اختیار مصباح السالکین

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] اختیار مصباح السالکین یا شرح نهج البلاغه الوسیط، که خلاصه ای از معروف ترین شرح نهج البلاغه در سده هفتم قمری، مصباح السالکین اثر محدث، فقیه و متکلم برجسته شیعی، کمال الدین میثم بن علی بن میثم بحرانی است.
در ابتدای کتاب مدخلی ذکر شده که به معرفی مؤلف و تألیفاتش پرداخته، سپس طبق قسمت های نهج البلاغه به شرح وتوضیح مختصر شده، از کتاب مصباح السالکین خود پرداخته است.
این عالم فرزانه، معاصر خواجه نصیر الدین طوسی بوده و ظاهرا میان آن دو رابطه استادی و شاگردی دو جانبه برقرار بوده است. بدین گونه که خواجه نزد وی به آموزش فقه و او نزد خواجه به آموزش کلام پرداخته است. هر چند گفته اند، مقام فقهی او بسان مقام کلامی خواجه بوده است، با این همه مهم ترین اثر وی که همین شرح نهج البلاغه است، بیش از همه شرحی به روش کلامی و فلسفی است.
قبل از پرداختن به روش ابن میثم در این شرح و ذکر ویژگی های آن، لازم به تذکر است که وی پس از نگارش این شرح، آن را تلخیص نموده و آن را اختیار مصباح السالکین نامیده است.
وی در این شرح به سایر شرح های قبل از خود نظر داشته و گاه با نقل کلمات شارحان پیشین به تایید یا تضعیف اقوال آنان می پردازد.

پیشنهاد کاربران

بپرس