پَت ، بَت ، آش ، شو ، شوی ، آهار
لعاب دگر ریخت از رو آب است که پس از دگرگونش ر به ل ، واژه لو آب یا همان لُآب که در نوشتن به چهر لُعاب نوشته می شود به وجود آمده است.
اکنون این واژه به صورت لُعاب و لعاب بدون ضمه در گویش کاربرد دارد.
بنابراین، این واژه پارسی است.
ماده ژلاتینی
که تو بعضی از گیاهان هستش
این واژه به گمان باید روآب /roāb/ بوده باشد.
روآب : ‹رو› ( بن گذشته رفتن ) بعلاوه ‹آب›. رویهمرفته به معنای آب یا مایع رونده و روان ( غیرغلیظ ) .
اگر دقت کنید در توضیح این واژه در خود لغت نامه دهخدا نوشته : آب دهان که ‹روان› باشد، لیزآبه ( مایع لیز و روان ) .
... [مشاهده متن کامل]
تبدیل شدن ‹ر› به ‹ل› هم یک فرآیند شناخته شده در زبانشناسی است. برای نمونه ‹روت› و ‹لوت› هر دو فارسی و به معنای برهنه است. همچنین ‹پُرد› یا ‹پُرت› در پهلوی همان ‹پُل› فارسی است. یا ‹وَرت› یا ‹وَرد› پهلوی همان ‹گُل› فارسی است.
مایع چسبناک و لغزنده مثل آب دهان
پت، اش
خه ستاو ( خستاو ) نیزواژە بسیارخوبیست که در زبان کوردی
بمعنی آب غلیظ است
لیکاو درزبان کوردی به معنی آب غلیظ دهان دقیقا
معادل لعاب
لعاب بر فلک تنیدن از نظر : بالکنایه نظر را به همه پیچ و خم های فلک گردانیدن و نقطه به نقطه ی افلاک را با عنکبوت اسطرلاب گشتن و شناختن.
نظرش بر فلک دمیده لعاب
از دم عنکبوت اسطرلاب
هفت پیکر نظامی، تصحیح دکتر ثروتیان، ۱۳۸۷ ، ص۴۴۳.
کی فکر کرده این واژه عربی است ؟
لع آب
آبش داد می زنه که این واژه فارسی است
ورنی
در پارسی " گلیز ، خیوک ، پت " در نسک : فرهنگ برابرهای پارسی واژگان بیگانه از ابوالقاسم پرتو .
پتدار ، گلیزدار = لعابدار
آب دهان
پت
پوشش های سرامیکی از لایه های نازک شیشه که سطح کاشی ها را می پوشانند. ساخته شده اند. این پوشش با پاشیدن محلول سوسپانسیون بدست آمده از خرد کردن قریب ها با آب و سایر ترکیبات مربوط. بر روی بدنه سرامیک که به صورت بیسکویت درآمده یا فقط خشک شده به کار برده می شود.
... [مشاهده متن کامل]
تعریفی که از لعاب و فریب توسط Emiliani در TECNOLOGIA DEI PROCESSI CERAMICI بیان شده است. به شرح زیر می باشد:
- فریب ها یا لعاب:
به پوشش های ترانسپارنت انواع کاشی با ظروف سرامیکی فاینس ( تزئینی ) لعاب خورده و نیز ارتن ور آهکی مربوط می شود. نوع خاصی از لعاب که ( فریت ترانسپارنت ) نامیده می شود. به صورت لایه های نازک برای تزیین رو لعابی به کار می رود تا به کاشی و ظروف سرامیکی تزنینی ماجولیکا، درخشندگی بیشتری بدهد.
لعاب
پوشش های سرامیکی از لایه های نازک شیشه که سطح کاشی ها را می پوشانند. ساخته شده اند. این پوشش با پاشیدن محلول سوسپانسیون بدست آمده از خرد کردن قریب ها با آب و سایر ترکیبات مربوط. بر روی بدنه سرامیک که به صورت بیسکویت درآمده یا فقط خشک شده به کار برده می شود.
تعریفی که از لعاب و فریب توسط Emiliani در TECNOLOGIA DEI PROCESSI CERAMICI بیان شده است. به شرح زیر می باشد:
- فریب ها یا لعاب:
به پوشش های ترانسپارنت انواع کاشی با ظروف سرامیکی فاینس ( تزئینی ) لعاب خورده و نیز ارتن ور آهکی مربوط می شود. نوع خاصی از لعاب که ( فریت ترانسپارنت ) نامیده می شود. به صورت لایه های نازک برای تزیین رو لعابی به کار می رود تا به کاشی و ظروف سرامیکی تزنینی ماجولیکا، درخشندگی بیشتری بدهد.
لعاب ها: این اصطلاح به کلیه پوشش های بسیار اوپک، کدر ( opaque ) شیشه ای اطلاق می شود. نوع خاصی آن لعابی است که ( ماجولیکا ) نام دارد و به صورت لایه های نسبتا ضخیم بر روی بیسکویت Faenza به کار می رود تا به محصول نهایی، ظاهری سفید و درخشان بدهد. کدری لعاب با وارد کردن یک اوپک کننده سیلیکات زیرکونیم، اکسید قلع، اکسید تیتانیم به درون ترکیب، پخش و سرد کردن با ریختن داخل آب حاصل می شود.
مکانسیم تشکیل شیشه و فرمولاسیون
کلیه مواد شیشه ای، از ذوب انواع مختلف سازندگان گزارش شده در جدول ۱ نتیجه می شوند:
- عوامل شیشه ساز - مواد کمک ذوب یا گداز آور ( flues )
- اوپک کننده ها ( opacifiers ) – پایدار سازها و تثبیت کننده ها ( stabilizers )
- عوامل تبدیل کننده شیشه به کریستال ( Devitficants )
ایزوتوپی ( isotropy ) مهم ترین مشخصه و ویژگی شیشه ها است. در حالی که مواد جامدی که ساختار کریستالین دارند به مواد غیر ایزوتوپ ( Anisotropic ) معروفند. به این دلیل در ابتدا فرض می شد ک شیشه ها مواد بی شکل ( آمورف ) هستند تا اینکه بر اساس تحقیقاتی که توسط warren, Zachariasen انجام شد. مشخص شد که سیلیسیم دارای ساختار تتراهدرال است.
با وجود این، در حالی که کریستال ها منحصرا آرایش چهار وجهی متناسب با ساختار هندسی منظم از خود نشان می دهند. شیشه ها ساختار کاملا بی نظمی دارند یعنی بدون تقارن هستند. بنابراین به رغم اینکه شیشه، شبکه نامنظم پیچیده ای است که عمدتا از سلیسیم و اکسیژن تشکیل شده است. می توان گفت که شیشه از یک شبکه ساخته شده است.
هنگامی که دما بالا می رود. انرژی فعالیت گرمایی افزایش می یابد تا به مقداری برسید که پیوندهای ضعیف تر شکسته شوند و با افزایش بیشتر دما، از هم پاشیدگی تدریجی شبکه و ذوب تدریجی شیشه حاصل می شود. در هر دمایی، ساختارشیشه ای با آن سطح گرمایی مطابقت دارد با سخت شدن ماده زمانی که دما پایین می رود و پیوندها مجددا تشکیل می شوند شیشه دارای ساختمان ویژه ای با پایین ترین سطح انرژی می باشد.
با وجود آنکه ویسکوزیته شیشه دز نقطه تغییر شکل بسیار سریع افزایش می یابد. ساختار داخلی ماده جامد مانند ساختار ماده در بالاترین دما می باشد. نتیجه ناپایداری ساختاری است حتی در یک دوره طولانی نیز ایجاد می گردد.
کاتیون هایی که در حالت اکسید بصورت شیشه ای با گرما دادن کامل ماده بدست می آیند، کاتیون های تشکیل دهنده شبکه نامیده می شوند عبارتند از : B3+ , si+4.
در حالی که سلسیم چهار وجهی هایی را تشکیل می دهد که راس آنها به هم مربوطند بو با عدد کوئوردیناسیون ۳ مثلث های متساوی الاضلاعی را تشکیل می دهدکه یون B3+ در مرکز آنها واقع است. از آنجایی که یون سیلیسیم دارای چهار پیوند است در حال که بور سه پیوند دارد مشخص می شود که چرا شیشه بوریک ویسکوزیته کمتر و بنابراین قابلیت ذوب بیشتری دارد.
هر گاه کاتیون های ذوب شده ( مذاب ) که اصلاح کننده های شبکه نیز نامیده می شوند بصورت اکسید اضافه شوند. باعث گسیخته شدن پل های پیوندی بین چهار وجهی ها می گردند.
این یون ها معمولا در شکاف هایی قرار می گیرند. که چند وجهی های سیلیسی را جدا می کنند هر چه تعداد یون سدیم وارد شده بیشتر باشد، شکاف ها و فواصل ایجاد شده بیشتر خواهد بود و بنابراین ویسکوزیته لعاب به تدریج کاهش می یابد.
علاوه بر این گسیختگی های میان چهار وجهی ها به آسیب دیدن شیشه می انجامد علت این امر، آنست که هرچه این چهار وجهی ها آزادی بیشتری داشته باشند. تمایل آنها بدست آوردن ساختار منظم کریستالین و در نتیجه تبدیل شیشه به کریستال بیشتر می شود کاتیون های پایدار کننده اصلاح کننده های شبکه نیز می باشند
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٥)