استان اصفهان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] استان اصفهان با مساحتی حدود ۱۰۵۹۳۷ کیلومتر مربع در مرکز ایران و در جلگه سبز و خرم زاینده رود و دامنه کوههای زاگرس واقع شده است. ارتفاع متوسط آن از سطح دریا ۱۵۰۰ متر و کوههای آن از شمال غربی به جنوب شرقی امتداد دارد. ارتفاع کوه صفه در جنوب شرق اصفهان به ۲۲۳۲ متر می رسد. کوه معروف به کرکس به ارتفاع ۳۳۵۰ متر به خط مستقیم در ۵۰ کیلومتری شمال اصفهان واقع شده که اغلب پوشیده از برف است.آب و هوای اصفهان معتدل و فصول چهار گانه آن منظم است، شمال اصفهان تا ۹۰ کیلومتری باز و بادهای خنک شمالی از این طریق می وزد. جنوب و مغرب اصفهان، کوهستانی و شمال و مشرق آن جلگه است به همین علت دارای اختلاف هوا و بارندگی است. متوسط میزان بارندگی در اصفهان حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیمتر است.مهمترین رودخانه ای که در مرکز فلات ایران جاری است، زاینده رود نام دارد که از ارتفاعات زردکوه بختیاری(کوهرنگ) سرچشمه گرفته و پس از طی مسافتی در حدود ۳۶۰ کیلومتر از مغرب به مشرق منطقه اصفهان را آبیاری می کند و در ۱۴۰ کیلومتری مشرق اصفهان در باتلاق گاو خونی فرو می رود. در آخرین سرشماری نفوس و مسکن کشور در سال ۸۵ جمعیت استان اصفهان حدود چهار میلیون و ۵۶۰ هزار نفر اعلام شد. مردم استان اصفهان اکثراً از مردم فارس هستند. ولی اقوام مختلف دیگری نیز در این استان ساکنند که به ترتیب جمعیت عبارتند از: بختیاری ها، لرها، ارمنی ها، ترک ها، گرجی ها، یهودی ها، کولی ها و عرب ها.
موسسه مطالعات ایران و اوراسیا
...

پیشنهاد کاربران

استان اصفهان از استان های مرکزی ایران است که مرکز آن، شهر اصفهان است. این استان ششمین استان پهناور، سومین استان پرجمعیت ایران و رتبه اول شهرنشینی در کشور را دارد. این استان با مساحتی حدود ۱۰۶۷۸۶ کیلومترمربع بین ۳۰ درجه و ۴۳ دقیقه تا ۳۴ درجه و ۲۷ دقیقه عرض شمالی خط استوا و ۴۹ درجه و ۳۶ دقیقه تا ۵۵ درجه و ۳۱ دقیقه طول شرقی نصف النهار گرینویچ، واقع شده است. استان اصفهان بیشترین استان های همسایه را در کنار خود دارد که از شرق به استان های یزد و خراسان جنوبی، از شمال به استان های سمنان، قم و مرکزی، از غرب به استان های لرستان و چهارمحال و بختیاری، از جنوب به استان های کهگیلویه و بویراحمد و فارس محدود است. از نظر طبیعی نیز استان به دشت کویر در شرق و شمال، رشته کوه های زاگرس در غرب و جنوب محدود شده است که این موقعیت طبیعی، از یک طرف محدودیت ها و از طرف دیگر پتانسیل ها و مزیت هایی را برای استان فراهم نموده است. در استان پهناور اصفهان انواع اقوام ایرانی شامل گرجی ها، بختیاری ها، ترک ها، ارمنی ها، فارس ها و کویر نشینان و همچنین مهاجرین جنوبی و خوزستانی با زبان ها و فرهنگ های مختلف در شهرستان های مختلف این استان ساکن اند و در هر منطقه گویش و زبان مخصوص خود را دارند. عناصر استحاله یافته ای از عرب ها، کُردها و بلوچ ها نیز در جمعیت استان اصفهان وجود دارند که امروزه در زبان و فرهنگ فارسی ادغام شده اند.
...
[مشاهده متن کامل]

اصفهان قطب تولید آهن، فولاد، طلا و همچنین صنایع دستی در ایران است.
بر اساس اطلاعات حاصل از سرشماری عمومی نفوس و مسکن در دوره های گذشته، جمعیت استان اصفهان در سال ۱۳۵۵، حدود ۲ میلیون نفر بوده است که با رشدی فزآینده به۶ میلیون نفر در سال ۱۳۹۵ رسیده است. شهرستان های پرجمعیت اطراف شهر اصفهان شامل نجف آباد، فلاورجان ، خمینی شهر، فولادشهر ، زرین شهر و شاهین شهر هستند که بررسی آمار جمعیتی استان طی بازهٔ زمانی ۱۳۵۵ تا ۱۳۹۵، نشان می دهد نرخ شهرنشینی در استان اصفهان به تبعیت از کشور از رشد چشمگیری برخوردار بوده است و به پیروی از الگوی رشد جمعیتی در کشور در استان اصفهان نیز شهرنشینی با افزایش رشد مواجه بوده است که این افزایش همراه با کاهش روند رشد روستانشینی در استان همراه بوده است به طوری که از ۳۷ درصد در سال ۱۳۵۵ به ۱۲ درصد در سال ۱۳۹۵ رسیده است. در این رابطه باید گفت گسترش محدودهٔ شهرها، تبدیل روستاها به شهر و ایجاد شهرهای نو موجب تغییرات گسترده ای طی ۶۰ سال گذشته در نظام سکونتگاهی استان اصفهان شده است.

استان اصفهاناستان اصفهاناستان اصفهاناستان اصفهاناستان اصفهاناستان اصفهان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/استان_اصفهان

بپرس