احکام اجاره

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اجاره در فقه اسلامی دارای بابی مستقل می باشد که در باب اجاره به احکام و شرائط آن پرداخته می شود.اجاره در فقه دارای احکامی است که به آنها اشاره می شود.
اجاره، یکی از عقود است و طبق آیه «أوفوا بِالعُقودِ» وفای به آن لازم است و هیچ یک از طرفین، حق فسخ آن را ندارد؛ چنان که موسی (علیه السلام) پس از مشخص شدن مفاد و مدت قرارداد به شعیب (علیه السلام) گفت: «ذلِکَ بَینی وبَینَکَ اَیَّمَا الاَجَلَینِ قَضَیتُ فَلا عُدونَ عَلَیَّ= این (قرارداد) میان من و تو باشد که هر یک از این دو مدّت را به انجام رسانیدم، بر من ستمی نباشد». من از آن چه به آن متعهد شده ام، خارج نمی شوم و تو نیز از آن چه پذیرفته ای، خارج مشو.
عدم ضمان متعاقدان
شخص نیکوکار و دارای انگیزه نیک در برابر زیان ضامن نیست: «ما عَلَی المُحسِنینَ مِن سَبیل.» برخی فقیهان با استناد به این آیه گفته اند: اگر از مستأجر و اجیر امین، بدون تعدّی و کوتاهی، زیانی سر زند، ضامن نخواهند بود. نظر مشهور در بین فقیهان شیعه و سنّی همین است؛ ولی به نظر برخی، محسن و امین به کسی اطلاق می شود که کاری را رایگان و فقط به نیت احسان انجام دهد؛ امّا مستاجر یا اجیری که به قصد تجارت و کسب سود، کاری را به عهده گرفته، محسن شمرده نمی شود و این آیه، آنان را در بر نمی گیرد.
اجیر شدن مسلمان برای کافر
با توجه به مفاد آیه «لَن یَجعَلَ اللّهُ لِلکـفِرینَ عَلَی المُؤمِنینَ سَبِیلا» میان فقیهان در این مسأله، اختلاف است. برخی اجیر شدن عبد مسلمان را مصداق تسلّط کافر بر مسلمان دانسته و آن را منع کرده اند و در مورد حرّ گفته اند: اگر اجیر مشترک باشد، جایز است؛ اما اگر اجیر خاص باشد، مصداق تسلّط بوده، ممنوع است؛ البتّه برخی آن را از قاعده تسلّط خارج و جایز می دانند. و برخی گفته اند: در اجیر خاص ممنوع است و حرمت آن برای حرّ و عبد تفاوتی ندارد.
اجاره حیوان
...

[ویکی فقه] احکام اجاره (قرآن). در بر خی از آیات قرآن کریم به احکام اجاره اشاره شده است.
... وان اردتم ان تسترضعوا اولـدکم فلا جناح علیکم اذا سلمتم ما ءاتیتم بالمعروف... قالت احدهما یـابت استـجره ان خیر من استـجرت القوی الامین؛ قال انی ارید ان انکحک احدی ابنتی هـتین علی ان تاجرنی ثمـنی حجج فان اتممت عشرا فمن عندک... وکذلک ما ارسلنا من قبلک فی قریة من نذیر الا قال مترفوها انا وجدنا ءاباءنا علی امة و انا علی ءاثـرهم مقتدون. یـایها النبی اذا طـلقتم النساء فطـلقوهن لعدتهن... ؛ ... فان ارضعن لکم فـاتوهن اجورهن واتمروا بینکم بمعروف...
کراهت اجاره خانه های مکه
... و المسجد الحرام الذی جعلنـه للناس سواء العـکف فیه والباد.... (درباره اجاره دادن خانه های مکه، میان فقیهان و مفسران اسلامی اختلاف هایی وجود دارد. فتوای مشهور نزد امامیه، کراهت است؛ بر اساس این احتمال، که مقصود از مسجدالحرام، همه منطقه حرم مکه باشد و تساوی حق ساکنان و مسافران مکه «سواء العاکف فیه و الباد» و احادیث وارد شده، آن را تقویت می کند.
اجیر کردن دایه
اجیر کردن دایه برای شیر دادن به طفل شیرخوار مجاز است.... وان اردتم ان تسترضعوا اولـدکم فلا جناح علیکم اذا سلمتم ما ءاتیتم بالمعروف.... . .. فان ارضعن لکم فـاتوهن اجورهن.... پرداخت اجاره بهای متعارف به دایه لازم است.... وان اردتم ان تسترضعوا اولـدکم فلا جناح علیکم اذا سلمتم ما ءاتیتم بالمعروف.... (بنابراین که مقصود از «اذا سلمتم ما ءاتیتم بالمعروف»، پرداخت اجرت به دایه باشد.

پیشنهاد کاربران