ابن حمزه طوسی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابن حمزه طوسی (مقبره). مقبره ابن حمزه طوسی، زیارتگاهی در شهر کربلا واقع در محله عباسبه بوده و متعلق به ابن حمزه طوسی از علمای شیعه در قرن ششم هجری است.در مورد شخص مدفون در این مقبره سه دیدگاه وجود دارد: یکی از دیدگاه ها که به منتجب الدین رازی در کتاب الفهرست تعلق دارد، مقبره را متعلق به ابن حمزه طوسی می داند.بر اساس دیدگاه دوم که در میان اهالی کربلا مشهور است، این بارگاه مربوط به علی بن حمزه از نوادگان حضرت عباس (علیه السلام) بوده و نجاشی رجالی مشهور از وی یاد کرده و او را ثقه دانسته است. دیدگاه دیگری نیز وجود دارد و مقبره را به سید دیگری از نوادگان علی بن حمزه که در دیدگاه دوم ذکر شد، نسبت داده است.این مقبره دارای یک صحن بوده و رواقی دارد که قبر شریف در آن واقع است.
در ورودی شرقی شهر کربلا، ابتدای جاده منتهی به منطقه هندیه (طویریج)، زیارتگاهی به نام ابن حمزه وجود دارد که درباره شخصیت مدفون در آن، دو دیدگاه مطرح می باشد:
← دیدگاه اول
صاحب کتاب «مدینة الحسین» نیز اشاره کرده است که مدفون در این بقعه، سید دیگری از نوادگان سید نامبرده است که نسب وی چنین است: «عبیدالله بن حمزة بن قاسم بن علی بن حمزة بن حسن بن عبیدالله بن حضرت عباس بن علی (علیه السّلام)»؛ حال آنکه به اجماع علمای انساب، از حمزة بن قاسم که زیارتگاهش در حله واقع است، فرزندی باقی نمانده است.
حرزالدین، محمد، مراقد المعارف، ج۱، ص۵۷.
امروزه مرقد ابن حمزه، در محله عباسیه (باب طویریج)، در شرق کربلا واقع است. طول و عرض فضای کلی زیارتگاه ۳۰• ۲۳ متر است که بخش عمده آن، شامل صحنی است که بنای مقبره را از دو سمت شرقی و جنوبی آن، فراگرفته است.صحن، دارای دیواری به ارتفاع دو متر است که در ضلع جنوبی آن، یک ورودی با تابلوی کاشی کاری وجود دارد. مقابل این ورودی و پس از گذشتن از صحن، ایوان یا رواق مقبره، به طول ده متر و ارتفاع سه متر وجود دارد که دارای سه دهانه است. دهانه میانی آن، به شکل یک طاقگان ساده، ایجاد شده است که نمای طاق و دو ستون مجاور آن کاشی کاری شده است.روی یکی از این کاشی ها، نام یکی از متولیان زیارتگاه، به نام عباس نایف مسعودی و تاریخ ۱۴۱۱ ه. ق، ثبت شده است و بر جبهه ایوان یا رواق نیز یک کتیبه کاشی، وجود دارد. طول و عرض اتاق مقبره، ۱۲• ۷ متر است و دارای گنبد پیازی کوچکی است که از بیرون با رنگ سبز، رنگ آمیزی شده است. میان اتاق، قبر ابن حمزه قرار دارد که دارای ضریحی به طول و عرض ۵/ ۳• ۳ متر و ارتفاع سه متر است. همچنین این زیارتگاه، دارای نمازخانه ای به مساحت ۶• ۳ متر می باشد.
آل طعمه، سلمان هادی، مرقد ابن الحمزة، ص۶۰-۶۱.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس