آخناتون. آخِناتون (Akhenaton) فرعون مصر از سلسلۀ هجدهم (ح ۱۳۵۳ـ۱۳۳۵پ م). مدتی مشترکاً با پدرش، آمِنحوتپ سوم، بر مصر حکومت کرد. پرستش آتونرا جانشین پرستش آمونکرد؛ و پایتخت را به آخِتاتونمنتقل کرد. نِفرتی تیهمسر محبوب آخِناتون بود و دو دختر از شش دختر آنان با جانشینان وی، اِسمِنخ کار، و تحوت عَنخ آمونازدواج کردند.
آخِناتون یا اَخِناتون ( /ˌækəˈnɑːtən/ ) ( به معنای کسی که برای آتون سودمند است ) که ابتدا با نام امن هوتپ چهارم ( به معنای آمون خرسند است ) بر تخت نشست، از فرعون های دودمان هجدهم مصر باستان بود که به مدت ۱۳ سال بر این سرزمین حکومت کرد. دوران اخناتون با اصلاحات دینی وی به یادآورده می شود؛ او دین و رسم نیاکان خود در چندخدایی را رها کرد و به پرستش دین جدیدی به مرکزیت خدای خورشید، آتون، روی آورد. آتون گرایی با اصطلاحاتی نظیر تک پرستی، یک ازچندپرستی و یکتاپرستی توصیف شده است. ... [مشاهده متن کامل]
اخناتون تلاش کرد تا دین جدیدی که متمرکز بر پرستش آتون، ایزد خورشید بود، را در مصر رواج دهد اما به موفقیت چندانی دست پیدا نکرد و مورد پذیرش عمومی قرار نگرفت. پس از مرگش، یادبودها و تندیس های او را نابود و نامش را از فهرست فراعنه پاک کردند. دین پیشین جایگاه خود را مجدداً به دست آورد و فرعون هایی که با فاصله چند سال از مرگ اخناتون به قدرت رسیدند و رابطه خونی مشخصی با سلسله هجدهم نداشتند، از اخناتون در نوشته هایشان با نام دشمن و آن مجرم یاد می کردند. با نابودی میراث اخناتون، این فرعون به فراموشی سپرده شد؛ تا اینکه در قرن نوزدهم، پایگاه باستان شناسی اخناتون در شهر عمارنه کشف شد. یک مومیایی نیز در گور موسوم به KV55 پیدا شد که به نظر می رسد متعلق به او باشد؛ در واقع آزمایش دی ان ای تأیید می کند که مومیایی متعلق به پدر توت عنخ آمون است، اما برخی وجود رابطه پدر و پسری بین اخناتون و توت عنخ آمون را زیر سؤال برده اند. آخناتون و همسرش نفرتیتی از جمله مصریان باستانی ای هستند که مورد توجه باستان شناسان و تاریخ نگاران معاصر قرار دارند؛ این علاقه از سه مسئله سرچشمه می گیرد: نخست رابطه آن ها با توت عنخ آمون ( گرچه نفرتیتی مادر توت عنخ آمون نبود ) ، دوم آثار هنری به با کیفیتی که از دوران اخناتون پیدا شده اند و سوم دینی که توسط او ایجاد شد. آخناتون فرزند ارشد آمنهوتپ سوم و ملکه مادر، بانو تیه نبود بلکه در ابتدا شاهزاده جاتموس مقام ولایت عهدی را دارا بود. با مرگ جاتموس در سنین جوانی فرزند دیگری با نام امن هوتپ ( آخناتون آینده ) که نفر بعدی در خط جانشینی به حساب می آمد ولی عهد شد. بر سر این که آیا آمن هوتپ چهارم بلافاصله بعد از مرگ آمن هوتپ سوم به قدرت رسیده است یا ابتدا با شخص دیگری ( مشخصا پدر خود ) به صورت اشتراکی حکومت می کرده است ( حتی تا دوازده سال ) بین تاریخ دانان اختلاف نظر زیادی وجود دارد. در این میان عده ای مسئله اشتراک دراز مدت حکومت را قویا رد کرده یا آن را کوتاه مدت ( حداکثر یک تا دو سال ) دانسته اند. در ماه فوریه سال ۲۰۱۴ وزارت آثار باستانی مصر اعلام کرد شواهدی قطعی به دست آورده است که نشان می دهد آخناتون دست کم برای هشت سال حکومت را به صورت اشتراکی با پدر خود در اختیار داشته است. این نشانه ها از مقبره آمنهوتپ - هوی، وزیر اعظم مصری آن دوران به دست آمده بود.
معنی واژه:یکی از فراعنه صالح مصر. پرستندهٔ خدای یگانه
یک لغت از زبان مصری باستان است و نام پادشاه مصر در زمان یکتا پرستی او بوده است به عبارتی به معنی پرستنده خدای یکتا است.