خوید


    unripe ear of corn

پیشنهاد کاربران

شاداب و تر و تازه
مطلبی که در فرهنگ عمید در توضیح خوید آمده است کاملا غلط است چراکه اتفاقا به گندم خوشه بسته ی نارس خوید می گویند که قابل خوردن و پختن باشد از همین روست که سعدی سروده است:
هر که مزروع خود بخورد به خوید☆وقت خرمنش خوشه باید چید!
...
[مشاهده متن کامل]

معنی بیت اینست که هر که گندمزار خویش را در زمان خوشه بستن گندم نارس خود بپزد و بخورد در زمان خرمن و برداشت محصول باید خوشه چین خرمن دیگران باشد
توضیح انکه رسم خوید خوری رسمی دیرینه است که هنوز در برخی از روستاهای اصفهان رواج دارد درست زمانی که گندم نزدیک به خوشیدن و خشک شدن خوشه است ولی دانه های گندم هنوز سبز و نرم است و اصطلاحا شیره دار ولی مستحکم است کشاورزان مقداری از بوته های گندم را درو می کنند و با ساقه و خوشه روی آتش می گیرند تا بریان شود و دانه های نرم گندم همچون بلال برشته شودسپس آن را می خورند که بسیار خوشمزه و گواراست و مزه آن به شیرینی میزند و به این گندم ها خوید یا قصیل ( در اصفهان خصیل ) می گویند.

نه بید بار دهد نه خوید خار دهد ( ضرب المثلی در روستاهای اصفهان )
خوید بر وزن خید به معنای بوته ی گندم و جو نارس_بیشتر برای گندم نارس کاربرد دارد_ سبز رنگ به رنگ علف می باشد که به آن قصیل هم گفته می شود.
غله زار، ، ، گندم زار

بپرس