طاق

/tAq/

    arch
    vault
    roof
    fellow
    twin
    odd
    unparalleled
    (arched) roof

فارسی به انگلیسی

طاق بادبزنی
fan vaulting

طاق باز
supine, in a supine position, on ones back, prostrate, supine

طاق پیروزی یا طاق نصرت
arch of triumph

طاق رومی
semicircular arch

طاق زدن
to construct an arch(over)

طاق شاخ بزی
persian or saracenic arch

طاق ضربی
barrel-vault, barrel-arch

طاق ضربی بادزن دیس
fan vaulting

طاق ضربی زدن بر روی چیزی
overarch

طاق گرد
dome

طاق نما
false arch

طاق هلالی زدن بر روی چیزی
overarch

طاق کاذب
canopy

مترادف ها

roof (اسم)
مسکن، طاق، پوشش، سقف، بام خانه، بام

tent (اسم)
توجه، طاق، ساباط، سایبان، خیمه، چتر، چادر، نوعی شراب شیرین اسپانیولی

welkin (اسم)
هوا، طاق، فلک، آسمان، گنبد نیلگون، دارای بنیه محکم و قوی

arch (اسم)
قوس، کمان، طاق

vault (اسم)
طاق، سردابه، گنبد، جهش

cupola (اسم)
طاق، کلاهک، گنبد، قبه

dome (اسم)
طاق، گنبد، قبه، قلعه گرد

odd number (اسم)
طاق

big top (اسم)
طاق، نمایش بزرگ سیرک

one piece (اسم)
طاق

odd (صفت)
غیر عادی، چرند، عجیب، طاق، عجیب و غریب، تک، فرد

پیشنهاد کاربران

طاق و با روش نویسش جدیدتر، تاق، که واژه ای عربی نویس شده از تاک فارسی میانه است، نوعی سقف چفدی ( قوسی ) با چفد برون سو –کوژ– است؛ که برای انتقال وزن بار عمودی به تکیه گاه ها بر یک دهانه که فاصله میان دو تکیه گاه ( دو دیوار یا دست کم چهار ستون باربر ) است ساخته می شود. در یک تعریف ساده تر طاق از کنار هم آمدن چند چَفد که در یک راستا از دیوار یا ستون باربر تا به بلندترین نقطه طاق که کُلاله طاق است امتداد یافته اند پدید می آید. طاق در دیسه های گوناگون ساخته می شود که از نگاه چَفدی به سه ساختار هندسی: شلجمی ( سهمی ) ، نیم دایره، و بیضوی تقسیم می شود؛ که چَفد آن گاه شکل تیزه دار و گاه شکل مازه دار به خود می گیرد. افزون بر این طاق در یک نگاه کلی هندسی همواره یا نیمه استوانه ای، یا کوژی ( گنبدسان ) ، یا چلیپایی ( تقاطعی ) ، یا زنجیروار دیده می شود. هنگامیکه طاق در شکل کوژی خود که پیرامون یک نقطه کانونی ست با خیز بسیار زیاد ساخته می شود گنبد پدید می آید. در واقع گنبد خود گونه ای طاق پیشرفته است؛ که بسیار گرد و برجسته ساخته شده و کارکِرد زیبایی شناختی و معماری ویژه ای پیدا کرده است. طاق و گنبد نوعی پوشش سقف اند که از آن ها به پوشش سَغ در برابر پوشش تخت که سقف بی چفد است نام برده می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

قدمت طاق به دو هزار سال پیش از میلاد و به منطقه میان رودان بازمی گردد. با این حال مدت زمان طولانی ای گذشت تا در معماری سبک ساسانی و سبک های دوره اسلامی در ایران و معماری روم باستان و معماری گوتیک در سده های میانه ( قرون وسطی ) این سبک پوشش سقف به اوج شکوه و رونق خود برسد. این سبک که با نام شیوه «طاق و چفد» پشت به شیوه کهن و نخستین معماری، شیوه نعل و پایه دارد؛ چرخشگاهی بزرگ در تاریخ معماری جهان است. شیوه «نعل و پایه» از دوران پیش از تاریخ به مدت هزاران سال یگانه شیوه پوشش آسمانه بوده که سازه استون هنج یکی از نمونه های آن است. پیدایش شیوه «طاق و چفد» در واقع پاسخ نوآورانه به محدودیت هاییست که شیوه کهن «نعل و پایه» به آن ها دچار بود و در روند شتابان رو به گسترش شهرنشینی این محدودیت رفته رفته تنگناهایی را پیش پا می گذاشت. کاربرد تیرهای چوبی و کارگذاری آن ها بر روی دیوارها یا ستون های ساده گلی یا چوبی هرچند در ساخت سازه های روستایی آسانترین روش به نظر می رسد، اما آنگاه که هدف ساختن یک سازه بزرگ، تودرتو، و رفت و آمددار شهری باشد، شکوه اشرافیتش به کنار، کاربرد پالارهای ( نعل یا تیرحمال ) کوه پیکر سنگی و سپس فَرَسب های یک دست و متناسب بر روی آن ها بغرنج بزرگی را پیش پای رازیگر می نهد، گذشته ازینکه در همه جا نیز امکان دسترسی به تیرهای مناسب چوبی برای جایگزینی با پالارهای سنگی که تراش و جابجایی اشان خود بزرگ ترین مانع بود فراهم نبوده است؛ جدای ازینکه فرسب ها نیز خود نیاز به تنه های بلند و هم اندازه به تعداد زیاد برای هر سازه داشتند که نگه داری اشان در برابر «موریانه» خود بغرنجی دیگر بود. پیدایش نوآوری «طاق و چفد» دو امکان را با خود به ارمغان آورد: آ ) پوشاندن دهانه های هرچه فراخ تر آن هم در دوردست ترین مکان ها، چه طاق به این روش با قالب های کوچک سنگ یا آجر ساخته می شود که جابجایی و کاربرد بسیار آسانتری تا تیرهای کوه پیکر سنگی یا کمیاب تر چوبی داشتند و با ساختار چفدی خود امکان پوشش دهانه هایی که نیاز به بزرگ ترین و سنگینترین نعل ها و فرسب ها داشت را به ساده ترین روش فراهم می آوردند و دیگر آنکه ب ) زمینه را برای بالیدن و گسترش هرچه شتابان تر شهریگری و شهرنشینی بیش از پیش آماده کرد که نمونه های نخستین آن در تمدن های میان رودان و بخصوص تمدن ایلام هنوز به جای مانده است.

طاقطاقطاقطاقطاقطاق
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/طاق
طاق یعنی تا و همتا، یا همانند حرف ق.
شکل حرف ق به طاق و گنبد آسمان شباهت دارد
طاق با تاج هم ریشه می باشد. تاج تازی شده ی
تاگ tāg پهلوی است. تاگ پهلوی در زبان فارسی به طاق تغییر کرده است.
تاگ/تاک/تک چهارطاق چهار گوهر را گویند گوهر پارسی عنصر است با اینهمه طاق را میتوان بر عنصر یا اتم نیز گفت
طاق و جفت
واژه طاق
معادل ابجد 110
تعداد حروف 3
تلفظ tāq
نقش دستوری اسم
ترکیب ( صفت، قید ) [معرب، مٲخوذ از فارسی: تک]
مختصات ( اِ. )
آواشناسی tAq
الگوی تکیه S
شمارگان هجا 1
منبع لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی عمید
فرهنگ فارسی معین
فرهنگ فارسی هوشیار
تاگ
طاق یا تاق:
فرد، تک
متضاد زوج
در پارسی میانه �تاک� می گفتند.
طاق اشتباهه و باید با ت نوشته بشه چون یه واژه پارسی هستش
طاق
در هر دو مینه پارسی است:
طاق= تاق، رَف ، رَواق ، خمیدگی
طاق = همان تاک و تَک پارسی به مینه فَرد یا پَرد است
طاق ، سقف roof: [اصطلاح کوهنوردی]چنانچه کلاهک کاملا با زمین موازی و بصورت ۱۸۰ درجه باشد کلاهک کامل یا سقف خوانده می شود و حالتی شبیه به سقف یک اطاق پیدا دارد.
منبع https://sporton. ir

یگانه
تک
ضد جفت
در پارسی " تاگ " به چم سازه ای گنبدی .
تاگچه= طاقچه
گنبد
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٤)

بپرس