قوه قضاییه


    judicature
    judiciary

پیشنهاد کاربران

Judicial system
یکی از قوای سه گانه میباشد که وظیفه تفسیر و بررسی قانون و اجرای عدالت را بر عهده دارد. قوه قضاییه هر کشور ممکن است بر اساس اصول متفاوتی عدالت را اجرا کند و طرح قانون قوه مقننه را بر اساس موازین متفاوت و گوناگون تفسیر و بررسی کند.
...
[مشاهده متن کامل]

قوه قضاییه مجموعه ای از دادگاه ها و دیوان های مختلفی است که هرکدام از آنها در طبقات مختلف قرار دارند، از دادگاه های محلی گرفته تا دیوان عالی کشور. میشود گفت که ساختار این قوه مانند یک هرم است که دیوان عالی یا به انگلیسی ( Supreme Court ) در بالاترین نقطه آن قرار دارد.
یک نمونه از دیوان های قوه قضاییه که از اهمیت زیادی برخوردار میباشند، دیوان مشروطه یا دیوان قانون اساسی ( constitutional court ) است. وظیفه این دادگاه بررسی آن طرح هایی است که قوه مقننه تشکیل میدهد قبل از اینکه این قوانین توسط قوه مجریه اجرا شوند. اگر طرح قانون برخلاف موازین و اصول کلی قانون اساسی کشور باشد، دیوان مشروطه حق دارد که آن را غیر مشروطه بنامد و در نهایت از اجرای آن جلوگیری کند. گاهی اوقات دیوان عالی کشور با دیوان مشروطه یکی است ولی در برخی دیگر از موقعیت ها ممکن است که از هم جدا باشند. برای مثال شورای نگهبان جمهوری اسلامی ایران مثل یک دیوان مشروطه عمل میکند ( بررسی میکند که آیا طرح های مجلس با موازین اسلام و قانون اساسی سازگار است یا نه ) ، درصورتی که این نهاد جزء قوه مقننه میباشد، نه قوه قضاییه.

بپرس