ائروسپاسیال غزال

دانشنامه عمومی

آئروسپاسیال غزال. آئروسپاسیال غزال ( به فرانسوی: Aérospatiale Gazelle ) یک بالگرد سبک ِ تک موتوره و پنج سرنشینه است که برای مقاصد شناسایی و دیده بانی و ترابری سبک و همچنین در نقش ِ بال گرد جنگنده برای مأموریت های ضدتانک و پشتیبانی نزدیک هوایی از آن استفاده می شود.
غزال را شرکت هوانوردی ِ فرانسوی ِ سود در اواخر دهه ۱۹۶۰ طراحی کرد. شرکتی که بعدها به آئروسپاسیال تغییر نام داده و اکنون یوروکوپتر نام دارد. این پرنده در اصل به سفارش ارتش فرانسه برای رفع نیاز نیروی هوایی و هوانیروز این کشور به یک هلیکوپتر سبک وزن ِچندمنظورهٔ کارآمد طراحی و ساخته شد ولی در ادامه نظر ارتش بریتانیا را چنان به خود جلب کرد که شرکت وستلند در این کشور اقدام به تأسیس خط تولید این هواگرد نمود. این بال گرد در یوگسلاوی و مصر نیز تحت لیسانس فرانسوی ها تولید شده و کشورهای متعدد دیگری از جمله عراق، سوریه، لبنان، مراکش، اکوادور، چین، قطر، کویت و آرژانتین نیز به خریداری آن اقدام کرده اند. هرچند مدل غیرنظامی غزال هم به بازار عرضه شده اما نوع نظامی غزال بسیار موفق تر بوده و در جنگ های متعددی از جمله جنگ ایران و عراق، جنگ فالکلند، جنگ ۱۹۸۲ سوریه و اسرائیل مورد استفاده قرار گرفت. غزال با ارتقا و بهینه سازی طرح کلی بال گرد آلوئت ساخته شده که پیش از غزال بال گرد سبک اصلی ارتش فرانسه بود.
از کاربردهای اصلی بال گرد غزال در هوانیروز فرانسه و برخی کشورهای دیگر استفاده در نقش هلیکوپتر جنگنده است. مدل ضدتانک این بال گرد یعنی سا ۳۴۲ام به موشک های ضدتانک هدایت سیمی هات ( حداکثر ۴ عدد ) مجهز شده و مدل پشتیبانی سبک هوایی آن با نام سا ۳۴۱اف هم به تیربار ۲۰ میلی متری مسلح شده است. در ماموریت های تهاجمی از سلاح های دیگری مثل راکتهای هوا به زمین و مسلسل ها و نارنجک اندازهای مختلف هم برای تسلیح غزال استفاده می شود. برخی از غزال ها حتی به موشک های ضدهوایی هم مجهز شده اند. در هوانیروز فرانسه از موشک میسترال، که در اصل یک موشک ضدهوایی دوش پرتاب ِ گرمایاب است، به عنوان یک سلاح ضدهوایی برای استفاده علیه بال گردها و هواپیماهای دشمن استفاده شده و عراقی ها هم در جنگ ایران و عراق اقدام به نصب موشک های روسی سام - ۷ بر روی غزال های خود کردند تا این بال گرد در نبرد با کبراهای ایرانی شانس موفقیت بیشتری داشته باشد. همچنین مدل هایی از این بال گرد که برای مقاصد شناسایی استفاده می شوند با یک سامانه تصویربرداری فروسرخ تجهیز شده اند. این هلیکوپتر دیگر در خط مقدم ارتش فرانسه به عنوان بال گرد جنگنده استفاده نمی شود و هلیکوپتر تایگر، دیگر محصول شرکت یوروکوپتر، جای آن را در این نقش گرفته اما کماکان در نقش ترابری سبک به کار گرفته می شود.
عکس آئروسپاسیال غزال
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس