجه سوم اینکه این طایفه از نسل شخصی اند که او لر نام داشته و قول اول درست تر می نماید.

استان لرستاناستان لرستاناستان لرستاناستان لرستاناستان لرستاناستان لرستان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/استان_لرستان
زنده باد خرم آباد لکستان

بپرس