اتانازی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در جایی که اتانازی یا قتل از روی ترحم با رضایت و درخواست مجنی علیه صورت گیرد، برخی به انتفای این مجازات نظر داده اند با این استدلال که قصاص حق مجنی علیه است یا در این مورد در امکان قصاص، شبهه هست. به نظر می رسد چنین اذنی بر مجازات تأثیری ندارد و ادله معتقدان به انتفای قصاص در مورد یادشده، قابل نقد است.بنا بر دیدگاه انتفای قصاص، جایگزینی دیه نیز موافقان و مخالفانی دارد و در نهایت، با انتفای قصاص و دیه، تعزیر مرتکب نیز جای بحث است که این نوشته با بررسی استدلال ها و آرای هر یک، نظریه امکان تعزیر مرتکب را تقویت می کند.
واژه aisanahtuE با تلفظ اوتانازی، اتانازی، آتانازی یا یوتانازی در فارسی به بیمارکشی با ترحم، بیمارکشی طبی، تسریع در مرگ محتضر ، مرگ مشفقانه، قتل از روی ترحم، مرگ خودخواسته، بِهْ مرگی، مرگ آسان و مرگ راحت ترجمه شده است و نویسندگان عرب واژگان الموت الیسیر، الموت الجید، الموت الکریم، موت الرحمة، تیسیر الموت، القتل الرحیم و رصاصة الرحمة را به کار برده اند و در اصطلاح عبارت است از: کشتن بدون درد کسی که از ناراحتی غیر قابل تحمل، رنج می برد. یا کشتن عمدی کسی که در شرف مرگ قرار دارد به منظور رهانیدن وی از رنج و تعب. در تبیین گونه ها، اتانازی از جهتی به فعال و انفعالی تقسیم می شود که در نوع نخست، پزشک یا فرد دیگری با انجام فعل از روی ترحم یا با انگیزه مشابه، به زندگی بیمار خاتمه می دهد; و در نوع دوم از ادامه درمان و تلاش برای زنده نگه داشتن بیمار علاج ناپذیر صرف نظر می کند. هر یک از دو صورت فوق نیز ممکن است با رضایت یا بدون رضایت بیمار صورت گیرد که به ترتیب از آن به اتانازی داوطلبانه و غیرداوطلبانه یاد می شود.
مجازات اتانازی
از بین اقسام فوق، مجازات مرتکب در اتانازی انفعالی با تردیدهایی همراه است; ولی اتانازی فعال از مصادیق قتل عمد به شمار می رود. با این حال از آن جا که در اتانازی فعال، داوطلبانه اقدام به قتل و سلب حیات پس از تقاضای مجنی علیه و اصرار وی صورت می گیرد، این سؤال مطرح است که اعلام رضایت قبلی، عفو از قصاص و تقاضای قتل چه تأثیری بر مجازات قتل عمدی دارد؟اقوالی مبنی بر انتفای قصاص، انتفای قصاص و دیه، انتفای هر نوع مجازات حتی تعزیر و بی تأثیر بودن این گونه رضایت در مجازات مرتکب را در آرای فقهی و حقوقی می توان یافت. این تحقیق در صدد است این آرا را نقد و بررسی کند.
صور سقوط قصاص
سقوط قصاص با اعلام رضایت مجنی علیه بر قتل، به سه صورت در فقه طرح شده است:
← صورت اول
...

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

مرگ آسان یا مرگ اختیاری، اُتانازی یا هومرگی ( به فرانسوی: Euthanasie، به انگلیسی: Euthanasia ) که از زبان یونانی ( εὐθανασία ) به معنی «مرگِ خوب» است، در اصطلاح، شرایطی است که در آن بیمار بنا به درخواست خودش به صورت طبیعی و آرام بمیرد.
...
[مشاهده متن کامل]

کسانی که در شرایط این نوع از مرگ قرار دارند، بیشتر افراد دارای ویژگیهای بیماران لاعلاج یا افرادی که از یک بیماری سخت روانی ( اختلال افسردگی اساسی و… ) رنج می برند و با رضایت خود، از افرادی مثل پزشکان معالج یا پرستاران یا افراد خانوادهٔ خود بخواهند که به آن ها در مردن کمک کنند. در زبان فارسی به آن «مرگ شیرین»، «مرگ باوقار»، «مرگ خودخواسته»، «مرگ موقّرانه» یا «مرگ بدون بی حرمتی» نیز گفته شده است.
توقّف روند درمان یک بیمار، قطع سِرُم و تغذیه وریدی، قطع اکسیژن، جلوگیری از دیالیز و جداکردن فرد از دستگاه های حمایتی ارگان های حیاتی، همچنین دادن داروهای مسکن با دوز بالا، که موجب کاهش هوشیاری و تسریع مرگ می شوند، از روش های اتانازی به حساب می آیند.
برداشت های متفاوت از مفهوم هومرگ ( اتانازی ) وجود دارد؛ مثلاً در روش غیرمستقیم، پزشک با تجویز دارویی، فقط مقدمات مرگ بیمار را فراهم می کند و بیمار با آگاهی کامل به استقبال مرگ اختیاری می رود.
ولی در روش مستقیم، پزشک یا پرستار خود عامل مرگ بیمار هستند. تزریق داروی کشنده و جداکردن بیمار از دستگاه های حمایتی، نمونه هایی از این روش هستند که بعضی اوقات بدون اطلاع بیمار انجام می شوند. بدین ترتیب جداکردن بیمار مرگ مغزی از دستگاه های حمایتی نیز از نظر بسیاری «اتانازی غیر داوطلبانه، غیر فعّال» به شمار می آید.
در بسیاری از این کشورها، کمیسیون پزشکی باید وضعیت بیمار را کاملاً بررسی کند.
سوئیس با تصویب قانون مربوط به آن در سال ۱۹۴۲، به عنوان نخستین کشور صادرکننده اجازه اتانازی است. در این کشور امکان اتانازی حتی برای افراد خارجی نیز وجود دارد.
قوانین جامع و مدون «حق پایان دادن به زندگی» کشور هلند، در سال ۲۰۰۲ تکمیل شدند. در هلند و بلژیک محدودیت سنی برای اتانازی وجود ندارد. اما کودکان باید توانایی تصمیم گیری منطقی داشته و در حال گذراندن مراحل پایانی بیماری لاعلاج باشند. والدین کودکان زیر ۱۸ سال هم باید رسماً رضایت خود را برای اتانازی فرزندشان اعلام کنند.

اتانازیاتانازیاتانازی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/اتانازی
مرگ بخشی
این واژه اشاره به ناتوانی بیمار در عمل به انتخاب بدون خشونت مرگ راداردوترحم نمایان فاعل است.
بعضی واژگان پیشنهادشده دیگران نیز بجاست. . . مرگ آرام، به مرگی و. . .
مرگ ارام
به نظر بنده اتانازی ربطی به دین نداره چون بیماران اعصاب وروان اسکیزوفرنی که با دارو درمان نمیشه و از توهمات شنوایی و بینایی رنج میبرد ناچار به خودکشی های خشن و خشونت بار مثل خودسوزی و پرش از ارتفاع وغیره
...
[مشاهده متن کامل]
میشود که با اتانازی آمار خودکشی های خشن به صفر میرسه و هزینه های درمان دولت و جامعه بسیار کم میشه. تشکر

منابع• http://kaveharya8@gmail.com
هومرگی یا بِه مرگی ( هومرگ یا به مرگ )
هو: پیشوندی در پارسی میانه برای ( ( خوب و نیک ) ) نشان دادن
مرگی:مرگی
آتانازیدَن.
مرگ خودخواسته. . . وقتی بیماری لاعجاج داری و دیگه نمیخوای ادامه بدی پزشکا با رضایت خودت خلاصت میکنن
آتانازی در کشورهای کانادا، هلند و نیوزلند قانونی هست
خوش میری، مرگ شیرین. به مرگ بیمار شدید روحی و یا جسمی گفته می شود که بیمار خود از پزشک و یا پرستار و یا افراد خانواده می خواهد که وی را در مرگ کمکش کنند و آنها نیز کمکش می کنند که در بسیاری از نظام های حقوقی دنیا از جمله ایران، این عمل جرم است.
مرگ شیرین
مرگ خودخواسته و با رضایت شخص به تایید سه پزشک متخصص
در کشور سوئیس و برخی کشورها مجاز است
اُتانازی. الف. یک مرگ لطیف و ساده. ب. وسیله ای که یک چنین مرگی را ببار می آورد. پ. آن عمل که چنین مرگی را ببار می آورد، بخصوص در صورتی که این عمل به درخواست شخصی صورت بگیرد که با این مرگ قصد دارد از چنگال بیماری ائی غیر قابل علاج بگریزد که انتظار می رود بسیار درد و مشقت برای شخص بیمار به دنبال داشته باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

در زبان انگلیسی کلمهُ Euthanasia برای اُتانازی بکار می رود. این کلمه یونانی می باشد و متشکل است از پیشوند Eu ( که معانی خوب و عادی را دارد ) ، واژهٌ Thanatos ( که معنی مرگ را دارد ) و پسوند ia ( که به کلمه حالت تأنیث می دهد، همچنان در زبان لاتینی ) .
مترادف های این واژه در زبان ژاپنی Yu - saneijia و Oitanashi و Anrakushi می باشند.
برای اطلاعات بیشتر، رجوع شود به مقالات زیر:
اتانازی در دانشنامهٌ ویکی پدیای فارسی.
Euthanasia در دانشنامهٌ ویکی پدیای انگلیسی.

بپرس