ابن قنفذ

لغت نامه دهخدا

ابن قنفذ. [ اِ ن ُ ق ُ ف ُ ] ( اِخ ) ابوالعباس احمدبن حسن بن علی بن خطیب بن قنفذ. از مردم قسنطینه و او قضای آن شهر داشت و در نیمه اول مائه نهم هجری میزیست. او راست : کتاب الفارسیة فی مبادی الدولة الحفصیه ( از سال 461 تا 804 هَ.ق. ). و شرح الطالب فی اسنی المطالب در تراجم مشاهیر علما تا سنه 807.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اِبْن ِ قُنْفُذ، ابوالعباس احمد بن حسن بن علی بن خطیب قسنطینی (ح ۷۴۰-۸۱۰ق /۱۳۳۹-۱۴۰۷م )، فقیه ، قاضی ، مورخ ، ریاضی دان ، شاعر، عارف و محدث مالکی الجزائر بود.
برخی نام پدرش را حسین گفته اند ولی درست نیست .او خود نام پدرش را حسن نقل کرده است . وی به ابن خطیب نیز شهرت دارد.دلیل این شهرت این بوده که نیا و پدرش سال ها در مقام خطابت جمعه در قسنطینه بوده اند. احتمال داده شده است که اصل ابن قنفذ از بنی قنفذ، شاخه ای از اشجع عدنانی باشد. وی در کودکی پدرش را از دست داد و تحت سرپرستی و تربیت ابویعقوب یوسف ملاری ، نیای مادری خود، قرار گرفت و پس از تعلیم و تربیت اولیه در قسنطینه به سیر و سیاحت پرداخت .در این سیاحت ، از عالمان و صوفیان بنام ، علم و عرفان آموخت و تجربه ها اندوخت .
اساتید
در ۷۵۹ق /۱۱۸۳م نخستین بار از قسنطینه به مغرب اقصی رفت و از شهرهای آن حدود دیدار کرد.به استناد نوشته های خود او، وی در این سفرها، در شهرهای مختلف از کسانی چون عبدالرحمان لجائی ، ابوالعباس احمد قباب ، ابومحمد عبدالله وانغیلی ضریر ، ابوعبدالله محمد بن حیاتی ، ابوعمران موسی عبدوسی ، ابوالحسن محمد بن احمد بَطَرنی و گروهی دیگر دانش آموخت و اجازه روایت دریافت داشت .ابن قنفذ همچنین در این سفرها بسیاری از قبور اولیا و عارفان را زیارت کرد و همچنین بر تجربیات عرفانی خود افزود.
آشنایی با ابن عاشر اندلسی
از میان صوفیان معاصرش احتمالاً بیش از همه ابن عاشر اندلسی بر وی اثر گذاشته است .ظاهراً نخستین باری که ابن قنفذ با ابن عاشر دیدار داشته ، در ۷۶۳ق /۱۳۶۲م بوده است . چنانکه از روایت خود او برمی آید، وی در ۷۶۹ق مدتی نیز در دکّاله سمت قضا داشته است .
تصدی امامت جمعه، قضا و افتا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس