ابن کثیر فرغانی

پیشنهاد کاربران

ابوالعباس احمد ابن محمد ابن کثیر فَرغانی ( ۸۰۰–۸۷۰ میلادی ) در غرب: Alfraganus ستاره شناس مسلمان و اهل خراسان در قرن نهم میلادی بود. او با همکاری گروهی از دانشمندان بدستور خلیفه مأمون اقدام به محاسبه قوس یک درجه زمین و تعیین مایل عباسی کرد.
...
[مشاهده متن کامل]

محاسبات او مورد استفاده کپرنیک و کلمب قرارگرفته است.
یکی از دهانه های برخوردی کره ماه بنام او دهانه فرغانی نام گذاری شده است.
پیش از رگیومونتانوس ( ۷۶–۱۴۳۶ ) کتاب فرغانی فی جوامع االعلم النجوم از کتاب های درسی رایج ستاره شناسی در اروپا بود و چاپ ها و ترجمه های متعدد از آن منتشر شد.
فرغانی، از مردم فَرغانهٔ فرارود، در خدمت مأمون بود و شاید همان کسی باشد که به گفتهٔ ابن ابی اصیبعة
کتاب او به نام «جوامع علم النجوم و الحرکات السماویة» در سده دوازدهم میلادی توسط گراردوس کرمونایی و یوحنای اشبیلی به لاتینی ترجمه شد. ترجمهٔ یوحنا به سال ۱۴۹۳ در فرار او به سال ۱۵۳۷ در نورمبرگ و به سال ۱۵۴۶ در پاریس و به سال ۱۹۴۳ در برکلی به چاپ رسیده است و ترجمهٔ گراردوس را کامپانی به سال ۱۹۱۰ در ایتالیا انتشار داد.
یاکوب گولیوس به سال ۱۶۶۹ در آمستردام متن عربی کتاب را با ترجمهٔ لاتینی و تفسیر بسیار مفصلی منتشر کرد.
فرغانی دو کتاب دیگر به نام های الکامل فی الاسطرلاب و فی صناعة الاسطرلاب نیز داشته که نسخه هایی از این کتاب اخیر در کتابخانه های ملی برلن و پاریس موجود است. ابن ندیم در الفهرست ( چاپ افست بیروت ۱۹۶۴، ص ۲۷۹ ) کتاب دیگری به نام کتاب عمل الرخامات به او نسبت داده است که بعضی آن را مربوط به ساختن شاخص آفتابی دانسته اند.
ساخت نیل سنج بدستور خلیفه متوکل برای اندازه گیری میزان آب و شفافیت آن
همکاری با بنوموسی در ایجاد کانال جعفری در مصر بدستور خلیفه متوکل

ابن کثیر فرغانیابن کثیر فرغانی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ابن_کثیر_فرغانی

بپرس