ابن الوردی

لغت نامه دهخدا

ابن الوردی. [ اِ نُل ْ وَ ] ( اِخ ) زین الدین ابوحفص عمربن مظفربن عمربن ابی الفوارس محمد وردی قرشی بکری شافعی معری. ادیب و فقیه و لغوی. مولد او به سال 689 هَ. ق. در معرةالنعمان و وفات او بحلب بطاعون سال 749 بود. در معره و حلب و دمشق علم آموخت و در جوانی بجای محمدبن نقیب متوفی به سال 745 بقضای حلب منصوب گشت و باختیار خویش از آن کار کناره کرد و بقیت عمر به امور علمی پرداخت. او راست : دیوان منشآت و رسائل و اشعار و مقاماتی بطرز حریری و ذیلی بر تاریخ ابوالفدا تا سال 749 یعنی سال وفات او و التحفةالوردیه و آن ارجوزه ای است در 153 بیت. و البهجةالوردیه در فقه. و المسائل المذهبة ارجوزه ای در 71 بیت. الشهاب الثاقب در تصوف. الالفیةالوردیه ارجوزه ای در تعبیر رؤیا. لامیه ای به نام وصیةالاخوان و مرشدالخلان و تحریرالخصاصه و کتاب خریدةالعجائب و فریدةالغرائب و آن در ذکر اقالیم و بلدان و شرح معادن و نبات و حیوان است.

فرهنگ فارسی

ادیب و فقیه و لغوی

پیشنهاد کاربران

عمر بن مُظفّر ابن الوَردی ( ۱۲۹۰ - ۱۳۴۹م ) جغرافیدان مورخ و شاعر شامیبود که در فقه، علم لغت، نحو، گیاهان و حیوانات آثاری نگاشت.
مهمترین آثار او تاریخ ابن وردی و کتاب جغرافی خریدة العجائب وفریدة الغرائب ( مروارید عجایب و یگانگی غرایب ) میباشد.
...
[مشاهده متن کامل]

زادهٔ ۱۲۹۰م/ ۶۸۹ق در معرة النعمان بود. در همان جا و حماة و حلب و دمشق درس خواند. در حلب، نایبِ قاضی محمد بن النقیب شد، حال آنکه هنوز جوان بود. ابن الوردی در طاعون سال ۱۳۴۹م/۷۴۹ق در حلب درگذشت.
مهمترین آثار او:
• تتمة المختصر فی أخبار البشر: با عنوان تاریخ ابن الوردی شناخته می شود که در آن از المختصر فی الاخبار البشر اثر ابوالفدا استفاده بسیار کرده است.
• خریدة العجائب وفریدة الغرائب ( مروارید عجایب و یگانگی غرایب )   : خریدات دانش جغرافیایی جهان عرب آن زمان را با اشاره به آب و هوا، زمین، جانوران و گیاهان، جمعیت، شیوه زندگی، دولت های موجود و حکومت های آنها در مناطق مختلف جهان خلاصه می کرد. این اثر با نقشه جهان رنگی و تصویر کعبه همراه بود. برخی مدعی شده اند که بخشی از این کتاب سرقت ادبی از اثر نویسنده مصری نجم الدین احمد بن حمدان بن شبیب الحنبلی است با عنوان جامع الفنون و صلوات المحزون البته شباهتهایی نیز با معجم البلدان یاقوت حموی مشاهده میشود. نویسنده همچنین در مورد اسلاوها و سبک زندگی آنها صحبت می کند و از مهدیه به عنوان محل سکونت سلسله فاطمیان یاد می کند. در کل رنگ وروی ادبی - خیالی بر کتاب چیره شده است.
• الشهاب الثاقب: در تصوف.
• المِنَح
• بحور الشعر

ابن الوردیابن الوردیابن الوردیابن الوردیابن الوردیابن الوردی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ابن_الوردی

بپرس