ابو ثمامه

لغت نامه دهخدا

ابوثمامه. [ اَ ث ُ م َ ] ( ع اِ مرکب ) گرگ. ذئب. ( المزهر ). ابوسرحان. ابوجَعد.ابوجَعده. ابوجُعاده. اُوَیس. پِچکم. سرحان. سید.

فرهنگ فارسی

گرگ

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ قرآن است
ابوثمامه، جُنادة بن عوف از قبیله بنی کنانه است. برخی، نزول آیه 37 سوره توبه(9) را در نکوهش وی دانسته اند که سال های متمادی، جنگ در ماه محرم را یک سال حلال و یک سال حرام اعلام می کرد.

[ویکی حج] ابوثُمامَه کِنانی، از قبیله بنی کِنانه و آخرین اعلان کننده نَسیء در ماه های حرام (به معنای جابجا کردن ماه های حرام) است. او از ۳۱ سال پیش از هجرت تا ۹ سال پس از آن مسئولیت این کار را بر عهده داشت. در سال ۹ هجری با نزول آیه نسیء این کار حرام اعلام شد. ابوثمامه تا زمان عمر بن خطاب زنده بوده است و اکثر منابع درباره اسلام آوردن وی صحبتی نکرده اند.
ابوثُمامه، جِناده یا اُمَیّة بن عوف، است. نام جدّ او را امیه، سَلَمه و جِناده ذکر کرده اند. وی از تیره بنی فَقیم است که متصدی «نَسیء» بودند. نسیء جابه جا کردن ماه های حرام به دست عرب جاهلی بود و متصدیان ویژه ای داشت که «قَلامِسه» خوانده می شدند. بنی فقیم به این جایگاه که از پدر به پسر منتقل می شد، افتخار می کردند. (← نسیء)
ابوثمامه آخرین «قَلَمَّس» یعنی اعلان کننده نسیء بود و ۴۰ سال این کار را برعهده داشت. او تقریباً ۳۱ سال پیش از هجرت پیامبر اسلام(ص) به این جایگاه رسید و تا سال نهم هجری که آخرین سال استفاده از نسیء بود، آن را اعلان می کرد. در سال دهم هجری که موسم حج در ذی حجه واقعی قرار گرفت، پیامبر در حجة الوداع نسیء را ممنوع کرد. پیامبر(ص) در همین سال آیه مشتمل بر حکم حرمت نسیء را به مردم ابلاغ کرد: {إِنَّمَا النَّسیءُ زِیادَةٌ فِی الکفرِ یضَلُّ بِهِ الَّذینَ کفَرُوا یحِلُّونَهُ عاماً وَ یحَرِّمُونَهُ عاماً لِیواطِؤُا عِدَّةَ ما حَرَّمَ اللهُ فَیحِلُّوا ما حَرَّمَ اللهُ زُینَ لَهُم سُوءُ أَعمالِهِم وَ اللهُ لا یهدِی القَومَ الکافِرین}؛ «جز این نیست که نسیء فزونی در کفر است که با آن، کافران گمراه می شوند؛ یک سال آن را حلال و سال دیگر را حرام می کنند تا به مقدار ماه هایی که خداوند تحریم کرده، برسد (و عدد چهار ماه به پندارشان کامل گردد) و بدین ترتیب، آنچه را خدا حرام کرده، حلال شمرند. کارهای زشتشان در نظرشان زیبا جلوه داده شده و خداوند جمعیت کافران را هدایت نمی کند». (سوره توبه، آیه ۳۷)

[ویکی فقه] ابوثمامه (ابهام زدایی). ابوثمامه ممکن است اسم یا کنیه برای اشخاص ذیل باشد: • ابوثمامه جنادة بن عوف، از مسلمانان صدر اسلام و از قبیله بنی کنانه• ابوثمامه کنانی، آخرین اعلان کننده نسیء در ماه های حرام• ابوثمامه صائدی، یکی از یاران امام حسین (علیه السلام) و از شهدای کربلا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس