اوکسین


    auxin

پیشنهاد کاربران

به روایتی موثق در بدو ورود اسکندر به ایران،
در خطه خوزستان امروزی با مقاومت سرسختانه ای قومی روبرو شد که درنهایت پس از جنگی مفصل این قوم علیرغم شکست خوردن،
از سوی اسکندر به تحسین در جنگاوری اوکسین نامیده شدند.
بنا بر این روایت این قوم نیای بختیاری های امروزی بودند.
بعضی دیدگاه های تاریخی میگن که ( اکسین ها ) که از تبارهای اریایی بودن ; نیاکانِ بختیاری ها هستن .
البته در کتاب جغرافیای استرابو اوکسی ها ما بین عیلام ( هوجی=هوزی ) و پارس ( سرزمین ایل مماسن=ممسنی ) نامیده شده که در واقع می شه از جنوب بختیاری تا کهگیلویه امروزی و در لوحه های گلی هم اوکسی ها در نزدیکی
...
[مشاهده متن کامل]
پارس ساکن هستند. پارس از حومه گچساران تا ملیان ( بیضا ) گسترده بود که سرزمین ایل باستانی مماسن بود و ۱۲ طایفه پارسی در آن ساکن بودن و از زمان اشکانیان تا قاجاریه ۱۴ طایفه بودند در پارس و به ۱۴ چریک مشهور. در زمان قاجار کاکان، کامفیروز، کهمره، سیاخ دارنگون، دشت ارژن، دشت ملیان ( بیضا ) ، شول، سنکر، اسپیدان، حومه کازرون و حومه گچساران از ایل مماسن جدا شدند. زمان داریوش بزرگ پارس به صورت گسترده تر به کار رفت و شکل ایالتی گرفت و اوکسی ها تا شمال خوزستان را در بر گرفت. عیلام هم که پارسیان هوجی ( هوزی ) می گفتن در خوزستان بودند و در شمال سوزیانا در غرب اوکسی ها ساکن بودند. مرز پارس و عیلام هم بهبهان ( ارگان=آریاگان ) بود. دیاکونف شرق شناس بزرگ عیلامیان را مهاجرین بازگشته از قفقاز می داند و اینکه به نظر می رسد با کاسی ها ( لرستان امروزی ) خویشاوند بوده باشن.

اکسین یا اوکسین "Oxin"یا "Oxien" نام باستانی اهواز است که یونانی ها آن را نام نهادند و اواخر دوران عیلامی و اوایل ماد ها تا دوران هخامنشیان همچنین در دوران سلوکیان مصطلح بوده است.
یونایان به اقوام ساکن در اهواز قوم اوکسیویی ( به انگلیسی: ( Ouxioi ) می گفتند.

بپرس