ارتزاق

/~ertezAq/

مترادف ارتزاق: اعاشه، امرارمعاش، روزی ستانی، کسب روزی، معیشت

معنی انگلیسی:
obtaining one's daily bread, obtaining ones daily bread

لغت نامه دهخدا

ارتزاق. [ اِ ت ِ ] ( ع مص ) روزی ستدن. ( تاج المصادر بیهقی ). روزی بستدَن. ( زوزنی ). روزی ستاندن. روزی یافتن. ( منتهی الارب ). روزی جستن و در مثنوی ظاهراً بمعنی متعدّی آمده است :
زانکه میکائیل از کیل اشتقاق
دارد و کیّال شد در ارتزاق.
مولوی.
|| مرسوم گرفتن لشکر.

فرهنگ فارسی

رزق خواستن، درطلب رزق و روزی بودن، روزی یافتن، روزی ستاندن
۱ - ( مصدر ) روزی ستدن روزی ستاندن روزی یافتن رزق و روزی به چنگ آوردن : ( زانکه میکائیل در ارتزاق ) ( مثنوی ) ۲ - مرسوم گرفتن لشکر ۳ - ( مصدر ) روزی دادن .

فرهنگ معین

( اِ تِ ) [ ع . ] ۱ - (مص ل . ) روزی گرفتن ، روزی یافتن . ۲ - (مص م . ) روزی دادن .

فرهنگ عمید

به دست آوردن روزی، کسب روزی.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ارتزاق یعنی روزی ستاندن.
مراد از «رزق» (روزی) در فقه مالی است که فرد مستحق از بیت المال می گیرد؛ خواه از کارگزاران حکومت باشد یا از غیر آنان ؛ لیکن موضوع بحث در این مقاله، قسم اول است.

تفاوت ارتزاق با اجاره
تفاوت ارتزاق با اجاره (دریافت مزد در برابر کار) آن است که ارتزاق عقدی جایز است و در نتیجه، فسخ آن نیز جایز می باشد، در حالی که اجاره عقد لازم است و فسخ آن جایز نیست. افزون بر آن، در اجاره، باید مدّت اجاره، مقدار اجرت و نوع عمل معلوم باشد، ولی در ارتزاق، روزی به مقدار نیاز کارگزار، بر حسب تشخیص ولیّ امر داده می شود.
از این عنوان به مناسبت در باب های صلات، جهاد، تجارت، اجاره و قضاء سخن رفته است.

حکم ارتزاق
ارتزاق برای مستحق، جایز و تشخیص استحقاق با ولیّ امر است ،لیکن گروهی گفته اند بلکه برخی ادّعای اجماع کرده اند که جواز ارتزاق، مشروط است به نبودن فردی دارای شرایط لازم که به طور رایگان آماده همکاری است، و با بودن چنین فردی، ارتزاق برای دیگری جایز نیست. به تصریح برخی، در جواز ارتزاق برای مستحق از بیت المال تفاوتی میان حاکم دادگر و ستمگر نیست.
در این که در استحقاق روزی از بیت المال، فقر و نیاز شرط است یا ارتزاق برای هر فردی که از سوی حکومت عهده دار کاری است که انجام آن بر وی واجب نیست، جایز می باشد، اختلاف است.

مستحقان ارتزاق
...

پیشنهاد کاربران

بپرس