[ویکی فقه] آسانی. آسانی، معادل یُسر در زبان عربی است. بیشتر لغویان، یُسر را ضدّ عُسر و به معنای آسانی و بی نیازی دانسته اند.
مشتقات گوناگون یُسر در قرآن ۴۴ بار آمده
المعجم المفهرس، ج۱، ص ۸۷۹ .
از برخی مصادیق آسانی به تساهل و تسامح نیز تعبیر شده است که شاید این اصطلاح برگرفته از روایات متعدّدی از پیامبراکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) است که من به
شریعت سهله سمحه برانگیخته شده ام؛
وسائل الشیعه، ج ۲۰، ص ۱۰۶.
خداوند در تشریع
احکام وتکالیف
دین اسلام، آسان گرفته؛ به صورتی که عمل به آن وظایف در توان مکلّفان است:
المیزان، ج ۲، ص ۴۴۴.
...
[ویکی اهل البیت] آسانی. این صفحه مدخلی از دائرة المعارف قرآن کریم است
آسانی، معادل یُسر در زبان عربی است. بیش تر لغویان، یُسر را ضدّ عُسر و به معنای آسانی و بی نیازی دانسته اند. مشتقات گوناگون یُسر در قرآن 44 بار آمده که اغلب به همین معنا بکار رفته است.
مفهوم آسانی را در قرآن کریم می توان در قالب واژه هایی مانند تخفیف، هیّن، وسع، عفو، رفق، رحمت، مغفرت و اِنظار جُست. از نفی اثم، حرج، جناح، تثریب، إصر، اطاقة، ضیق و مشقّت نیز مفهوم آسانی استفاده می شود؛ چنان که توجه به مجموعه این واژه ها در
آیات می تواند گستره مفهومی آن را در قرآن بنمایاند.
مفهوم آسانی در مجموعه ساختار معرفت دینی تجلی دارد؛ از قبیل آسانی تصرفات
خدا در نظام تکوین در دنیا و آخرت، آسان شدن کارها بدست خداوند، آسان گیری در تشریع احکام دینی و دستور به آسان گیری در روابط دینی و اجتماعی. گستره این مفهوم در تشریع احکام تا جایی است که می توان گفت: بنای شریعت بر آسان گیری است.
از برخی مصادیق آسانی به تساهل و تسامح نیز تعبیر شده است که شاید این اصطلاح برگرفته از روایات متعددی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله است که من به شریعت سهله سمحه برانگیخته شده ام؛
بر همین اساس، برخی از فقیهان در استنباطات احکام فقهی، بارها به سهلة و سمحة بودن شریعت استناد کرده اند؛ البته قرآن برای آسانی، حدود و مرزهایی قائل شده است.
قرآن، آفرینش آسمان ها و زمین را در شش روز و بدون سختی و مشقّت ذکر کرده: «و لَقَد خَلقنا السَّموتِ والأرضَ و ما بَینَهما فی سِتَّةِ أیّام و ما مسَّنا مِن لُغوب». (سوره ق/50 ، 38)
و خداوند ایجاد و اعاده خلق را بر خود آسان دانسته است: «أَوَلَم یَرَوا کَیفَ یُبدِئُ اللّهُ الخَلقَ ثمّ یُعیدُه إنَّ ذلکَ عَلَی اللّهِ یَسیرٌ». (سوره عنکبوت/29، 19)
[ویکی فقه] آسانی (قرآن). آسانی به معنای سهولت در برابر دشواری، و صعوبت است.
وَاللَّهُ خَلَقَکُم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَةٍ ثُمَّ جَعَلَکُمْ أَزْوَاجًا وَمَا تَحْمِلُ مِنْ أُنثَى وَلَا تَضَعُ إِلَّا بِعِلْمِهِ وَمَا یُعَمَّرُ مِن مُّعَمَّرٍ وَلَا یُنقَصُ مِنْ عُمُرِهِ إِلَّا فِی کِتَابٍ إِنَّ ذَلِکَ عَلَى اللَّهِ یَسِیرٌ. خداوند شما را از
خاک آفرید، سپس از نطفه، سپس شما را به صورت همسران یکدیگر قرار داد، هیچ جنس ماده ای
باردار نمی شود و
وضع حمل نمی کند مگر به
علم او، و هیچ انسانی
عمر طولانی نمی کند، و هیچ کس از عمرش کاسته نمی شود مگر اینکه در
کتاب (علم خداوند) ثبت است، اینها همه برای خداوند آسان است.
فاطر/سوره۳۵، آیه۱۱.
۱. ↑ فرهنگ معین.۲. ↑ فاطر/سوره۳۵، آیه۱۱.
فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «آسانی»