ابوالحسن شیرازی

لغت نامه دهخدا

ابوالحسن شیرازی. [ اَ بُل ْ ح َ س َ ن ِ ] ( اِخ ) او راست رساله ای در اسطرلاب. ( کشف الظنون ).

پیشنهاد کاربران

میرزا ابوالحسن خان ایلچی ( ۱۷۷۶ – ۱۸۴۵ ) سیاستمدار و دیپلمات ایرانی بود که دو بار به عنوان وزیر امور خارجه خدمت کرد؛ نخست از ۱۸۲۴ تا ۱۸۳۴ میلادی، و بار دیگر از ۱۸۳۸ تا هنگام مرگش در ۱۸۴۵. او همچنین به عنوان فرستادهٔ ایران به روسیه و بریتانیا خدمت کرد و نمایندهٔ اصلی ایران در امضای عهدنامه های گلستان و ترکمانچای با روسیه، به ترتیب در ۱۸۱۳ و ۱۸۲۸ بود.
...
[مشاهده متن کامل]

میرزا ابوالحسن خواهرزادهٔ حاج ابراهیم کلانتر—وزیر دو تن از شاهان قاجار یعنی آقامحمدخان ( حک.   ۱۷۸۹–۱۷۹۷ ) و فتحعلی شاه ( حک.   ۱۷۹۷–۱۸۳۴ ) —بود. هنگامی که حاج ابراهیم از میان برداشته و در ۱۸۰۱ اعدام شد، تمام خویشاوندانش یا فرار کردند، یا اعدام شدند یا کور شدند. میرزا ابوالحسن که در آن زمان حکمران شوشتر بود، به هند گریخت و آن جا در دربار نظام حیدرآباد مشغول به خدمت شد. پس از دو سال و نیم، بازماندگان حاج ابراهیم عفو شدند. در این هنگام بود که میرزا ابوالحسن به ایران بازگشت و وارد دربار فتحعلی شاه شد.
میرزا ابوالحسن در فاصلهٔ سال های ۱۸۰۹ تا ۱۸۱۰ سفیر ایران در بریتانیا بود که «پیمان دوستی و اتحاد مقدماتی» میان دو کشور را نهایی کرد. او همچنین کوشش های ناموفقی به منظور دریافت کمک از بریتانیا در بازپس گیری سرزمین های اشغالی قفقاز از روسیه داشت. او سفر خود را در کتاب حیرت نامه مستند کرده است. طی اقامتش، کمپانی هند شرقی بریتانیا شروع به پرداخت حقوق سالانهٔ ۱٫۰۰۰ روپیه به او کرد که تا زمان مرگش ادامه داشت. بسیاری از مورخان این اقدام را گواهی بر خیانت او دانستند یا اینکه دست کم او پشتیبانِ بریتانیا بود. در مارس ۱۸۱۳، میرزا ابوالحسن از طرف ایران عهدنامهٔ گلستان را امضا کرد و بدین ترتیب جنگ ایران و روسیه در ۱۸۱۳–۱۸۰۴ به پایان رسید و منجر به از دست رفتن اکثر ملک های متصرفی ایران در قفقاز شد. به دنبال این معاهده، میرزا ابوالحسن در فاصلهٔ سال های ۱۸۱۴ تا ۱۸۱۶ میلادی به عنوان سفیر ایران در روسیه خدمت کرد تا راجع به بازپس گیری برخی از سرزمین های از دست رفته صحبت کند اما اقداماتش ناموفق بود.
میرزا ابوالحسن در سال ۱۸۲۳ به عنوان وزیر امور خارجهٔ جدید منصوب شد. وی این سمت را حفظ کرد و تا زمان مرگ فتحعلی شاه در سال ۱۸۳۴ در اکثریت تصمیمات مهم سیاست خارجی ایران نقش به سزایی داشت. میرزا ابوالحسن از جناحی بود که با جنگ دیگری با روسیه مخالفت کرد و تمایل داشت تحت هر شرایطی از درگیری مسلحانه جلوگیری شود. اما جناح دیگری که مایل به جنگ بودند منجر به آغاز دومین جنگ ایران و روسیه ( ۱۸۲۸–۱۸۲۶ ) شد. ایرانیان در جنگ دوم نیز از روس ها شکست خوردند و مجبور به امضای عهدنامهٔ ترکمانچای شدند و پذیرفتند که خانات ایروان و نخجوان به روسیه واگذار شود. میرزا ابوالحسن و شاهزاده عباس میرزا بودند که در ۲۸ فوریهٔ ۱۸۲۸ این عهدنامه را به نمایندگی از ایران امضا کردند.

ابوالحسن شیرازیابوالحسن شیرازیابوالحسن شیرازی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ابوالحسن_شیرازی

بپرس