برهان خلف


    inverse process(in reasoning)
    reductio ad absurdum

پیشنهاد کاربران

{بُرهانِ خُلف} را به دو بَخش بَژار ( =تقسیم ) میکنیم:
1 - برُهان:در پارسی {بَرهان} میشود که از دو بَخشِ {بَر} که پیشوندِ است برابرِ {بَر، دَر، در سوی، سوی} و همچنین {هان} که در {بَهانه} می بینیم و برابر {سرچشمه، منبع، دلیل} است و بدین سان واژه {بَرهان} را برابر {دلیل، بُرهان} می گیریم.
...
[مشاهده متن کامل]

2 - خُلف:میتوانیم در پارسی، از پیشوندِ {وا} بِکار ببریم، این پیشوند، در برخی باره ها، نِشانگر {معکوس بودن، ضد بودن} است. بنابراین، میتوانیم از این پیشوند بِکار ببریم.
فَرجام:واژه {وابَرهانه} پیشنهاد میشود، با بن واژه {وابَرهانِش}، که اگر روزی بخواهید بگویید که {او از برهان خلف بکار برد}، میتوانید بگویید {او وابَرهانید} یا اگر کنونه اش را بخواهید، بگویید {او وا می بَرهانَد} !
بِدرود!

با نگرش به شناسش ( تعریفی ) که برهان خلف دارد می توان برابرواژه های زیر را به جای آن به کار گرفت:
فرنود پس آیند،
فرنود پس استوار
این فرنود برای استوارش ( اثبات ) یک چیز، وارونه ی آن چیز را وامی زند ( رد می کند، ابطال می کند ) ، درواقع وارونه ی هر چیز در پس یا پشت آن چیز است و این فرنود با وازدن ( ابطال ) آن وارونه، زمینه ساز استواری خواسته ( مطلوب ) می گردد بنابراین این فرنودی ست که از پسِ کار آمده یا استوار می شود از این رو می توان نام [پس آیند، پسایند] یا [پس استوار] را بر آن نهاد.
...
[مشاهده متن کامل]

یکی از راه های اثبات درستیِ یک گزاره مانند P، این است که فرض کنید که گزاره نادرست است و در واقع موقتاً این را بپذیرید که گزاره نادرست نمی باشد. سپس با این فرض استدلال می کنید و به نتیجه ای می رسید که نادرست
...
[مشاهده متن کامل]
می باشد ( یعنی برای مثال خلافِ واقعیت یا خلافِ دانسته ها و فرضیات قبلی است ) . اما شما در حال حاضر با فرضِ خلف، درستی این نتیجۀ نادرست را ثابت کرده اید ولی در واقع این نتیجه درست نیست و نادرست است. مگر می شود که فرض درست باشد ولی نتایجش نادرست باشد؟ چنین چیزی غیرممکن است چون ثابت کردیم که اگر فرض خلف درست باشد، آنگاه نتیجه اش نیز درست است. بنابراین از آنجایی که نتیجه اش نادرست است، پس غیرممکن است که فرض خلف درست باشد و در نتیجه نادرست است. نادرستیِ فرضِ خلف، یعنی درستیِ خودِ گزارۀ اصلی که در ابتدا می خواستیم درستی اش را ثابت کنیم. پس در واقع نشان دادیم که گزارۀ P نمی تواند نادرست باشد پس درست است.

نوعی از استدلال می باشد که در آن برای اثبات درستی یک مدعا، فرض می کنیم که نقیض ( خلاف ) آن درست باشد و با این فرض ( فرض خلف ) استدلال می کنیم تا زمانی که به یک نتیجهٔ نادرست یا تناقض منطقی برسیم. سپس از
...
[مشاهده متن کامل]
آنجایی که یک استدلال درست و معتبر غیرممکن است که دارای فرض ها و مقدمات درست اما نتیجه ای نادرست باشد و استدلال ما نیز درست و معتبر است، پس غیرممکن است که فرض خلف مان درست باشد و از آنجایی که یا خود مدعا درست است یا خلاف آن ( فرض خلف ) پس درستی خود مدعا ثابت می شود.

برهان خلف ( Proof by contradiction ) ، نسخۀ ریاضی استدلال تعلیق به محال ( reductio ad absurdum ) است و البته در زندگی روزمره نیز کاربرد دارد. در این نوع از استدلال، برای اثبات حکم، به جای اینکه مستقیماً
...
[مشاهده متن کامل]
از اصل ها و مفروضات شروع کنیم و به حکم برسیم، فرض می کنیم که حکم نادرست است و با فرض نادرستی حکم، به یک تناقض، نتیجۀ پوچ، ناممکن و یا بی معنی می رسیم و بنابراین نتیجه می گیریم فرض خلف ما نمی توانسته درست بوده باشد و از آنجایی که حکم در نهایت یا درست است یا نادرست، پس حکم باید درست بوده باشد.

Proof by contradiction

فرنود ناساز

بپرس