اتشگاه

/~AtaSgAh/

مترادف اتشگاه: ( آتشگاه ) آتشکده، آذرگاه، اجاق، پرستشگاه، معبد

معنی انگلیسی:
fire-place, grate, fire-temple, firebox

لغت نامه دهخدا

( آتشگاه ) آتشگاه. [ ت َ ] ( اِ مرکب ) بیت النار. ( السامی فی الاسامی ). آتشکده. معبد آتش پرستان : کیخسرو آنجا شد [ به آتشگاه کرکو] و پلاس پوشید و دعا کرد ایزد تعالی آنجا روشنائی فرا دید آورد که اکنون آتشگاه است. ( تاریخ سیستان ). وآنجایگه که اکنون آتشگاه کرکوی است معبدجای گرشاسب بود. ( تاریخ سیستان ). جهودان را نیز کنشت است و ترسایان را کلیسا و گبرکان را آتشگاه. ( تاریخ سیستان ).
از فراوان طپش غم که مرا در دل بود
گفتی اندر دل من ساخته اند آتشگاه.
فرخی.
و اسفندیار بفرمان پدر آن را از بتان خالی کرد و آتشگاه کرد. ( مجمل التواریخ ).
نفسم سرد و سینه آتشگاه
دهنم خشک و دیده طوفان بار.
انوری.
ای گشته دلم بی تو چو آتشگاهی
وز هر رگ جان من به آتش راهی
چون میدانی که در دل آتش دارم
ناآمده بگذری چو آتش خواهی.
عطار.

آتشگاه. [ ت َ ] ( اِخ ) نام قلعه ای بوده است محکم به ترشیز. ( نزهةالقلوب ). || نام محلی در مغرب باکو بفاصله پانزده هزار گز، و ایرانیان را در قدیم چندین آتشکده معروف در آنجا بوده است. در این محل چاه نفتی است با دهانه بیضی بطول چهل گز که پیوسته در حال احتراق است و شعله های آتش از آن بیرون آید و گاه تا شش گز بالا رود. در اطراف این محل هر کجا زمین را گود کنند نفت در آن جمعشود، و چون کبریتی نزدیک زمین آتش زنند درحال زمین مشتعل گردد. || نام محلی کنار راه اصفهان بنجف آباد میان کلادان و امیریه به 7300 گزی اصفهان.

فرهنگ فارسی

( آتشگاه ) ( اسم ) ۱ - آتشکده ۲ - آتشدان سنگی که در آن آتش مقدس افروخته میشد .
آتشکده معبد آتش پرستان

فرهنگ معین

( آتشگاه ) ( ~. ) (اِمر. ) ۱ - آتشکده . ۲ - آتشدان .

فرهنگ عمید

( آتشگاه ) ۱. بنایی در پیرامون شهرها که زردشتیان در آن آتش روشن می کنند.
۲. [قدیمی] آتشکده: نفسم سرد و سینه آتشگاه / دهنم خشک و دیده طوفان بار (انوری: ۱۹۲ ).
۳. جای افروختن آتش مقدس در آتشکده.

واژه نامه بختیاریکا

( آتش گاه ) چالِه؛ چاله دُو

دانشنامه عمومی

آتشگاه (رشت). آتشگاه یکی از مناطق استان گیلان در شمالِ ایران و شهر رشت می باشد .
آتشگاه در منطقه 4 و غرب رشت ، پس از احمدگوراب واقع شده است و امروزه یکی از محله های شهر رشت به شمار می آید.
ابراهیم پور داوود، پژوهشگر ایران باستان، پس از بازگشت از بیروت ، مقداری بادام زمینی با خود آورد و در ملک شخصی خود در آتشگاه کاشت که به محصول نشست و بعدها کشت آن در گیلان متداول شد.
عکس آتشگاه (رشت)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آتشگاه. کهن ترین اثر تاریخی شهر اصفهان، روی قلۀ کوهی به همین نام در ۷ کیلومتری غرب اصفهان در بلوکِ مارْبین بر سر راه اصفهان به نجف آباد. آتشکدۀ مشهور دورۀ ساسانی بود که در قرن های اولیه اسلامی دایر بود و نویسندگانی مانند مسعودی، ابن خردادبه، ابن حوقل و مافَرّوخی شرح آن را در کتاب های خود آورده اند. از خشت های عظیم که با ملاط رس و قطعات نی به یکدیگر متصل شده اند تشکیل و در دورۀ اسلامی به آن قسمت هایی افزوده شده است.

مترادف ها

fireplace (اسم)
بخاری، کانون، اجاق، اتشگاه

فارسی به عربی

موقد

پیشنهاد کاربران

روستای آتشگاه تابع دهستان کمال آباد از بخش مرکزی کرج قرار گرفته است و یک جادهٔ کوهستانی دارد که تا جاده چالوس ادامه دارد. مساحت این روستا که یکی از روستاهای گردشگری شهر کرج قلمداد می شود نزدیک به ۲۵۰۰ هکتار دربرگیرندهٔ خانه های مسکونی، زمین های کشاورزی، باغ، چراگاه، کوه و. . . است که ویژگی کوهستانی این روستا چشم اندازهای زیبا و آرام بخشی را پدید آورده است. همسایگان روستای آتشگاه از شمال نوجان ( Nojãn ) و دروان ( Dorvãn ) ، از جنوب باغستان، از شرق سیاهکلان و از غرب برغان هستند.
...
[مشاهده متن کامل]

آتشگاه از کهن زمان به انگیزه آن که جایگاه زندگی زرتشتیان بوده «آتش کوه» یا «آتشکده» خوانده می شده است و نشانه های تاریخی بر جای مانده از دوران ساسانیان و اشکانیان که در گوشه و کنار آن دیده می شود نشانگر وجود سنگ های چخماق و سنگ های آتش زن دیگری است که اهمیت باستان شناسی بالای آن را می رساند.
در شمالی ترین بخش روستای آتشگاه، تپه ای باستانی قرار دارد که سفال های آجری شبیه به سفال های دوران تاریخی پیرامون آن دیده می شود. این تپه، هم اکنون با نام تپه مهدیخان ( تل مهدیخان ) خوانده می شود. برخی بر این باورند که پیشترها در تل مهدیخان، آتشکدهٔ بزرگی وجود داشته که نام آتشگاه نیز از آن برگرفته شده است و برخی دیگر آن را به وجود سنگ های آتش زنه که در این منطقه یافت می شود پیوند داده اند و بر آنند که روستا به آن دلیل به آتشگاه یا جای سنگ های آتش زنه شناخته گردد.
تل مهدیخانی و دژ دو برار ( دو بردار ) از یادگارهای دوران ساسانی، و نیز وجود نشانه های آتشکده و گورستان قدیمی و سنگ های قرمز آتش زن و همچنین آرامگاه پیر پیران و درخت سرسبز، سماگاد با نزدیک به ۲ تا ۳ هزار سال عمر و نشانه دیرینگی و کهن بودن این روستاست.
آتشگاه از آنجا که یکی از روستاهای بومی کرج است مردمش به زبان پهلوی اشکانی سخن می گویند .
این روستا در طرح منطقه نمونه گردشگری جای دارد و به زودی زیرساخت های گردشگری در آن اجرا خواهد شد. روستای آتشگاه آب و هوای پاک و دلنشین دارد و به درختان میوهٔ گیلاس، گردو، توت سفید و نیز داروهای گیاهی کوه های پیرامونش پرآوازه است. در روزهای تعطیل و آدینه، گردشگران بسیاری زمان خوشی را در روستا و کوهستانهای پیرامونش سپری می کنند. همچنین از روستای آتشگاه به جادهٔ کرج ـ چالوس و منطقهٔ دروان و برغان نیز راه گذری ساخته شده است که خودروها و گردشگران در پیچ و خم های کوهستانی آن در رفت و آمد هستند.

اتشگاهاتشگاهاتشگاه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/آتشگاه_(کرج)
برج آتشگاه
اتشگاه
Atashgah castle
این قلعه از برترین و شاخص ترین دژهای باستانی در ایران است. قلعه آتشگاه به وسیله حکومت ساسانیان[۱]ساخته شده است . استحتکامات و موقعیت سوق الجیشی ( استراتژیک ) قلعه آتشگاه کاشمر ، قلعه آتشگاه یک دژ و استحکامات
...
[مشاهده متن کامل]
پدافتدی و یکی از آثار باستانی کاشمر است که در کوهستان های شمال غربی شهر کاشمر جای دارد. این قلعه در هشت کیلومتری شمال روستای سرحوضک که خود در شش کیلومتر غرب کاشمر است و پیدا کردن این قلعه بدون راه بلد ممکن نیست.

آذرکده
خیابانیست که شهرستان خمینی شهر را به اصفهان متصل می نماید که به واسطه ی بناهای تاریخی آتشگاه ، منارجنبان و برج کبوتر و نیز به واسطه ی فضای سبز زیبایش مشهور است

بپرس