هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای
هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای ( PAHs ) گروهی از ترکیبات آلی هستند که در طی احتراق ناقص مواد حاوی کربن مانند زغال سنگ، نفت، گاز و تنباکو تشکیل می شوند. آنها همچنین به طور طبیعی در برخی از انواع غذاها مانند گوشت و ماهی کبابی یا دودی یافت می شوند.
... [مشاهده متن کامل]
PAH ها با ساختار حلقه ذوب شده خود که از دو یا چند حلقه بنزن به هم متصل شده اند، مشخص می شوند. آنها در محیط پایدار هستند و می توانند برای مدت طولانی در خاک، آب و هوا باقی بمانند.
PAH ها به عنوان آلاینده های محیطی در نظر گرفته می شوند و به عنوان سرطان زا طبقه بندی می شوند، به این معنی که پتانسیل ایجاد سرطان را دارند. آنها همچنین می توانند اثرات سلامتی دیگری مانند بیماری های تنفسی و قلبی عروقی و مشکلات رشد و تولید مثل داشته باشند.
قرار گرفتن در معرض PAH ها می تواند از طریق استنشاق هوای آلوده، خوردن غذا و آب آلوده و تماس پوست با خاک و گرد و غبار آلوده رخ دهد. افرادی که در صنایعی مانند تولید قطران زغال سنگ، تولید آلومینیوم و روسازی آسفالت کار می کنند در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
برای کاهش مواجهه با PAH ها، پرهیز از استعمال دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود سیگار، کاهش مصرف گوشت و ماهی کبابی و دودی و اتخاذ تدابیری برای کاهش آلودگی هوا از جمله استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و کاهش مصرف انرژی در منزل توصیه می شود.