اخناتون

دانشنامه آزاد فارسی

آخناتون. آخِناتون (Akhenaton)
فرعون مصر از سلسلۀ هجدهم (ح ۱۳۵۳ـ۱۳۳۵پ م). مدتی مشترکاً با پدرش، آمِنحوتپ سوم، بر مصر حکومت کرد. پرستش آتونرا جانشین پرستش آمونکرد؛ و پایتخت را به آخِتاتونمنتقل کرد. نِفرتی تیهمسر محبوب آخِناتون بود و دو دختر از شش دختر آنان با جانشینان وی، اِسمِنخ کار، و تحوت عَنخ آمونازدواج کردند.

پیشنهاد کاربران

نام Echnaton با تلفظ اِشناتون به زبان آلمانی در اصل و ریشه به شکل Ashnaton با تلفظ آشناتون بوده و از دوکلمه فارسی ساخته شده ؛ یکی Ashna با تلفظ آشنا و دیگری ton با تلفظ تون یعنی مالِ شما، آشنا تون یا آشنای تان. Aton با تلفظ آتون به معنای : آسمانی تون.
...
[مشاهده متن کامل]

اخناتون دو زن داشته است یکی معشوقه بنام kija با تلفظ کیجا و دیگری زن اصلی و ملکه به نام Nofretete با تلفظ نوفره تِته که شاید به معنای زیر بوده باشد تی تی نوفری. تی تی یا ته ته شاید به معنای خانم یا بانو بوده و نَوفِری به معنای مو های فر داده شده به روش نو یا مدرن.
تام فرزند و جانشین وی Tutanchmun با تلفظ توتان خامون به زبان آلمانی به احتمال قریب به یقین یک عبارت یا جمله چهار کلمه ای به زبان فارسی بوده به شکل: Tu tan cham un با تلفظ تو تن خام اون، یعنی تن او از درون خام است.
به روش ژن شناسی توتانخامون فرزند آشناتون ( اخناتون ) نبوده بلکه خواهر زاده وی.
لقب هرکدام از فرمانروایان یا پادشاهان مصر به شکل مفرد با حروف لاتین به شکل Phrao با تلفظ فرااو بوده که از دو کلمه فارسی ساخته شده؛ یکی فرا به معنای بالا و دیگری او یعنی ضمیر سوم شخص مفرد. لذا فرااو به معنای اوِ بالائی یعنی حاکم، فرمانروا، شاه، رهبر . نام خدای مردگان یا خدای زیر زمینی مصریان با حروف لاتین به شکل Oziri با تلفظ اُزیری، هم از دو کلمه فارسی ساخته شده؛ یکی او و دیگری زیری به معنای زیرین.
نام سرزمین مصر با حروف لاتین به شکل Egybt با تلفظ اجیبت ( عجیب ت ) به معنای عجیب ها ( یا سرزمین عجایب ) که بازهم به زبان فارسی بوده.
قاهره پایخت امروز مصر با حروف لاتین به شکل Kairo با تلفظ کای رو: کا ( ka ) نام یکی از دو روان ( دیگری ba , با ) در زبان و فرهنگ مصر باستان بوده و روی به زبان فارسی به معنای رُخ، سیما یا چهره.
Ka ba la با تلفظ کابالا یعنی نفی باور مصریان به کا و با بطور پنهانی از طرف حکیمان و عارفان قوم یهود در طول اقامت چهارصد ساله در مصر که بطور آشکار به شکل بازی با اعداد و حروف در عمل انجام میشده.
چرا فرااو ( به زبان قرآنی : فرعون ) خواب دیده بود که ۷ گاو لاغر از نیل بیرون آمده و در مقابل چشمان وی ۷ گاو پرواری و چل و چاق را بلیعده اند؟
چرا بر اساس مندرجات عهد قدیم یا کتاب دینی قوم یهود تعداد ۱۰ آفت یا بلای آسمانی بر سر قوم مصر در عصر موسا ( موسی ) فرود آمده نه بیشتر و نه کمتر؟
چه راز های ژرف تری در پشت پرده ظاهر این دو عدد از دیدگاه آنان نهفته بوده است ؟
هفت آسمان ابراهیم و ده امر یا فرمان موسا؟ یا اعداد یک رقمی دهگانه خردمندان گمنام هندو از صفر تا نُه
( ۰ تا ۹ ؛ 0 تا 9 ) یا تعداد انگشتان دست ها یا پاهای انسان و یا ابعاد دهگانه نفسانی هرکدام از افراد انسانی مشتمل بر پنج من مردانه و پنج من زنانه؟.
انانیکه به بازی کابالا علاقه دارند، میتوانند نام های آدم و حوا را با حروف لاتین به شکل های Adam و Eva روی یک برگ کاغذ سفید بنویسند و هرکدام از آنها را به عدد تبدیل کنند و سپس ارقام هر نام عددی را جمع بزنند و اگر جواب هرکدام مساوی با 10 بود، آنگاه شگفت زده عبارت زیر را بر زبان جاری نمایند: جلل الخالق! یا حالِّ لویا ( هللویا ) به روش مسیحیان.
که هر کدام از ما افراد انسانی از نسل بابا آدم و ننه حوای حضرات موسا و ایسا و محمّد نبوده و نمی باشیم بلکه بر اساس بینش و باور خردمندان گمنام در سرزمین های ایران و هندوستان ( احتمالا فرا زمینی های حقیقی ) در اعصار دور دست باستان ( قبل از تولد نوآه ( نوح ) و پیدایش خطوط میخی سه گانه سومری و ایلامی و اوگاریتی در سرزمین مِزوپوتام و هیروگلیف مصریان، در آفرینش اولیه یا ازلی به شکل خانواده های ده عضوی مشتمل بر پنج مرد و پنج زن خودی در نهایت کمال ایده آل خوبی و زیبایی، توانائی، دانائی، هنرمندی، هوشمندی و دانش کامل ملکوتی یا آسمانی آفریده شده و از عشق و زندگی جاودانه بر خوردار گردیده ایم.

آخِناتون یا اَخِناتون ( /ˌækəˈnɑːtən/ ) ( به معنای کسی که برای آتون سودمند است ) که ابتدا با نام امن هوتپ چهارم ( به معنای آمون خرسند است ) بر تخت نشست، از فرعون های دودمان هجدهم مصر باستان بود که به مدت ۱۳ سال بر این سرزمین حکومت کرد. دوران اخناتون با اصلاحات دینی وی به یادآورده می شود؛ او دین و رسم نیاکان خود در چندخدایی را رها کرد و به پرستش دین جدیدی به مرکزیت خدای خورشید، آتون، روی آورد. آتون گرایی با اصطلاحاتی نظیر تک پرستی، یک ازچندپرستی و یکتاپرستی توصیف شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

اخناتون تلاش کرد تا دین جدیدی که متمرکز بر پرستش آتون، ایزد خورشید بود، را در مصر رواج دهد اما به موفقیت چندانی دست پیدا نکرد و مورد پذیرش عمومی قرار نگرفت. پس از مرگش، یادبودها و تندیس های او را نابود و نامش را از فهرست فراعنه پاک کردند. دین پیشین جایگاه خود را مجدداً به دست آورد و فرعون هایی که با فاصله چند سال از مرگ اخناتون به قدرت رسیدند و رابطه خونی مشخصی با سلسله هجدهم نداشتند، از اخناتون در نوشته هایشان با نام دشمن و آن مجرم یاد می کردند.
با نابودی میراث اخناتون، این فرعون به فراموشی سپرده شد؛ تا اینکه در قرن نوزدهم، پایگاه باستان شناسی اخناتون در شهر عمارنه کشف شد. یک مومیایی نیز در گور موسوم به KV55 پیدا شد که به نظر می رسد متعلق به او باشد؛ در واقع آزمایش دی ان ای تأیید می کند که مومیایی متعلق به پدر توت عنخ آمون است، اما برخی وجود رابطه پدر و پسری بین اخناتون و توت عنخ آمون را زیر سؤال برده اند.
آخناتون و همسرش نفرتیتی از جمله مصریان باستانی ای هستند که مورد توجه باستان شناسان و تاریخ نگاران معاصر قرار دارند؛ این علاقه از سه مسئله سرچشمه می گیرد: نخست رابطه آن ها با توت عنخ آمون ( گرچه نفرتیتی مادر توت عنخ آمون نبود ) ، دوم آثار هنری به با کیفیتی که از دوران اخناتون پیدا شده اند و سوم دینی که توسط او ایجاد شد.
آخناتون فرزند ارشد آمنهوتپ سوم و ملکه مادر، بانو تیه نبود بلکه در ابتدا شاهزاده جاتموس مقام ولایت عهدی را دارا بود. با مرگ جاتموس در سنین جوانی فرزند دیگری با نام امن هوتپ ( آخناتون آینده ) که نفر بعدی در خط جانشینی به حساب می آمد ولی عهد شد.
بر سر این که آیا آمن هوتپ چهارم بلافاصله بعد از مرگ آمن هوتپ سوم به قدرت رسیده است یا ابتدا با شخص دیگری ( مشخصا پدر خود ) به صورت اشتراکی حکومت می کرده است ( حتی تا دوازده سال ) بین تاریخ دانان اختلاف نظر زیادی وجود دارد. در این میان عده ای مسئله اشتراک دراز مدت حکومت را قویا رد کرده یا آن را کوتاه مدت ( حداکثر یک تا دو سال ) دانسته اند. در ماه فوریه سال ۲۰۱۴ وزارت آثار باستانی مصر اعلام کرد شواهدی قطعی به دست آورده است که نشان می دهد آخناتون دست کم برای هشت سال حکومت را به صورت اشتراکی با پدر خود در اختیار داشته است. این نشانه ها از مقبره آمنهوتپ - هوی، وزیر اعظم مصری آن دوران به دست آمده بود.

اخناتوناخناتون
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/آخناتون
معنی واژه:یکی از فراعنه صالح مصر. پرستندهٔ خدای یگانه
یک لغت از زبان مصری باستان است و نام پادشاه مصر در زمان یکتا پرستی او بوده است به عبارتی به معنی پرستنده خدای یکتا است.