اثر پاستور

دانشنامه آزاد فارسی

اَثَرِ پاستور (Pasteur effect)
تغییر و تبدیل در فرآیند تولید انرژی برخی موجودات زنده. باکتری ها یا یاخته های اختیاری معمولاً اِی تی پی خود را از راه بی هوازی و بدون استفاده از اکسیژن، بر اثر فرآیند گلیکولیز، تولید می کنند. در این فرآیند، بازده اِی تی پی به ازای هر مولکول گلوکز کم است و از این رو یاخته مقدار فراوانی از گلوکز خود را برای رفع نیازهای انرژی مصرف می کند. موجود هوازی، که از اکسیژن استفاده می کند، برای تولید انرژی خود چرخۀ کربسرا به کار می بندد و بازده اِی تی پی به ازای هر مولکول گلوکز بسیار بیشتر است. اثر پاستور زمانی رخ می دهد که برای یک یاختۀ بی هوازی اختیاری اکسیژن فراهم شود و از این رو میزان بالای سوخت وساز گلوکز در آن کم شود. در این حالت، یاخته از انرژی گلوکز به شکل کارآمدتری استفاده می کند، زیرا چرخۀ کربس به راه می افتد و به علاوه، تولید اسید لاکتیک، فرآوردۀ طبیعی گلیکولیز بی هوازی، خودبه خود متوقف می شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس