دهلیز

/dehliz/

    atrium
    corridor
    entry
    entryway
    gallery
    hall
    hallway
    auricle
    labyrinth
    vestibule

فارسی به انگلیسی

دهلیز کشتی
hatchway

مترادف ها

corridor (اسم)
راهرو، دالان، دهلیز، راه سرپوشیده

vestibule (اسم)
راهرو، سرسرا، دهلیز، هشتی، دالان سرپوشیده

پیشنهاد کاربران

دهلیز فیلمی ایرانی به کارگردانی بهروز شعیبی و سید محمود رضوی محصول سال ۱۳۹۲ با بازیگری رضا عطاران و هانیه توسلی است. عطاران در این فیلم نقش معلم زبانی را بازی می کند که به دلیل یک نزاع باعث قتل یک نفر شده است و هانیه توسلی در نقش همسر او ایفای نقش می کند. این فیلم نخستین فیلم بلند سینمایی شعیبی به شمار می رود که با طرح یک خطی که از خود اوست، توسط علی اصغری نوشته شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

این فیلم به طور کلی نقدهای مثبتی دریافت کرد. عبدالرضا هشترودیلر و مسعود فراستی از جمله افرادی بودند که این فیلم را مثبت ارزیابی کردند. دهلیز نامزد و برندهٔ جوایز زیادی شد. هانیه توسلی برای بازی در این فیلم برندهٔ بهترین بازیگر نقش اول زن و عطاران نیز نامزد بهترین بازیگر نقش اول مرد در سی و یکمین دوره جشنواره بین المللی فیلم فجر شد. سید محمود رضوی، تهیه کنندهٔ این فیلم نیز سیمرغ بهترین فیلم اول را دریافت کرد.
شیوا ( هانیه توسلی ) در غیاب همسر معلمش، بهزاد ( رضا عطاران ) ، که به دلیل یک نزاع باعث قتل شده است، به تنهایی کار می کند و از تنها پسرشان، امیرعلی ( محمدرضا شیرخانلو ) که کلاس اول و پسری شاد و بازیگوش است، مراقبت می کند. امیر علی در ابتدا فکر می کند که پدرش مرده است، اما او در زندان و منتظر تصمیم نهایی دادگاه است. شیوا پیاپی از برادر زن مقتول ( سعید چنگیزیان ) می خواهد تا با خانواده مقتول صحبت کند و رضایت تنها ولی دم باقی مانده را که خواهر دوقلوی ( نگار عابدی ) مقتول است، بگیرد. از طرفی امیرعلی کم کم در مدرسه و جمع دوستان غیاب پدر خود را احساس می کند.
آقای ایزدی ( شاهرخ فروتنیان ) و همسرش ( افسانه چهره آزاد ) که به عنوان فعال اجتماعی در کنار این خانواده هستند، پیشنهاد می دهند که امیرعلی پدرش را ملاقات کند. بالاخره، امیر علی پدرش را برای اولین بار ملاقات می کند. در ابتدا رابطه بین پدر و پسر خوب نیست و امیرعلی دچار مشکلات روحی و فکری می شود. اما به مرور زمان، رابطهٔ بین پدر و پسر صمیمانه تر و دوستانه تر می شود.
به دلیل رفتار خوب در زندان، بهزاد موفق می شود مرخصی بگیرد و نزد خانواده اش برود. در این مدت وضعیت روحی و عاطفی امیرعلی بهتر می شود.
یک بار که شیوا و آقای ایزدی برای جلب رضایت خانواده مقتول، برای بار چندم به خانه آن ها می روند، امیرعلی که همراه آن ها آمده است، رو به مادر مقتول، که به خاطر مرگ پسرش مدت هاست ساکت است و حرفی نمی زند، از کار پدرش عذرخواهی می کند و درخواست می کند که رضایت بدهند تا پدرش آزاد شود. در سکانس پایانی فیلم، مادر مقتول نشان داده می شود؛ در حالی که پس از صحبت های امیرعلی آرام آرام اشک هایش جاری می شود.

دهلیزدهلیزدهلیز
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/دهلیز_(فیلم)
دَهلیز پارسی انست گویی ان دریج ( از در ) بوده چرا که انرا دلیج و دالیج و دالان نیز گویند دهلیز تونل و نقب نیست انرا در پارسی آهون و سَمج گویند
دهخدا وارونه گفته دَهلیز پارسی است و معرب ان دِهلیز است تنها اگر دهلایز را با زبر میگوید هر انچه امروز با زیر میگویند درست نیست و با زبر است همانگونه که اکنون میگوییم در پارسی زیر نبود و انرا دالیز و دالان نیز گویندگویی پهلوی ان دهلیج بوده
آواز کسی از دهلیز آمدن : ظاهرا کنایه است از مردن کسی
آید آواز هرکس از دهلیز
روزی آواز ما برآید نیز
هفت پیکر نظامی، تصحیح دکتر ثروتیان، ۱۳۸۷ ، ص۴۳۵.
:دکتر کزازی در مورد واژه ی "دهلیز " می نویسد : ( ( دهلیز در معنی دالان است و راهروی که از آن می گذرد تا به درون سرای درآیند. ریشه و خاستگاه این واژه که با همین ریخت در زبان تازی نیز کاربرد یافته است روشن و دانسته نیست. ) )
...
[مشاهده متن کامل]

( ( به دهلیز کردند چندان نثار
که بر چشم، گنج درم گشت خار ) )
( نامه ی باستان ، جلد هفتم، میر جلال الدین کزازی ، 1385، ص ۳۵۰ )

در پارسی پهلوی:
دهلیچ= dahlich دهلیز، دالان، تونل
َدهلیز= dahliz دهلیز، دالان، تونل