سقاخانه

/saqqAxAne/

    public drinking place
    drinking fountain
    drinking fountain

پیشنهاد کاربران

سقاخانه ؛ جایگاهی است که مردمان در آن آب ذخیره میکنندتا تشنگان با نوشیدن آب از آن رفع عطش کنند. این مکان چون در نزد مردم مقدس است آنها غالباً با روشن کردن شمع و دخیل بستن و انجام سایر مراسم مذهبی رفع حاجت خود را میطلبند. رجوع به سقاخانه شود.
اردو
سقاخانه. ( ا. م. فارسی - عربی ) . در معماری سنتی ایرانی، به فضاهای کوچکی در معابر عمومی اطلاق می شد که اهالی و کسبه برای آب دادن به رهگذران تشنه درست می کردند. سقاخانه معمولاً ظروف سنگی بزرگی بودند که آب آشامیدنی در آنها ریخته می شد و پیاله هایی با زنجیر به به آنها بسته می شد.
...
[مشاهده متن کامل]

سقاخانه ها در ابتدا بیشتر جنبه خدماتی داشتند و بانیان آنها بیشتر به منظور ثواب بردن، اقدام به ساخت و نگه داری آنها می کردند. برخی سقاخانه ها دائمی بودند و برخی دیگر در زمانهای خاص بویژه به هنگام عزاداری محرم برپا می شدند. برای آگاهی دادن به رهگذران در شب، شمع هایی در اطراف سقاخانه تعبیه و روشن می شد که بعدها جنبه ای مذهبی پیدا کرد و کسانی که نذر و نیازی داشتند هر شب جمعه، شمع هایی را در سقاخانه ها روشن می کردند. در تهران، سقاخانه های بزرگتری ساخته شد و در آنها شمایل بزرگان مذهبی مانند عباس برادر امام حسین و علی اکبر و دیگر نذری های مردم توسط خادمان سقاخانه نگه داری می شد.
در تهران سقاخانه های نوروزخان، شیخ هادی نجم آبادی و آئینه شهرت زیادی داشتند. به لحاظ معماری و گستره مخاطبان، سقاخانه نوروزخان سرآمد سقاخانه های تهران قدیم بود. معروفیت سقاخانه شیخ هادی به علت کشته شدن ماژور ایمبری مامور آمریکائی بود که پس از عکسبرداری از این سقاخانه مورد ضرب و شتم قرار گرفت و به قتل رسید.

بپرس