ابویاسر نضری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابویاسر نَضَری، برادر حییّ بن اخطب ( رئیس قبیله بنی نضیر ) از دانش مندان بزرگ یهود و از دشمنان سرسخت پیامبراسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) می باشد.
از جزئیات زندگی او اطلاعی در دست نیست، نخستین سخنی که از وی در اختیار است، به زمان هجرت پیامبر به مدینه باز می گردد، صفیه، همسر پیامبر و دختر حییّ بن اخطب می گوید:چون رسول خدا به مدینه هجرت کرد و در قبا (دیار بنی عمروبن عوف ) فرود آمد، پدر و عمویم صبح گاه به دیدن او رفته، تا غروب در آن جا ماندند و وقتی بازگشتند، سخت اندوهگین بودند. شنیدم که عمویم درباره رسول خدا به پدرم می گفت:آیا او را می شناسی؟ او همان پیامبر موعود است؟ گفت:به خدا آری. عمویم گفت:احساس درونی ات درباره او چیست؟ گفت:به خدا سوگند دشمنی با او تا زنده ام. از این گفتوگو، هم موقعیت ابویاسر در جامعه بنی نضیر و هم تکاپوی او در پی کشف جای گاه پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) روشن می شود؛ به هر روی، ابویاسر از کسانی است که وقتی گرایش مردم مدینه به رسول خدا را دید، برخلاف پیمانْ نامه رسمی و عمومی که طبق آن به حمایت از پیامبر و دوری از دشمنانش متعهد شده بود، با پرسش های واهی و غلط انداز، به کارشکنی پرداخت و بدین گونه، دشمنی و ستیز خویش را با حضرت نشان داد.
دشمنی با پیامبر
ابویاسر نیز چون برادرش، از این که خداوند پیامبر را از میان عرب برگزیده، به شدت حسادت می کرد و برای بازگرداندن مردم از اسلام، تمام توان خویش را به کار می بست، علت دشمنی وی و هم فکرانش آن بود که با پذیرش عمومی اسلام، منافعشان به خطر می افتاد، فرجام ابویاسر نیز در تاریخ روشن نیست.
ابویاسر در شأن نزول
مفسران، ابویاسر را نیز در شأن نزول آیاتی که از احبار یهود و بزرگان آن سخن دارد، داخل دانسته اند:
آیه اول
...

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از دائرة المعارف قرآن کریم است
ابویاسر نَضَری: برادر حییّ بن اخطب (رئیس قبیله بنی نضیر) از دانشمندان بزرگ یهود و از دشمنان سرسخت پیامبر صلی الله علیه و آله
از جزئیات زندگی او اطلاعی در دست نیست. نخستین سخنی که از وی در اختیار است، به زمان هجرت پیامبر به مدینه باز می گردد. صفیه، همسر پیامبر و دختر حییّ بن اخطب می گوید: چون رسول خدا صلی الله علیه و آله به مدینه هجرت کرد و در قبا (دیار بنی عمرو بن عوف) فرود آمد، پدر و عمویم صبح گاه به دیدن او رفته تا غروب در آن جا ماندند و وقتی بازگشتند، سخت اندوهگین بودند. شنیدم که عمویم درباره رسول خدا صلی الله علیه و آله به پدرم می گفت: آیا او را می شناسی؟ او همان پیامبر موعود است؟ گفت: به خدا آری. عمویم گفت: احساس درونی ات درباره او چیست؟ گفت: به خدا سوگند دشمنی با او تا زنده ام. از این گفتگو، هم موقعیت ابویاسر در جامعه بنی نضیر و هم تکاپوی او در پی کشف جایگاه پیامبر صلی الله علیه و آله روشن می شود؛ به هر روی، ابویاسر از کسانی است که وقتی گرایش مردم مدینه به رسول خدا صلی الله علیه و آله را دید، برخلاف پیمانْ نامه رسمی و عمومی که طبق آن به حمایت از پیامبر و دوری از دشمنانش متعهد شده بود، با پرسش های واهی و غلط انداز به کارشکنی پرداخت و بدین گونه، دشمنی و ستیز خویش را با حضرت نشان داد.
ابویاسر نیز چون برادرش، از این که خداوند پیامبر را از میان عرب برگزیده، به شدت حسادت می کرد و برای بازگرداندن مردم از اسلام، تمام توان خویش را به کار می بست. علت دشمنی وی و هم فکرانش آن بود که با پذیرش عمومی اسلام، منافعشان به خطر می افتاد. فرجام ابویاسر نیز در تاریخ روشن نیست.
مفسران، ابویاسر را نیز در شأن نزول آیاتی که از احبار یهود و بزرگان آن سخن دارد، داخل دانسته اند:
1. در ذیل آیه 109 سوره بقره/2 از ابن عباس نقل است که حییّ بن اخطب و ابویاسر از حسودترین یهود درباره عرب ها بودند و چون خداوند، پیامبرش را از آنان برگزید در بازگرداندن مردم از اسلام می کوشیدند که خداوند درباره آنان فرمود: «وَدَّ کَثیرٌ مِن اَهلِ الکِتـبِ لَو یَرُدُّونَکُم مِن بَعدِ ایمـنِکُم کُفّارًا حَسَدًا مِن عِندِ اَنفُسِهِم مِن بَعدِ ما تَبَیَّنَ لَهُمُ الحَقُّ فَاعفوا واصفَحوا حَتّی یَأتِیَ اللّهُ بِاَمرِهِ اِنَّ اللّهَ عَلی کُلِّ شَیء قَدیر»؛ بسیاری از اهل کتاب پس از آن که حقیقت بر آن ها آشکار شده، از روی حسد دوست دارند شما را پس از ایمان آوردنتان به کفر بازگردانند. عفو و گذشت کنید تا خدا فرمانش را بیاورد؛ که او بر هر کاری تواناست.
2. واحدی از ابن عباس آورده که آیه 135 سوره بقره/2 درباره سران یهود مدینه، از جمله ابویاسر و نیز نصارای نجران است که در باب برتری کیش خود با مسلمانان به مخاصمه برخاستند و یهودیان می گفتند: پیامبر ما برترین پیامبران و تورات ما برترین کتاب ها و دین ما برترین ادیان است و بدین گونه به حضرت عیسی علیه السلام و انجیل و محمد صلی الله علیه و آله و قرآن کفر می ورزیدند و مسیحیان نیز چنین ادعایی داشتند. خداوند در پاسخ به آنان چنین نازل کرد: «و قَالوا کونوا هُودًا اَو نَصـری تَهتَدوا قُل بَل مِلَّةَ اِبرهیمَ حَنیفـًا و ما کانَ مِنَ المُشرِکین»؛ گفتند: یهودی یا نصرانی شوید تا هدایت یابید. بگو: ما کیش یکتاپرستی ابراهیم را برگزیدیم و او مشرک نبود.
3. «اِنَّ الَّذینَ یَکتُمونَ ما اَنزَلَ اللّهُ مِنَ الکِتـبِ ویَشتَرونَ بِهِ ثَمَنـًا قَلیلاً اُولئِکَ ما یَأکُلونَ فی بُطونِهِم اِلاَّ النّارَ ولایُکَلِّمُهُمُ اللّهُ یَومَ القِیمَةِ ولا یُزَکّیهِم ولَهُم عَذابٌ اَلِیم»؛ آنان که کتاب فرود آمده از سوی خدا را پنهان می دارند تا بهای اندکی بستانند، شکم های خود را جز از آتش انباشته نمی سازند و خدا در روز قیامت با آن ها سخن نگوید و پاکشان نسازد و بهره آن ها عذابی دردآور است. (سوره بقره/2، 174) نزول این آیه را درباره تنی چند از سران یهود از جمله ابویاسر بن اخطب دانسته اند. که از پیروان خود هدایایی می گرفتند و به آنان نوید می دادند که پیامبری از میان خود آنان ظهور خواهد کرد و وقتی پیامبری از غیر آنان برانگیخته شد، از ترس نابودی منافع خود رسالت پیامبر را با واژگون نمایی صفات آمده در کتاب، کتمان می کردند تا مردم را از پیروی او باز دارند و خداوند این گونه به آنان پاسخ گفت.

[ویکی فقه] ابویاسر نضری (قرآن). ابویاسر نضری، از احبار یهود بنی نضیر و از دشمنان سر سخت پیامبر است.
براساس اقوالی، آیه ۱۰۹ بقره در حسادت وی، آیه ۱۳۵ بقره در مورد پندار برتری آیین خویش و آیه ۱۷۴ بقره در مورد حق پوشی او نازل شده است. همچنین از نظر برخی مفسران، آیات ۷۸ و ۱۱۱ آل عمران و آیه ۵۹ مائده درباره وی نازل شده است.

پیشنهاد کاربران