اخلاق پزشکی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] اخلاق پزشکی، تألیف آقای نعمت الله یوسفیان، نگاشته ای به زبان فارسی و پیرامون مباحث اخلاقی در حوزه پزشکی است.
سال تألیف این اثر و انگیزه مؤلف از تألیف آن، گزارش نشده است.
کلیات اخلاق پزشکی، مبانی اخلاق پزشکی، بایسته های اخلاق پزشکی، اخلاق در آموزش پزشکی، اخلاق در پژوهش های پزشکی، اخلاق در درمان پزشکی، آسیب شناسی اخلاق پزشکی و آداب و اخلاق عیادت، عنوان های این سلسله دروس است.
و به طور کلی در این سلسله دروس، مباحثی همانند اخلاق پزشکی، مبانی اخلاق پزشکی، اخلاق پزشکان در ارتباط با خدا، مردم، بیماران و همکاران خود، اصول اخلاقی در درمان بیماران، آسیب هایی اخلاقی که جامعه پزشکی را تهدید می کنند و آداب عیادت بیماران مورد بحث قرار می گیرد.
کتاب «اخلاق پزشکی»، به عنوان یک متن آموزشی تألیف شده است؛ ازاین رو، متنی روان و همه فهم دارد.

[ویکی فقه] اخلاق پزشکی (کتاب). «اخلاق پزشکی»، تالیف آقای نعمت الله یوسفیان، نگاشته ای به زبان فارسی و پیرامون مباحث اخلاقی در حوزه پزشکی است. سال تالیف این اثر و انگیزه مؤلف از تالیف آن، گزارش نشده است.
کتاب، شامل ۱۶ درس است.
گزارش محتوا
کلیات اخلاق پزشکی، مبانی اخلاق پزشکی، بایسته های اخلاق پزشکی، اخلاق در آموزش پزشکی، اخلاق در پژوهش های پزشکی، اخلاق در درمان پزشکی، آسیب شناسی اخلاق پزشکی و آداب و اخلاق عیادت، عنوان های این سلسله دروس است. و به طور کلی در این سلسله دروس، مباحثی همانند اخلاق پزشکی، مبانی اخلاق پزشکی، اخلاق پزشکان در ارتباط با خدا ، مردم، بیماران و همکاران خود، اصول اخلاقی در درمان بیماران، آسیب هایی اخلاقی که جامعه پزشکی را تهدید می کنند و آداب عیادت بیماران مورد بحث قرار می گیرد. کتاب «اخلاق پزشکی»، به عنوان یک متن آموزشی تالیف شده است؛ ازاین رو، متنی روان و همه فهم دارد. باید توجه داشت برخی مسائل و پرسش ها در حوزه اخلاق پزشکی سابقه ای دیرینه دارند و در متون کهن پزشکی- همانند قانون ابن سینا و کتاب های متاخرتر، همانند «خلاصة الحکم» عقیلی- نیز مورد توجه و بحث قرار گرفته اند، مثل سقط جنین و رابطه پزشک و بیمار. برخی دیگر از این مسائل، به دنبال پزشکی مدرن پدید آمده اند و از توانایی ها و امکانات بی سابقه ای که دانش و فناوری پزشکی نوین پیش روی بشر قرار داده، ناشی می شوند، مثل پیوند اعضاء و استفاده از سلول های بنیادی در معالجه و درمان. نکته دیگر اینکه اخلاق پزشکی، دانشی میان رشته ای است که موضوع آن مسائل و مباحث اخلاقی در حوزه ی علوم پزشکی است. این مسائل و مباحث در شاخه های مختلف علوم پزشکی به عنوان حرفه، پژوهش های پزشکی و سیاستگذاری نظام سلامت مطرح هستند. محتوای این مباحث، از رشته های گوناگون دانش و معرفت بشری به اخلاق پزشکی وارد شده و در شکل گیری این حوزه از دانش دخیل بوده اند. در این میان، فلسفه اخلاق، حقوق، الهیات، فقه ، ادبیات ، جامعه شناسی، روان شناسی، اقتصاد و تاریخ تاثیر و نقش بیشتری داشته اند. مؤلف با توجه به این نکات، در این اثر سعی نموده نگاهی جامع و اخلاقی در همه مسائل را عرضه کند. در این کتاب، سعی شده است با استفاده از روایات معصومان علیه السّلام مطالبی عرضه گردد که پزشکان و دست اندرکاران بهداشت و درمان جامعه از آن بهره مند شوند.
وضعیت کتاب
کتاب، توسط پژوهشکده تحقیقات اسلامی سپاه (قم)، در ۸۷ صفحه، چاپ و منتشر شده است. پاورقی های این اثر، به ذکر ارجاعات متن اختصاص دارد. در پایان کتاب، تدوین شده است.
منبع

دانشنامه آزاد فارسی

اخلاق پزشکی (medical ethics)
دستورالعمل هایی اخلاقی برای پزشکان. این دستورات بر فعالیت های سالم پزشکی مبتنی اند. اهداف اساسی این دستورالعمل ها عبارت اند از درست کاری، آسیب نرساندن، حفظ استقلال بیمار، راست گویی، و عدالت. هرگاه در اعمال پزشکی حصول هم زمان همۀ این اهداف ممکن نباشد، مسائل اخلاقی بحث انگیز می شوند. از آن جمله است عمل به کاری که برای کودک سودمند، ولی احتمالاً با استقلال او یا والدینش در تضاد است. این اصول از قدیم در سوگندنامۀ بقراطآمده اند. بقراط، پزشک یونانی، این سوگندنامه را عرضه کرد که شامل دستوراتی ازقبیل رازداری، کمک به بیمار در حد توان، و پرهیز از تجویز داروهای کشنده است. پیشرفت سریع فناوری در اواخر قرن ۲۰ این سؤال را مطرح کرد که پزشک تا چه حد مجاز به دخالت در فرآیند های طبیعی است. کمبود امکانات پزشکان را با این سؤال روبه رو می کند که کدام بیمار را باید برای درمان برگزید یا تا چه حد باید به درمان ادامه داد. یکی دیگر از مسائل مطرح در اخلاق پزشکی حق مرگ ارادیاست.

پیشنهاد کاربران

اخلاق پزشکی دانشی میان رشته ای است که موضوع آن مسائل و مباحث اخلاقی در حوزه ی علوم پزشکی است.
این مسائل و مباحث در شاخه های مختلف علوم پزشکی به عنوان حرفه، پژوهشهای پزشکی و سیاستگذاری نظام سلامت مطرح هستند .
...
[مشاهده متن کامل]

محتوای این مباحث از رشته های گوناگون دانش و معرفت بشری به اخلاق پزشکی وارد شده و در شکل گیری این حوزه از دانش دخیل بوده اند. در این میان، فلسفه اخلاق، حقوق، الهیات، فقه، ادبیات، جامعه شناسی، روان شناسی، اقتصاد و تاریخ تاثیر و نقش بیشتریداشته اند.
برخی مسائل و پرسشها در حوزه اخلاق پزشکی سابقه ای دیرینه دارند و در متون کهن پزشکی نیز مورد توجه و بحث قرار گرفته اند مثل سقط جنین و رابطه پزشک و بیمار. برخی دیگر به دنبال پزشکی مدرن پدید آمده اند و از توانایی ها و امکانات بی سابقه ای که دانش و فناوری پزشکی نوین پیش روی بشر قرار داده ناشی می شوند مثل پیوند اعضاء و استفاده از سلولهای بنیادی در معالجه و درمان .
از جمله مباحث اخلاق پزشکی می توان مسائل اخلاقی در بیماران پایان حیات ، اخلاق در پژوهشهای پزشکی، وظایف و مسئولیتهای پزشک، حقوق و نقش بیمار در تصمیم گیریهای پزشکی، فایده رساندن و زیان وارد نکردن، مباحث حقوقی و اخلاقی در پیوند اعضاء، عدالت در توزیع منابع، رضایت آگاهانه، اتانازی، سلامت و بیماری، مفهوم شخص ، شاٌن و کرامت انسانی، شاٌن اخلاقی ( Moral status ) ، مسائل اخلاقی در باروری و ناباروری، کمیته های اخلاق در پژوهش، مرگ مغزی و شاخص های آن، شبیه سازی انسان، اهلیت ( Competence ) و راه های تعیین آن، رهیافت مبتنی بر اصول، رهیافت مبتنی بر موارد الگو ( Casuistry ) ، رهیافت مبتنی بر نتایج ( Consequentialism ) ، رهیافت مبتنی بر روایت ( Narrativism ) رهیافت مبتنی بر مراقبت، پژوهش روی حیوانات، رهیافت وظیفه گرا، اخلاق در سیاستگذاری و تخصیص منابع محدود را نام برد.
قس در دانشنانه رشد
مکارم اخلاقی وجه امتیاز و شرافت انسان است. ارزش هر انسان بستگی به انصاف و آراستگی او به سجایا و اخلاق حسنه دارد. هدف و فلسفه بعثت پیامبران الهی نیز تکامل اخلاقی بشری بوده است. حاکمیت اخلاق کریمه در جوامع انسانی نیز نشانه تعالی و تمدن واقعی آن جامعه تلقی می شود.
پیشرفتهای علمی بشری زمانی برای نوع بشر مفید و ثمربخش است که از پشتوانه اخلاقی برخوردار باشد. علم و تخصص بدون بهره مندی از اخلاقیات پاسخگوی نیازهای فطری بشر نبوده و گاهی نقض غرض است، زیرا هر نوع پیشرفت باید دارای جهت و هدف باشد و اخلاق به پیشرفت علمی جهت و هدف می بخشد. پیشرفت علمی عاری از مکارم و سجایای اخلاقی حرکت در تاریکی است. اخلاق چراغ هدایت هر حرکت محسوب می شود.
اخلاق در پزشکی
در عرصه پزشکی نیز این حکم صادق است و اساسا حرکت طب بر محور اخلاق بوده و پایه های آن بر مبانی اخلاقی استوار است. کوشش برای نجات جان انسانها و اعاده حیات و سلامت به آنان و درمان بیماریها و تشقی و تسکین آلام دردمندان و تلاش در بقای نسل و سالم سازی محیط انسانی خود از ارزشهای اخلاقی است.
اگر تکاپو و مساعی متصدیان امور پزشکی برای دستیابی و نیل به اهداف مقدس فوق باشد، خدمات ارزنده آنان جنبه عبادی به خود می گیرد و زیباترین کمالات اخلاقی به منصه ظهور می رسد، زیرا عالی ترین تظاهر عواطف بشری ، چون تعهد ، علم و تخصص ، فداکاری و ایثار ، نجات ، التیام و آرام بخشی و عشق و دلسوزی در این نوع خدمات پزشکی متبلور است.
جلوه گاه اخلاق در منظر پزشکی
جلوه گاه این کرامت اخلاقی در دنیای پزشکی در مرحله حساس و سرنوشت ساز برخورد پزشک با بیمار است. هر قدر این برخورد انسانی ، اخلاقی ، عاطفی و صمیمانه ، شکوهمند و شرافتمندانه و احترام آمیز باشد، حصول آرمانهای مقدس پزشکی و امنیت روانی و جسمی بیمار و رضایت خاطر او و اطرافیانش قطعی تر خواهد بود.
عواقب عدم مراعات جنبه های اخلاقی
ممکن است پزشک از دیدگاه علمی و فنی به وظیفه خود عمل و حتی بیمار را معالجه نماید. لیکن عدم مراعات جنبه های اخلاقی و انسانی در برخورد با بیمار او را از هدف عالی پزشکی دور کند و کوچکترین غفلت ، مسامحه و لغزش از موازین اخلاقی و وجدانی و بی حرمتی نسبت به شخصیت بیمار و اطرافیان او سبب عدم امنیت خاطر ، دل شکستگی ، آشفتگی و تکدر روحی بیمار و سلب اعتماد او از پزشک معالج گردد.
به نظر می رسد این مهم ، یعنی نحوه برخورد پزشکان با بیماران ، می بایست سرلوحه خدمات پزشکی قرار گیرد تا از رهگذر این اصول به اهداف متعالی پزشکی که نجات جان و مداوا و حفظ حیات و سلامت آنان و ایجاد امنیت جسمی و روانی افراد جامعه و جلب رضایت مردم و لازمه رضایت خالق است، محقق گردد.
قس
رده:اخلاق پزشکی
از ویکی پدیا، دانشنامهٔ آزاد
زیررده ها
این ۳ زیررده در این رده قرار دارند؛ این رده در کل حاوی ۳ زیررده است.
س
[+] سقط جنین‏ ( ۱ ر، ۶ ص )
م
[+] مرگ خوب‏ ( ۲ ر، ۲ ص )
ک
[×] کاهش آسیب‏ ( ۲ ص )
صفحه ها
این ۱۳ صفحه در این رده قرار دارند؛ این رده در کل حاوی ۱۳ صفحه است.
آ
آزمایش روی حیوانات
آزمایش میلگرم
آزمایش میکروب سفلیس در گواتمالا
ا
اوتانازی
ب
برنامه تعویض سرنگ
ب ( ادامه )
بیماری روانی
بیماری های یاتروژنیک
ت
تاگ سازی انسان
تخمک مردان
س
سوگند نامه بقراط
ش
شبه دارو
ف
فیلوکتتس ( سوفوکل )
م
میکرودوزینگ
رده های صفحه: پزشکیچالش های اخلاقیاخلاق زیستی
قس عربی
أخلاقیات الطب أو آداب الطب جزء من الأخلاقیات یبحث مشکلات تعامل الأطباء مع المرضى ومع زملائهم من الأطباء؛ وهی مجموعة من القوانین واللوائح والأخلاقیات المتعارف علیها طبیا خلال ممارسة مهنة التطبیب وهی أخلاقیات وقیم تم اکتسابها وتبنیها من قبل الهیئات الطبیة على مدار تاریخ الطب واستنادا لقیم دینیة وفلسفیة وأخلاقیة.
[عدل]التاریخ


بپرس