اردکان

/~ardakAn/

معنی انگلیسی:
ardakan

لغت نامه دهخدا

اردکان. [ اَ دَ ] ( اِخ ) موضعی است از مضافات شیراز. ( جهانگیری ) ( برهان ). محلی است بین شیراز و اصفهان. ( گلشن مراد ). قصبه ایست در حوالی شیراز و بعضی گفته اند اردکان قصبه ایست در دامنه کوه شش پیر از کوههای فارس. درقدیم شهری بزرگ بوده اکنون بیش از پانصد خانوار ندارد. ( مرآت البلدان ). و آن در 97000 گزی شیراز بشمال غربی مایین و شمال شرقی فهلیان و میان برقون و گردنه اردکان واقع و از بلوکات قشقائی فارس است. طول آن 30 هزار گز و عرض 5 هزارگز، آب و هوای آن معتدل و دارای 12000 تن سکنه است. مرکز وی اردکان و بین دو کوه پوشیده از جنگل واقع است و نهر عظیمی از آن گذرد و دارای یازده قریه و پستخانه و تلگرافخانه است. درازی آن از ده علی تا قصبه اردکان پنج فرسنگ ، پهنای آن از باسکان تا شهداء یک فرسنگ است و محدود است از جانب مشرق ببلوک کام فیروز و بیضا و از سمت شمال و مغرب و جنوب بنواحی ممسنی. از سردسیرات فارس است ، هوای تابستانش چون ماه ثور شیراز باشد و بر این قیاس شکارش بز و پازن و قوچ و میش کوهی و کبک و تیهو و در تابستان چاخرق و هوبره. درخت بساتینش سیب و گلابی و آلو وانگور است درخت کبوده و عرعر چهار ساله تنومند شود که در جای دیگر هشت سال. دشتش در دو ماه پر از برف است و برف کوهستانش محتاج بمحافظت نباشد. اهلش در تابستان از ایوان بیرون نخسبند آبش از رودخانه شش پیر و رودخانه اردکان است زراعتش گندم و جو و نخود و عدس و لوبیای قرمز و زرت مکه است که بعربی خندروس گویند و مال المعامله این بلوک لوبیای قرمز است و روغن که از کوه گیلویه خریده بشیراز آورند و نام قصبه این بلوک نیز اردکان است در دره کوهی افتاده و رودخانه پر آب بسیار خنک و شیرین از میان این قصبه دائماًبگذرد و درختان تنومند از دو جانبش فرسنگی از بالا وفرسنگی از زیر رسته بیکدیگر پیوسته است که در دوفرسنگی راه آفتاب کمتر دیده شود. عموم خانه های آن از خشت خام و گل و چوب است و شماره آنها از هزار و پانصددرب خانه بگذرد و این بلوک مشتمل بر ده قریه است.

اردکان. [ اَ دَ ] ( اِخ ) دهی از نواحی یزد. ( برهان ) ( جهانگیری ). مؤلف مرآت البلدان گوید: اردکان قصبه معتبری است از توابع یزد در دو منزلی آن براه اصفهان ، آب و هوای آن خوب و مردمش عاری از صنعت نیستند بعضی آلات و ادوات از آهن میسازند که قابل توصیف است. قراء و مزارع بسیار دارد و سکنه بعضی دهکده های آن مجوسی مذهب اند. در قصبه اردکان اقسام حلوا خاصه حلوای ارده را نهایت خوب سازند - انتهی. اردکان از بلوکات یزد در کنار جاده یزد و نائین میان ارجنان و یزد و در 616100 گزی طهران واقع و دارای پستخانه و تلگرافخانه است حد شمالی آن میبد و حد شرقی رباطات و حد جنوبی میبد و حد غربی عقدا و مرکز آن اردکان و عده قرای آن پنج و مساحت وی 18 فرسنگ و جمعیت آن 10430 تن است. ( جغرافیای سیاسی کیهان ص 438 ).

فرهنگ فارسی

قصبه معتبریست از توابع یزد در سر راه اصفهان حد شمالی آن میبد حد شرقی رباطات و حد غربی عقداست . حلوا ارده را در آنجا خوب می سازند .

دانشنامه عمومی

آردکان. آردکان روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان طالقان در استان البرز ایران است. مردم آردکان به زبان تاتی سخن می رانند. [ ۲]
این روستا در دهستان میان طالقان واقع است که زادگاه دو شخصیت داستان عاشقانه عزیز و نگار می باشد که داستان آن هنوز در بین مردم به زبان تاتی نقل می شود. عزیز و نگار میراث گرانبهای تات های ایران در زمینه ادبیات شفاهی است.
آردکان دارای طبیعتی زیبا و باغ های میوه متنوعی همچون گیلاس، آلبالو و گردو می باشد. روستای آردکان از سمت شمال با روستای دنبلید از سمت شرق با روستای میراش از سمت جنوب با دریاچه سد طالقان و از سمت غرب با روستا ی آرموت همجوار میباشد. اکثر مزارع آردکان در قسمت جنوب شرقی روستا که به پستل آردکان معروف است قرار دارند. آردکان به علت قرار داشتن در دره دارای آب و هوایی خنک در تابستانها میباشد .
محوطه آردکان تپه از آثار تاریخی روستا می باشد.
روستای آردکان دارای چشم اندازی زیبا از دریاچه سد طالقان می باشد.
عکس آردکانعکس آردکانعکس آردکان

اَردَکان مرکز شهرستان اردکان در استان یزد است. این شهر در ۶۱ کیلومتری شمال غربی شهر یزد قرار گرفته است.
اردکان به معنی سرزمین مقدس که از دو کلمه «ارد + کان» تشکیل شده است که ارد به معنی «مقدس» و کان به معنی «سرزمین» است. برخی نیز معتقدند که احتمالا اردکان از کلمه پهلوی «ارتاکان» یا «ارتاکن» به معنی راستی و درستی گرفته شده است. اردکان در کتب تاریخی به یونان کوچک مشهور است و در سال های اخیر به واسطه اینکه زادگاه آقای سیدمحمد خاتمی ریاست جمهور سابق ایران و نظریه پرداز گفتگوی تمدن ها بوده، به شهر گفتگو و لبخند شهره شده است. [ ۴]
برخی سابقه شهر اردکان را به بعد از اسلام می رسانند. این در حالی است که نام اردکان و ریشه آن به زبانهای باستانی ایران بازمی گردد. مطابق منابع، هسته اولیه شهر اردکان در گذشته، محلی در ۱۰ کیلومتری شمال شهر اردکان فعلی بوده است که اکنون زردُگ نامیده می شود که بعد از اسلام نیز محل سکونت بوده است. برخی مورخان معتقدند که یکی از پادشاهان ساسانی دستور ساخت سه بخش را به سرداران خود به نامهای عقدار، بیدار و میبدار صادر نمود و ایشان سه بخش عقدا، بیده و میبد را بنا نهادند. در کتاب جامع مفیدی آمده است که اردکان قریه ای است از ولایت میبد. این شهر در زمان قاجار بیشتر مورد توجه قرار گرفت و در تقسیمات نوین کشوری در زمان رضاشاه پهلوی از قریه به عنوان شهر شناخته شد که مرکزیت ولایت میبد محسوب می شد اما بعدتر و در سالهای بعد به بخش و شهرستان ارتقا یافت.
می توان خرابه های خانه های مسکونی، مسجد و بازار و قلعه و حسینیه قدیمی اردکان را در آن مشاهده کرد. علت تغییر مکان روستا به قسمت های پایینتر، پیدا شدن آب شیرین در قسمت های کنونی شهر اردکان است. گفته شده اولین هسته شهر اردکان کنونی در قرن هشتم هجری قمری بنیاد گذاشته شد. در مورد وجه تسمیه اردکان گفته شده که این نام از دو بخش «ارد» و «کان» تشکیل شده که ارد به معنای مقدس ( به احتمال بسیار ریشه در ارت اوستایی در معنای راستی دارد ) و کان در معنای جایگاه و مکان است. بر این اساس احتمال می رود که بانیان شهر اردکان یا ارتاکان زرتشتی بوده باشند. از لحاظ تاریخی شهر اردکان از دوره افشار به بعد جزی ایالت یزد بوده و در تمام دوره قاجار نیز جزو این ایالت محسوب می شد.
[ ۵]
• زردُگ از مناطق باستانی اردکان است که آثاری مربوط به سده های پنجم و ششم هجری را در خود جای داده است. به نظر باستان شناسان میدان قلعه بعد از زردگ اقامتگاه دوم اردکانی ها بوده است. [ نیازمند منبع]
• مسجد زیرده و مسجد جامع از بناهای مربوط به قرن دهم هجری
• مسجد حاج محمد حسین و خانهٔ سروری در محله چرخاب مربوط به دوره قاجاریه
• خانهٔ تقدیری که هم اکنون محل ادارهٔ میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان اردکان است
• سردر مجدالعلما
• خانهٔ آیت الله خاتمی که موزهٔ رجال شهرستان اردکان است
• بازار قدیمی چهارسوق
• کوچهٔ آشتی کنان واقع در بازار چهارسوق
• کوچه ها و ساباط های محله های چرخاب و زین الدین
• حمام قدیمی بازار چهارسوق
• آتشکده شامهر زرتشتیان شریف آباد
• آسیاب دِژُک ( دُزُّگ )
عکس اردکانعکس اردکانعکس اردکانعکس اردکانعکس اردکانعکس اردکان

اردکان (سپیدان). اردکان شهری مرکز بخش مرکزی شهرستان سپیدان در استان فارس در جنوب ایران است.
که با مساحتی حدود ۳۷۵ هکتار در هفتاد کیلومتری شمال غرب شیراز در مسیر شیراز - یاسوج واقع شده است. این شهر که با ارتفاع ۲۲۰۰ تا ۲۳۰۰ متری از سطح دریا در دره ای میان کوه های زاگرس مرکزی واقع شده، به دلیل دریافت بارش سالانه زیاد، در زمستان پربرف و در تابستان پرآب است.
ایستگاه هواشناسی سینوپتیک شهر اردکان در سال ۱۳۸۳ تأسیس شد و از آن زمان تاکنون وضعیت آب و هوایی این شهر به صورت خودکار ثبت می شود. در این مدت ( ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰ ) مشخصات اقلیمی شهر اردکان بدین گونه ثبت شده است:[ ۲] [ دقیق بیان نشده]
یکی از ویژگی های آب و هوایی شهر اردکان بارش های بسیار شدیدی است که در فصول بارش در مدت زمان کوتاه رخ می دهد و در زمستان به صورت برف بسیار سنگین به وقوع می پیوندد. برای مثال می توان به بارش ۲۰۰ میلی متری بهمن ۱۳۹۰ اشاره کرد که در ۱۱ و ۱۲ بهمن در ظرف مدت ۳۶ ساعت انجام شد. [ ۳] [ دقیق بیان نشده] و در مرکز شهر ۸۰ سانتی متر و در مناطق کوهستانی ۱۵۰ سانتی متر برف به زمین نشست و موجب قطع شبکه برق و بسته شدن بسیاری از راه های روستایی شهرستان شد[ ۴] [ پیوند مرده] هم چنین در جریان توفان برفی بهمن ۱۳۵۰ به گفته روزنامه اطلاعات شهر اردکان و روستاهای اطراف آن ( از جمله دهستان کمهر ) از جمله مناطقی بودند که بیشترین تأثیر را بر اثر بوران متحمل شدند و هزاران نفر از اهالی منطقه در زیر حجم عظیم برف مدفون شدند. [ ۵]
• مرکز آموزش عالی سلامت باقرالعلوم سپیدان
• دانشگاه آزاد اسلامی واحد سپیدان
دانشگاه پیام نور سپیدان
شهر اردکان، چه در تابستان و چه در زمستان، دارای جاذبه های فراوان توریستی و گردشگری است. در تابستان با آب وهوای خنک و باغ ها و رود و چشمه های فراوان، و در زمستان با سپیدی زیبای برف و پیست اسکی، از جمله پیست پولاد کف که رتبه دوم را در میان پیست های ایران داراست، پذیرای گردشگران است.
شهرستان سپیدان منطقه ای کوهستانی است و دارای ۱۲ قله بالای ۳۰۰۰ متر از سطح دریا می باشد.
از جمله مناطق تفریحی این شهرستان عبارتند از:
• کوه ها: کوه رنج، کوه برم فیروز
• آبشارها: آبشار مارگون، آبشار چیکان، آبشار مورزیان
• تنگه ها: تنگ تیزاب، تنگ غوره دان، تنگ آبسرد، تنگ بغدیون
چله گاه
• پیست های اسکی: پیست اسکی پولادکف، پیست اسکی تربیت بدنی
• دریاچه ها: برم فیروز، برم شش پیر
• امامزاده ها: سید نورالدین علی غازی علوی در محله مُلا، امامزاده سید فخرالدین در محله مُلا، امامزاده سید میراحمد در محلهٔ پس آس
عکس اردکان (سپیدان)عکس اردکان (سپیدان)عکس اردکان (سپیدان)عکس اردکان (سپیدان)عکس اردکان (سپیدان)عکس اردکان (سپیدان)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

در زبان کوردی، "کان" به معنی معدن و "کانی" به معنی معدنی هستش. "کانیاو" به معنی آب معدنی ( آب چشمه ) می باشد که در فارسی، آب معدنی رایج هستش.
کلمه "ارد" در کوردی به معنای زمین هستش و لذا ترکیب "اردکان" در کوردی به معنای "زمین معدن" یعنی زمینی که دارای معادن است، می باشد و شهر اردکان از مهمترین شهرهای معدنی ایران هستش که قدمتش به دوران ساسانیان بر می گردد.
...
[مشاهده متن کامل]

زبان کردی پدر همه گویشهای ایرانی میباشد
کافی هست به کردی مسلط باشی و به راحتی این اسمهای که برایتان عجیب و غریب هست را معنی کنید
ارد فقط در زبان کردی معنی دارد
ارد به معنای زمین میباشد
کان یا کانی به معنی چشمه میباشد
...
[مشاهده متن کامل]

اردشیر و اردوان و اردکان و اردان و اردبیل . . . در زبان کردی معنا دار هستند
اردشیر یعنی شیر زمین
اردوان یعنی نگهبان زمین
اردکان یعنی زمینی که چشمه دارد
اردان یعنی زمین دار
اردبیل یعنی زمین گرد

بخش نخست اَردَ=اَرتَ در زبان پهلوی=مقدس
مانند اَردَبیل=اَرتَ ویل=شهر مقدس
اَردشیر=اَرتَ شیر= شیر مقدس
کان هم معنی جای و مکان میداده حتی بگفته برخی کان از کندن میاد و خانه تغییر یافته کانه است
نمونش تویسرکان =جایگاه بزرگان
پس اردکان بمعنی جایگاه مقدس میشه
اردکان ازدوکلمه ( ( آرد= آرت= خدای واحد در دوره زرتشتیان ) ) و ( ( کان= مکان، لفظی قدیمی به جای آرت شهر یا آردگان ) ) تشکیل شده است بنابراین اردکان یعنی یکی از پایتخت ها وشهرهای مذهبی ایران در دوره زرتشتیان وبه زبان امروزی اردکان یعنی سرزمین خداپرستان کویر و پیروان دین زردشتی
اردکان یزد رو فقط
زمین چشمه
اردکان فارس همان شهرستان سپیدان در ۸۰ کیلومتری شیراز است ارد با فتح الف و ساکن ر و دال به معنی خرد کردن است این شهرستان که بسیار پر آب بوده و سر سبز روزگاری محل خرد کردن علوفه برای پادگان های سپاه جاویدان
...
[مشاهده متن کامل]
در زمان هخامنشیان بوده که در نزدیکی این شهرستان قرار داشته اند یعنی در دشت بیضا اردکان یعنی جایی که علوفه خرد میکردند البته این اسم به مرور زمان تغییر کرده ودر زمان پهلوی با پیشنهاد ملکه فرح دیبا به سپیدان تغییر می یابد به دلیل وجود درخت های سپیدار زیبای این شهرستان.

اردکان استان فارس*پارس* ::در زبان پارسی به معنی مکان راستی و درستی
اردکان یکی از بزرگ ترین شهرهای استان یزد که بر پایه سرشماری سال ۱۳۹۵، جمعیت این شهر برابر با ۷۵٬۲۷۱ نفر بوده است. اردکان به معنی شهر مقدس که از دو کلمه ارد کان تشکیل شده است که ارد به معنی مقدس و کان به معنی سرزمین است.
به گمان می رسد که اردکان همان اَردَگان باشد و با اَرد: راستی و حقیقت هم ریشه است. بر این پایه، شاید اردَگ از کردبون ( بن فعل ) اَردیتَن به دست آمده باشد و گمان می رود که دارای چیم هدایت کردن به حقیقت و
...
[مشاهده متن کامل]
راستی باشد. ارداگ: هادی به حقیقت و راستی، اَردان و اَردیتار نیز هم چیم آن خواهند بود. اَردین و اَرددار دارای چیم قابل هدایت به راستی و حقیقت، هدایت پذیر خواهند بود. اَردیشن: هدایت کردن، اَردیشنیه: هدایت، اردَگ: هدایت شده، اردگان/ اردکان: هدایت شدگان به حقیقت و راستی؛ همچنین، اردَگ چیم ( معنی ) ابزاری برای هدایت به راستی و حقیقت را نیز خواهد داشت و با اَردینَگ در این چیم همخوانی خواهد داشت.

ارد کان = ارد کانی
ارد=زمین
کانی = چشمه
اردکان =زمین چشمه
مرکز شهرستان سپیدان در استان فارس در 75 کیلومتری و شمال غربی شیراز
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٢)

بپرس