ابن ابی لیلی

لغت نامه دهخدا

ابن ابی لیلی. [ اِ ن ُ اَ ل َ لا ] ( اِخ ) دو تن بدین کنیت مذکورند: 1 - عبدالرحمن ابوعیسی بن یسار از مشاهیر تابعین متولد در سال 16 یا 17 هَ.ق. و در جنگ جمل علم دار لشکر حضرت امیرالمؤمنین علی بود. در سال وفات او خلاف است ( 81 یا 83 ). 2 - کنیت محمدبن عبدالرحمن فرزند ابوعیسی نامبرده فقیهی از اصحاب رای. قاضی کوفه و در بین فقها شهرتی بسزا دارد. سی وسه سال از جانب بنی امیه و پس از آن از دست بنی عباس در کوفه والی قضا بوده و به زمان منصور در همین شغل درگذشته است. ولادت 74. وفات در کوفه 148. و کتاب الفرائض از تألیفات اوست. و ابن الندیم گوید او را قرائتی است.

فرهنگ فارسی

دو تن بدین کنیت مذکورند

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اِبْن ِ اَبی لِیْلی ، ابوعیسی عبدالرحمان یسار انصاری کوفی (د ۸۳ق / ۷۰۲م )، فقیه ، قاضی ، قاری و محدث شیعی است.
تاریخ دقیق تولد عبدالرحمان روشن نیست .ابونعیم
ابونعیم اصفهانی ، احمد، ج۴، ص۳۵۳، حلیة الاولیاء، بیروت ، ۱۴۰۵ق / ۱۹۸۵م .
عبدالرحمان از تابعین و از محدثان بنام اسلامی است که به گفته خود حدود ۱۲۰ تن از اصحاب پیامبر را دیده
ابونعیم اصفهانی ، احمد، ج۴، ص۳۵۱، حلیة الاولیاء، بیروت ، ۱۴۰۵ق / ۱۹۸۵م .
بنام ترین کسانی که وی از آنان حدیث روایت کرده عبارتند از مُعاذ بن جَبَل ،
ابن حبان ، محمد، ج۲، ص۴۹، المجروحین ، به کوشش محمود ابراهیم زاید، بیروت ، دارالمعرفة.
...

[ویکی اهل البیت] از چهره های سرشناس و معروف صدر اسلام که هم دوران خلفا را درک کرد و تا دوران عبدالملک نیز در قید حیات بود و جزء فقهای آن دوران از وی یاد شده است. عبدالرحمن بن ابی لیلی معروف به ابن ابی لیلی بود.
کنیه عبدالرحمن، ابوعیسی بود. وی که از تابعین رسول خدا صلی الله علیه و آله به شمار می رود. بیش از صد و بیست صحابی را دیده و آنان را درک نموده است.
در مورد تاریخ تولد وی تاریخ دقیقی در منابع ثبت نشده است؛ اما با شواهد تاریخی موجود می توان گفت که وی در دهه دوم هجری و در عهد عمر بن خطاب به دنیا آمده است. البته در کتاب منتظم آمده است که وی شش سال پیش از مرگ عمر به دنیا آمده است.
مورخان او را از دوستان و ارادتمندان به امام علی علیه السلام نام می برند که از شمار شیعیان عقیدتی امام علی علیه السلام بوده است. نکته جالب توجه این که با وجود شیعه بودن وی، پسرش محمد بن عبدالرحمن شیعه نبوده و از اهل تسنن به شمار می رفت و در دستگاه امویان نیز فعالیت داشته است.
عبدالرحمن بن ابی لیلی از مشایخ بزرگوار صدر اسلام بود که در کوفه سکونت داشت و همشهری سعید بن جبیر بود. نام پدر او داود بن بلال بن أحیحة بن جلاح بن حریش بن جحجبی بن عوف بن کلفة بن عوف بن عمرو بن عوف بن مالک بن اوس است، البته در نام وی اختلاف است.
برخی نامش را یسار گفتند. برخی او را ابن نمیر و برخی وی را اوس بن خولی نامیدند. بخاری در کتابش وی را یسار بن نمیر معرفی کرده است.
با این وصف پدر عبدالرحمن به کنیه اش، ابولیلی، معروف بود. به همین سبب عبدالرحمن نیز به ابن ابی لیلی مشهور گشته است. ابولیلی از صحابه پیامبر صلی الله علیه و آله و از راویان حدیث بود که عبدالرحمن نیز روایات زیادی از پدرش نقل کرده است.

[ویکی فقه] ابن ابی لیلی (ابهام زدایی). ابن ابی لیلی ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • ابن ابی لیلی محمد بن عبدالرحمان انصاری کوفی ، ابن اَبی لِیْلی ، محمّد بن عبدالرّحمان بن ابی لیلی انصاری کوفی (۷۴- ۱۴۸ق /۶۹۳ - ۷۶۵م )، فقیه ، محدّث ، مفتی و قاضی کوفه • ابن ابی لیلی ابوعیسی عبدالرحمان یسار انصاری کوفی ، اِبْن ِاَبی لِیْلی ، ابوعیسی عبدالرحمان یسار انصاری کوفی (د ۸۳ق / ۷۰۲م )، فقیه ، قاضی ، قاری و محدث شیعی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس