ارسلان خان

لغت نامه دهخدا

ارسلان خان. [ اَ س َ ] ( اِخ ) ابن علی. رجوع به ارسلان خان اول شود.

ارسلان خان. [ اَ س َ ]( اِخ ) ابومنصور الاصم . رجوع به ارسلان خان اول شود.

ارسلان خان.[ اَ س َ ] ( اِخ ) أصم. رجوع به ارسلان خان اول شود.

ارسلان خان. [ اَ س َ ] ( اِخ ) اول ایلکی. ابن علی مکنی به ابوالمنتصر، هفتمین از ایلک خانیّه ترکستان و او پس از شرف الدین طغان بن علی بحکومت رسید. در ترجمه تاریخ یمینی آمده : طغان خان را عمر به آخر رسید و روح او در جمله ارواح شهدا بجنةالمأوی رسید و ملک او بر برادر وی که در تقوی و مراقبت جانب الهی و اهتمام به امور دینی موافق سیرت و مطابق سریرت او بود قرار گرفت و همواره بر طاعت و نمازجماعت و تمهید اسباب عدل و رأفت و تجانب از جانب کبر و نخوت مستقیم بود و بر قضیت موافقتی که طغان خان را با سلطان [ محمود ] بود برفت و سوابق مصافات او بلواحق مؤاخات و موالات معمور گردانید و در عهد ایلک خان سلطان عقیله ای از مخدرات اولاد او از بهر امیرجلیل ابوسعید مسعود نامزد کرده بود. در این ایام سفیران به اتمام آن وصلت وساطت کردند و عقده آن مناکحت به استحکام رسانیدند و از ثقات حضرت سلطان جمعی از جهت نقل آن دُر یتیمه برفتند تا آن ودیعت بمنصه استحکام رسانیدند و جمهوری از مشاهیر علمای مشرق و ائمه منطق در خدمت مهد او به بلخ آمدند و آن امانت بسپردند و محمولاتی که داشتند از مال و مقال به ادا رسانیدند و زفاف آن کریمه تمام شد و سلطان بفرمود تا پیش از وصول ایشان در بلخ آذین بستند و شهر بیاراستند و از انواع تنجید و تزیین هیچ باقی نگذاشتند و سلطان از جهت رفع درجت و اعلای مرتبت پسر، هراة به او داد با اموال بسیار و تجمل فراوان و زینت و ساز پادشاهانه و اورا در شهور سنه ثمان و اربعمائة روان کرد و او به هراة آمد و آئین عدل پیش گرفت... ( ترجمه تاریخ یمینی ص 395-396 ). و رجوع به طبقات سلاطین اسلام ص 122 و آل افراسیاب و ابوالمنتصر ارسلان خان اول ابن علی شود.

ارسلان خان. [ اَ س َ ] ( اِخ ) ثالث محمودبن سلیمان ، از ایلک خانیه سمت مغرب که پس از خضرخان ثانی بحکومت رسید. ( طبقات سلاطین اسلام ص 122 ). و رجوع به آل افراسیاب و محمود ارسلان خان شود.

ارسلان خان. [ اَ س َ ] ( اِخ ) ثانی ایلکی ملقب به شرف الدوله و مکنی به ابوشجاع. وی نهمین از ایلک خانیه ترکستان است که از حدود 421 تا 424 هَ. ق. حکومت کرده است. ( طبقات سلاطین اسلام ص 122 ). و رجوع به تاریخ بیهقی چ فیاض ص 592 و رجوع به آل افراسیاب و شرف الدوله ابوشجاع ارسلان خان ثانی شود.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

در عهد گورخان حاکم المالیغ و قیالیغ و فولاد بود

پیشنهاد کاربران

بپرس