ابراهیم خواص

لغت نامه دهخدا

ابراهیم خواص. [ اِ م ِ خ َوْ وا ] ( اِخ ) ابواسحاق بغدادی. اصلاً ایرانی و پدرش از مردم آمل بوده و چون تولد و پرورش ابراهیم در بغداد بود به بغدادی مشهور گشت. ابراهیم در آغاز عمر چندی بتحصیل پرداخت و پس از آن مایل بتصوف گشت و چنانکه لقب او دلالت دارد معاش خود را از بافتن بوریا و زنبیل و مانند آن میگذرانید ( خوص برگ درخت خرماست که در عربستان برای بافتن بادبیزن و سفره و زنبیل بکار میرود ) و پیوسته در سفر بوده و حکایاتی که از او نقل میکنند غالباً راجع بسیاحت یا حج است. او در بین عرفا شهرتی بسزادارد و در سال 291 هَ.ق. در طبریه درگذشته است.

فرهنگ فارسی

ابو اسحق بغدادی اصلا ایرانی و پدرش از مردم آمل بوده

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اِبْراهیم ِ خَوّاص ، ابو اسحاق ابراهیم بن احمد بن اسماعیل (د ۲۹۱ق /۹۰۴م )، یکی از مشایخ صوفیه و از اقران جنید و نوری می باشد .
اصل وی از سرّ من رأی ( سامرا )
خطیب بغدادی ، احمد، ج۶، ص۷، تاریخ بغداد، بیروت ، دارالکتب العربیة.
گفته اند که شهرت ابراهیم به خواص (از خوص به معنی برگ خرما ) از این روی بوده که وی با بافتن و فروش آن زندگی می گذرانده است . خوّاص غالب اوقات را در سفر می گذرانید، ولی سرانجام در ری اقامت گزید.
وفات
وی در مسجد جامع ری وفات یافت . یوسف بن حسین رازی (از عرفای آن عصر) امر تغسیل او را عهده دار شد
ابن جوزی ، عبدالرحمان ، ج۴، ص۱۰۲، صفة الصفوة، بیروت ، ۱۳۹۹ق .
...

دانشنامه آزاد فارسی

ابراهیمِ خَوّاص ( ـ۲۹۱ق)
عارف ایرانی. اصلاً آملی بود و در سامره به دنیا آمد. گروهی او را از بزرگان طبقه دوم و گروهی دیگر از طبقه سوم می دانند. با جنید و ابوالحسین نوری مصاحبت داشت. هرچند هیچ گاه به شهرت آن دو نرسید، او را در تجرید و توکّل، یگانۀ زمان دانسته اند. تألیفاتی داشته و سخنان کوتاه حکمت آمیزی نیز از او نقل شده است. در اواخر عمر، در مسجد جامع ری منزل گرفت. آورده اند که هرگاه از مسجد خارج می شد با غسل جدید به آن جا بازمی گشت. ابوجعفر خلدی از مریدان اوست.

پیشنهاد کاربران

بپرس