یخنی

/yaxni/

    cooked meat stored and eaten cold
    kind of broth with peas
    beans
    cold cuts
    name of various dishes
    [o.s.] stored away
    reserved

پیشنهاد کاربران

منبع. عکس فرهنگ ریشه شناختی زبان فارسی دکتر محمد حسن دوست
ببینیم در زبان سغدی آیا زبان های دیگر هستند لینک پایین قرار می دهم
زبان های ترکی�در چند مرحله بر�زبان فارسی�تأثیر گذاشته است. نخستین تأثیر زبان ترکی بر پارسی، در زمان حضور سربازان تُرک در ارتش�سامانیان�روی داد. پس از آن، در زمان فرمان روایی�غزنویان، �سلجوقیان�و پس از�حملهٔ مغول، تعداد بیشتری�وام واژهٔ�ترکی به زبان فارسی راه یافت؛ اما بیشترین راه یابی واژه های ترکی به زبان فارسی در زمان فرمانروایی�صفویان، که ترکمانان�قزلباش�در تأسیس آن نقش اساسی داشتند، و�قاجاریان�بر ایران بود.
...
[مشاهده متن کامل]

• منابع ها. تاریخ ادبیات ایران، ذبیح الله صفا، خلاصه ج. اول و دوم، انتشارات ققنوس، ۱۳۷۴
• تاریخ ادبیات ایران، ذبیح الله صفا، خلاصه ج. سوم، انتشارات بدیهه، ۱۳۷۴
• حسن بیگ روملو، �احسن التواریخ� ( ۲ جلد ) ، به تصحیح�عبدالحسین نوایی، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، ۱۳۴۹. ( مصحح در پایان جلد اول شرح مفصل و سودمندی از فهرست لغات�ترکی�و�مغولی�رایج در متون فارسی از سده هفتم به بعد را نوشته است )
• فرهنگ فارسی، محمد معین، انتشارات امیر کبیر، تهران، ۱۳۷۵
• غلط ننویسیم، ابوالحسن نجفی، مرکز نشر دانشگاهی، تهران، ۱۳۸۶
• فرهنگ کوچک زبان پهلوی، دیوید نیل مکنزی، ترجمه مهشید فخرایی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تهران، ۱۳۷۹

یخنییخنییخنی
منابع• https://fa.m.wikipedia.org/wiki/زبان_سغدی
مردم شیراز به گوشت کوبیده شده ی آبگوشت، میگن یخنی. ولی با این فرق که آبگوشت شیرازی به جز گوشت و نخود و سیب زمینی، لوبیا هم داره. یخنی در کنار آبِ گوشت کشیده میشه.
یخنی واژه ای فارسی به معنای خوراک پخته شده در تنگیره ( قابلمه ) بوده و برگرفته از واژه �ویاخنا� در فارسی باستان و به معنای پس مانده می باشد این واژه با واژه �یخنه� در زبان سغدی و به معنای پس مانده خوراک هم ریشه می باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

این واژه در زبان ترکی استانبولی به صورت �یاحنی� ( Yahni ) و برای خوراکی که با سبزی و گوشت و یا محصولات دریایی به همراه آب گوشت و یا آب استخوان و یا سس مخصوص تهیه می شودکاربرد دارد.

یخنی نام طیف گسترده ای از غذاهایی است که در محدوده جغرافیایی بالکان تا جنوب آسیا شامل ایران و افغانستان پخته می شوند. مانند شوربای یخنی، یخنی عدس کلم، یخنی نخود، یخنی لوبیا.
آب یخنی اصطلاحی در آشپزی است و به آبی گفته می شود که موادی مانند گوشت، قلم، مرغ، بوقلمون، ماهی و میگو را به همراه برخی تره بار در آن می جوشانند و پس از صاف کردن به مایهٔ سوپ، سس، خورش، و آب گوشت اضافه می کنند. آب یخنی را به نام ماده ای می نامند که در آن جوشانده و مغزپخت یا نیم پز کرده اند؛ مانند، آب مرغ و آب قلم. آشپزها نگهداری انواع آب یخنی را در آشپزخانه برای مایه دار کردن انواع غذاها توصیه می کنند.
...
[مشاهده متن کامل]

یخنی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/یخنی
سلطان آنجا فرو آمد و مرغی یخنی و قدری حلوای شکر پیش سلطان آوردند.
جامع التواریخ
تاریخ آل سلچوق
آبگوشت، شوربا
در افغانستان هنوز کاربرد دارد
پخته شدن
پختنی شدن
آبگوشت ساده