چیستا


    science

پیشنهاد کاربران

چیستا ماهنامه ای سیاسی، اجتماعی، هنری، علمی و ادبی بود به سردبیری و بنیان گذاری پرویز شهریاری ( ریاضی دان عدالت خواه، مترجم و روزنامه نگار ) و صاحب امتیازی و مدیر مسئولیِ پرویز ملکپور ( نمایندهٔ وقت ایرانیان زرتشتی در مجلس شورای اسلامی ایران ) که از سال ۱۳۶۰ خورشیدی شروع به انتشار کرد و نشر آن تا هنگام مرگ پرویز شهریاری در سال ۱۳۹۱ ادامه یافت.
...
[مشاهده متن کامل]

چیستا به معنای فرشتهٔ آگاهی و دانایی در مزدیسنا است. ماهنامهٔ چیستا نشریه ای تأثیرگذار بود و چهره های شاخصی در زمینه های گوناگون در آن نوشتند.
شهریاری در مجموعه خاطرات خود در مجلهٔ چیستا دربارهٔ انتشار آن می نویسد: «در سال ۱۳۶۰ از آقای مهندس ملکپور ( نماینده وقت زرتشتیان در مجلس ) خواستم مجوز نشریه ای بگیرد که ایشان امتیاز چیستا را گرفتند و چیستا از شهریور همان سال شروع به انتشار کرد. » شهریاری پیش از انتشار چیستا سردبیری نشریات دیگری همچون «وهومن»، «قیام ایران»، «سخن علمی و فنی» ( به مدیریت دکتر پرویز ناتل خانلری ) ، «مسائل دانشگاهی»، «آشنایی با دانش»، «آشتی با ریاضیات»، «آشنایی با ریاضیات»، «نشریه مدرسه عالی علوم اراک» را بر عهده داشت،
پرویز شهریاری در فیلم مستند فانوس گلستان که میلاد درویش ( فعال مدنی و سندیکالیست ) در سال ۱۳۸۴ دربارهٔ وی ساخته بود، گفت: «همیشه کوششم این بود که بتوانم امتیاز نشریه ای بگیرم اما به من مجوز نمی دادند و نمی دانم چرا! نه قبل از انقلاب و نه بعد از انقلاب و در نتیجه همواره مجبور بودم با امتیاز دیگران که اشخاص با حسن نیتی بودند به چاپ نشریاتم بپردازم…»
انتشار مجله چیستا در سال ۱۳۶۲ با دستگیری سردبیرش ( پرویز شهریاری ) که همزمان با دستگیری گستردهٔ اعضای حزب توده و شورای نویسندگان و هنرمندان بود، متوقف شد ولی در سال ۱۳۶۳ با آزادی شهریاری مجدداً به نشر خود ادامه داد تا سال ۱۳۹۱ که با مرگ شهریاری، پرویز ملکپور ( صاحب امتیاز و مدیرمسئول مجلهٔ چیستا ) تصمیم به تعطیلی این نشریه گرفت. چیستا پس از درگذشت شهریاری، هرگز چاپ نشد. این در حالی است که شهریاری در آخرین سرمقاله اش در چیستا ضمن تبریک ۳۰ سالگی این نشریه، نوشت: «امیدوارم عمر چیستا طولانی تر از عمر ما باشد…» روزنامهٔ شرق دربارهٔ تعطیلی این ماهنامه نوشت تصمیم ملکپور از روی «تعهد و احترام» بود و چه بسا چیستا پس از شهریاری نمی توانست در مسیر مورد نظر بنیان گذار خود حرکت کند.

چیستا
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/چیستا_(نشریه)
دانش، آگاهی، فرزانگی
از ریشه چیت به معنی اندیشیدن.
فرشته دانش و فرزانگی
چیستا: نام فرشته دانش و معرفت
در اوستا از ایزد بانویی به نام چیستا نام برده شده که به معنای علم، دانش، فرزانگی و معرفت آمده است.
فرشته دانش
1 - ( اوستایی ) دانش، آگاهی، فرزانگی؛ 2 - ( اَعلام ) ( در اوستا ) نام فرشته ی دانش و فرزانگی که با صفت هایی چون راست ترین توصیف شده است.
چیستا ایزدبانوی ایرانی است. معنای چیستا، دارنده راه های خوب و آموزنده و راهنمای راه های خوب است. به همین دلیل او را ایزدبانوی دانش هم می دانند.
...
[مشاهده متن کامل]

او را ایزدبانویی می دانند که با سروش، همیشه میترا را همراهی می کنند. سپیدپوش است و در طرف چپ مهر است. بعدها در دو جلوه چیستی و دین نمایانگر می شود.
بر روی لوح زرین تپه حسنلو ( ۸۰۰ پیش از مسیح ) نقش این سه را به همراه هم می توان دید.
برخی نیز او را ایزدبانوی دانش شهودی یا عرفان می دانند.

بپرس