وبال : درد سر _ زحمت
وَبال:
خسارتی است که انسان در قبال یک نافرمانی، چندین برابرِ لذت یا سودی که از نافرمانی در دنیا کسب کرده بود را متحمل می شود. مانند کسی که از تجارت باطل یک میلیون تومان حاصل می کند، اما همان مبلغ از زندگی او با ضرر معادل آن خارج نمی گردد، بلکه باعث می شود ضرری نامتعادل و ناعادلانه تر بر او تحمیل می شود. وَبال معمولاً در لحظه اتفاق می افتد و در لحظه از بین می برد.
... [مشاهده متن کامل]
لِیَذُوقَ وَبالَ أَمْرِهِ: یعنی اگر با نافرمانی کبوتری را در مکه صید کنی، معادل یک کبوتر جریمه نمی شوی، بلکه باید صد برابر یک کبوتر ( گوسفندی ) قربانی کنی که این جریمه سنگین، ترمزی برای انجام ندادن عصیان الهی است.
عذاب
وبال یعنی باری طاقت فرسا در مثل است دست شکسته و بال گردن است و در حدیث چنین آمده:
قال رسول الله صلی الله علیه و آله: إنّ کلّ بناء یُبنی وبالٌ علی صاحبه یوم القیامة إلّا ما لا بدّ منه. هر ساختمان و بالیست بر صاحب آن در روز قیامت، مگر آنقدر باشد که ناچار از آنیم. مازاد بر قدر لازم و ضروری کیفر دارد.
... [مشاهده متن کامل] سلیم
وبال: رنجش
مایۀ درد سر
وبال یعنی بال بدون کاربرد، بالی که بکار پرنده نمیاید و فقط ان را حمل میکند و توان پریدن به پرنده نمیدهد . مثل بال مرغ یا هر پرنده که فقط رنج کشیدن و حمل ان را میکشید بدون انکه کارایی داشته باشد و پرنده
... [مشاهده متن کامل] را از بلا نجات دهد و به پرواز در اورد. قدیم میگفتن مال من وبال من است . یعنی فقط اون نگهداری کردم و برای من استفاده نداشت یا از ان استفاده نکردم و الان توان یا وقت استفاده ندارم و به مرگ نزدیک شدم
از مولای متقیان علی علیه السلام :الْمَالُ وَبَالٌ عَلَی صَاحِبِهِ إِلَّا مَا قَدَّمَ مِنْه. مال، براى صاحب خود وبال است، مگر آنچه که [ براى آخرتش ]پیش فرستد.
وبال:رنج، سختی، بدبختی، بار سنگین، نکبت.
از قدیم گفتند مال و منال زیادی ( زیاد ) وبال است.
مال و منال نه اینکه رفاه نمی اورد بلکه رسیدگی به ان همه جز سختی و رنج چیزی عاید فرد نمی کند و آسایش فرد فدای رسیدگی به آنها می شود بطور مثال برای رفتن به مسافرت و وقت گذاشتن برای خانواده فرصت کافی ندارد به جای آن که گره گشای زندگی باشد گره و کلاف زندگی می گردد.
... [مشاهده متن کامل] وبال :رنج، سختی.
ان الدنیا دار خبال و وبال و زوال و انتقال لا تساوی لذاتها تنغیصها و لا یفی سعودها بنحوسها و لا یقوم صعودها بهبوطها. ( از غررالحکم مولای متقیان علی علیه السلام )
به راستی که جهان سرای فساد و تبهکاری و رنج و نیستی و دگرگون گشتن است. لذاتش با مکدر ساختنش برابری نمیکند و نیک بختیش به بد بختیش و بالا رفتنش به پایین آمدنش ارزش ندارد.
... [مشاهده متن کامل] در یک کلمه ( سختی )
سمج و پاپی شدن
شدّت
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٣)