قاووت

/qAvut/

    roasted peas pulverized and mixed with sugar and flavoured with cardamoms

پیشنهاد کاربران

قاووت یا قووتو ( تلفظ کرمانی ) یک شیرینی محلی کرمانی است که انرژی بالایی دارد
قاووت، قاویت، قوتو، قووَت، قوَد، قُویت، قُبیت یا قُوت از تنقلات مناطق مختلف ایران و دیگر کشورهای غرب آسیا است. این پودر خوراکی که در واقع باید آن را نوعی شیرینی به حساب آورد، با ترکیب مواد مختلف در انواع مختلفی تولید می شود و طعم های متفاوتی دارد. در انواع مختلف آن از موادی همچون نخود، نارگیل، شکر، پسته و بسیاری از موارد دیگر استفاده می شود. یکی از سوغاتی های اصلی استان کرمان است و انواع مختلفی دارد. مخصوصاً در شهرستان سیرجان بازار قوتو وجود دارد و انواع آن تولید می شود و به فروش می رسد.
...
[مشاهده متن کامل]

یکی از معروف ترین و کامل ترین انواع قاووت در استان کرمان تولید می شود که بدان در زبان محلی کرمان قووِتو گفته می شود. قووتو قهوه ای رنگ است و معمولاً شامل قهوه، تخم خرفه، خشخاش، جو، بذر کتان، گشنیز، روپاس، سیاه دانه، جدوا، هل باد یا هل سیاه، هل رسمی یا هل سبز، موردانه، کنجد، بذر کاهو و تخم آفتابگردان است. ابتدا مواد را تمیز کرده سپس برخی از آنها با آب شسته تا خاک و سنگ آن تمیز گردد ( سنگشور ) و پس از خشک شدن جداگانه برشته کرده و سپس تمام مواد را با شکر مخلوط کرده و آسیاب می کنند.
قاووت در مناطق مختلف ایران و غرب آسیا به نام های مختلفی خوانده می شود. در لهجه کرمانی به قاووت، قُووِتو و در بعضی از لهجه های دیگر قُوَّتو، قُویت یا قُبیت گفته می شود. در لهجهٔ همدانی به آن قُوْت می گویند. در سنندج و کردی سورانی همان قاووت در کرمانشاه و زبان کردی جنوبی که در این منطقه تکلم می شود، گویش چهاردولی و در میان مردم لر و مردم لک به آن قاویت می گویند.
برای پخت قاویت ابتدا گندم را در شیر، نمک و مقداری زردچوبه می خوابانند و سپس خشک می کنند. گندم آماده شده را گندم شیر می گویند. پس از خشک شدن گندم آن را به کمک ساج برشته می کنند که در این مرحله به آن گندم برشته می گویند. پس از این مرحله گندم های برشته شده را به وسیله آسیاب دستی خرد کرده و با مقداری پودر قند، مغز گرد و مویز مخلوط می کنند. در لرستان قاووت را به عنوان پیش ماده تولید یک ماده خوراکی خوشمزه به نام «جوجوش» به کار می برند. جوجوش را خانواده عروس با روغن لری ( دان ) پخت و بین اقوام پخش می کنند. همچنین از جوجوش به هنگام زایش فرزندان نیز استفاده می شود.
با توجه به ترکیبات موجود در قاووت، این سوغات مغذی شیرین می تواند منبع خوب اسیدهای چرب غیراشباع و ترکیبات ضداکساینده باشد. در سال های اخیر به دلیل وجود ترکیبات مغذی شامل استرول ها، ویتامین ها، مواد معدنی، اسیدهای چرب، ترکیبات فنولیک و … در بخش های مختلف گیاهان دارویی و مغزی ها و تأثیرات مفید آن ها بر عملکرد قلب و عروق بدن، به خصوص در افراد با ریسک بالای بیماری های قلبی، توجه ویژه ای به مصرف این گونه مواد غذایی معطوف شده است. ترکیبات پلی فنولی گروه بزرگی از مواد طبیعی گیاهی می باشند که معمولاً در میوه ها، سبزی ها، برگ ها، آجیل ها، دانه ها، ریشه و سایر قسمتهای گیاه دیده می شوند. ترکیبات فنولی با داشتن خاصیت ضداکسایشی و ضدرادیکالی می توانند نقش مهمی در حفظ کیفیت مواد غذایی و سلامتی انسان ایفا نمایند.

قاووت
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/قاووت
فاووت خوردنی ایرانی هست و در همه جای ایران کاربرد دارد

بپرس