اب جاری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آب جاری. به آب روان جوشیده از زمین مانند آب چشمه و قنات آب جاری گفته می شود. آب جاری از اقسام آب مطلق است که در باب طهارت از آن بحث و در باب های دیگر مانند زکات و خمس نیز از احکام آن به مناسبت سخن گفته شده است.
به قول مشهور در تحقّق عنوان جاری، علاوه بر جریان، جوشش از زمین نیز شرط است. عدم اعتبار جوشش و کفایت جریان غالبی به دلیل اتّصال به منبعی و نیز عدم اعتبار جریان فعلی و کفایت جوشش از زمین، دیگر اقوال درباره آب جاری اند.
خویی، ابوالقاسم، التنقیح، ج۱، ص۱۱۲.
آب جاری -هر چند کمتر از کر باشد- به ملاقات نجاست نجس نمی شود، مگر آن که بو، رنگ یا مزه آن در اثر نجاست تغییر کند.
نجفی جواهری، محمدحسن، جواهر الکلام، ج۱، ص۷۵.
پاک شدن آن در صورت نجاست، به از بین رفتن بو، رنگ و مزه نجاست است -هر چند این زوال به خودی خود باشد- مشروط به این که با آب تازه که از مادّه خارج می شود، مخلوط گردد و در حصول طهارت بدون آمیختگی، اختلاف است.
نجفی جواهری، محمدحسن، جواهر الکلام، ج۱، ص۹۰.
...

[ویکی شیعه] آب جاری. آب جاری به آب روانِ جوشیده از زمین، مانند آب چشمه و قنات گفته می شود که یکی از پاک کننده های نجاسات است. از احکام این آب در باب طهارت و زکات سخن گفته شده است.
بیشتر فقیهان، جوشش از زمین را شرط عنوان«آب جاری» می دانند. برخی نیز اتصال به منبعی زیر زمینی یا کُر به همراه جریان داشتن آب را کافی می دانند؛ عده ای جریان داشتن را نیز شرط این عنوان نمی دانند.

[ویکی فقه] آب جاری (قرآن). واژه آب جاری در چند مورد در قرآن آمده است.
خداوند، یگانه قرار دهنده آب جاری در دسترس انسان هاست. •• «إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَیْکُمُ الْمَیْتَةَ وَالْدَّمَ وَلَحْمَ الْخَنزِیرِقُلْ أَرَأَیْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ مَاؤُکُمْ غَوْرًا فَمَن یَأْتِیکُم بِمَاء مَّعِینٍ»؛
ملک/سوره۶۷، آیه۳۰.
۱. ↑ ملک/سوره۶۷، آیه۳۰.
مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱، ص۶۵، برگرفته از مقاله «آب جاری».
...

پیشنهاد کاربران

بپرس