relevance theory

پیشنهاد کاربران

✍️**نظریه ارتباط** ( Relevance Theory ) یک چارچوب نظری است که به بررسی و تفسیر ارتباطات انسانی می پردازد. این نظریه ابتدا توسط دان اسپربر و دیر در ویلسون پیشنهاد شد و به ویژه در زبان شناسی شناختی و پراگماتیک مورد استفاده قرار می گیرد. در زیر به نکات کلیدی این نظریه پرداخته شده است:
...
[مشاهده متن کامل]

👇 تعریف
- نظریه ارتباط بر اساس این اصل استوار است که هر بیان اطلاعاتی را منتقل می کند که به اندازه کافی مرتبط است تا ارزش تلاش شنونده برای پردازش آن را داشته باشد. به عبارت دیگر، اگر فردی چیزی بگوید، می توان فرض کرد که او معتقد است اطلاعات منتقل شده برای شنونده ارزشمند است.
👇 اصول کلیدی
1. **اصل شناختی ارتباط**: این اصل بیان می کند که شناخت انسانی تمایل دارد به حداکثر رساندن ارتباط. فشارهای تکاملی منجر به ایجاد سیستم های شناختی شده اند که محرک های بالقوه مرتبط را شناسایی کرده و سعی در کشف نتایج مرتبط دارند.

2. **اصل ارتباطی**: هر بیان اطلاعاتی را منتقل می کند که:
- به اندازه کافی مرتبط است تا ارزش تلاش شنونده برای پردازش آن را داشته باشد.
- از نظر توانایی ها و ترجیحات گوینده، مرتبط ترین اطلاعات ممکن است.
👇 فرآیند درک
- نظریه ارتباط بر این باور است که درک بیانات یک فرآیند استنتاجی است که شامل توجه به رفتار ارتباطی گوینده و نتیجه گیری درباره معنای مورد نظر اوست. این فرآیند به جای اینکه یک فرآیند استنتاجی مستقیم باشد، بیشتر شبیه به "استنتاج بهترین توضیح" است.
👇 کاربردها
- نظریه ارتباط می تواند برای توضیح زبان مجازی، کنایه ها، استعاره ها و طنز استفاده شود. همچنین سعی دارد تا نشان دهد که چگونه افراد می توانند با استفاده از زمینه و دانش قبلی خود، معانی بیشتری از آنچه در بیانات گفته شده استخراج کنند.
👈 نتیجه گیری
نظریه ارتباط تلاش می کند تا واقعیت های پیچیده ای را که در ارتباطات انسانی وجود دارد توضیح دهد و بر نقش مهم ارتباطات در شناخت تأکید کند. این نظریه به ما کمک می کند تا بفهمیم چگونه افراد اطلاعات را پردازش کرده و معانی مورد نظر گویندگان را استخراج می کنند.

محمدحسین۶۵
[زبانشناسی تحلیل گفتمان کاربرد شناسی]
نظریه ربط
نظریه تناسب

بپرس