جلفا

/jolfA/

    julfa

پیشنهاد کاربران

جلفا ( به ترکی آذربایجانی: Culfa، به ارمنی: جوغا Ջուղա ) شهری مرزی است در جمهوری خودمختار نخجوان جمهوری آذربایجان.
ارمنیان این بخش را «هین جوغا» به معنی جلفای کهنه می نامند. شهر جلفا مرکز استان قدیمی یرنجاک ارمنستان بود. در منطقهٔ باستانی هین جوغا دشتی از سنگ های کنده کاری شدهٔ باستانی به نام چلیپاسنگ ( خاچکار ) موجود بود.
...
[مشاهده متن کامل]

در سال ۱۶۴۸ ده هزار چلیپاسنگ در گورستان قدیمی جلفا شمارش شد. دولت جمهوری آذربایجان به ویران سازی برنامه ریزی شدهٔ آثار ارمنی دست زده و در سال ۱۹۷۳ تنها ۲٬۷۰۰ از این چلیپاسنگ ها در منطقه بجا مانده بود.
در سال ۱۹۹۸ از شاهدان عینی این سوی مرز یعنی از سوی جلفای ایران گزارش شد که اهالی جمهوری آذربایجان با بلدوزر بقیهٔ چلیپاسنگ های باستانی را نیز ویران و با خاک یکسان کردند . گزارشی از سال ۲۰۰۳ از ویرانی کامل منطقهٔ باستانی هین جوغا خبر می دهد .
شهر جلفا ( جلفای ایران و نخجوان ) از آنجا که مورد تجاوز مکرر عثمانی های قرار می گرفت به دستور شاه عباس بزرگ تخلیه شد و ساکنان آن به شهرهای مرکزی ایران مهاجرت کردند. در زمان جنگ ایران و روسیه طی عهد نامه ترکمنچای جلفا نخجوان از حاکمیت ایران خارج ودر حاکمیت روسیه درآمد.

جلفاجلفاجلفاجلفاجلفاجلفا
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/جلفا_(جمهوری_آذربایجان)
جلفا و یا با برگردان درستتر از زبان پارسی پهلوی ( که بر خلاف خط فارسی امروزی حرکت برای نشان دادن صدا ندارد ) ، جولفا معرَّب گُلپا یا گولپا است که به دامنه های پر از گل روبروی رود آراز ( پُر راز ) انگشت
...
[مشاهده متن کامل]
می نهد. از نام های دیگر که اَبَرنگرش ( توجُّه ) ایرانیان را به زیبایی سرشت ( طبیعت ) نشان می دهند نام شهر گلپایگان است. پا در گلپا یا گولپا کوتاه شده همین پایَگ است که در نام شهر گلپایگان با افزودن پسوند "ان" به کار برده شده است که هم برای نشان دادن فراوانی نام در پیوند با آن به کار برده می شده و هم برای نامیدن جاهای گوناگون. پس گلپایگان نام جایی با گلزارهای فراوان در کوهپایه ها است. از سویی دیگر پایَگ در زبان پارسی پهلوی به چیم ( معنی ) گاه، جای، جایگاه نگهدارنده و یا همان پایه به زبان فارسی کنونی است و در نام پیش از اسلام آذربایجان، آدورپایَگان نیز هست یعنی سرزمین آتشگاهان. دانستنی است که شهری به نام آدور در بالای رود آراز در کشور جمهوری آذربایجان نیز هست و آدور همان آذر یا آدَر یا آتَر یا آتَش است که در زبان پارسی زمانه هخامنشیان هاترا گفته می شد چنان که نام کوروش بزرگ هخامنشی بنیانگزار کشور ایران را هاتراداد دانسته اند و هاترا همان آتش و داد از دادن به چیم آفریدن و دادن آمده است. "ان" برای نمونه در نامیدن استان مازَندَران نیز به کار برده شده که مازَندَر همان دیو غول پیکر است و "ان" برای نامیدن سرزمین این دیوهای غول پیکر به کار برده شده است.

جولفایی ـ Culfayı
نوعی پارچه که لحاف ـ تشک را با آن می بندند و بافنده آن را �جولفا� نامند.
جلفا : تازی شده واژه پارسی " گلپا " می باشد و به معنای گل پایه و گل بنیاد است و نام یکی از شهرهای مرزی استان آتروپاتگان ( آذربایجان ) خاوری و کرانه های رود ارس می باشد و نام برزنی ( محله ای ) در اسپهان ( اصفهان ) .
منطقه ازادارس