hdr
کلمات اختصاری
موضوع: تکنولوژی
اچ. دی. آر (HDR) مخفف کلمات انگلیسی “گستره پویای بالا” است. که در دنیای واقعی، نسبت بین تاریکترین و روشن ترین نقاط تصویر (یا همان نسبت کنتراست) را گویند.
گستره پویا(دامنه پویا، دامنه دینامیک) در عکاسی، نسبت بین بالاترین و پایین ترین شدت نور قابل اندازه گیری(سیاه و سفید ) را نشان می دهد. در دنیای واقعی، سیاه یا سفید واقعی هیچ گاه یافتنی نیستند و تنها درجات مختلف شدت نور منبع و انعکاس سوژه وجود دارند. به همین سبب مفهوم گستره پویا پیچیده تر می شود و به این بستگی دارد که چه وسیله ای را به عنوان ابزار دریافت(دوربین یا اسکنر)، ابزار نمایش (چاپ یا نمایشگر کامپیوتر)، و یا خود سوژه، برای توضیح در نظر داریم.
تکنیک اچ. دی. آر شیوه ای نو در عکاسی است که برای طبیعی تر کردن سوژه عکاسی و نزدیکتر کردن عکس به آن چیزی که چشم انسان می بیند، ابداع شده است. در تکنیک اچ. دی. آر که مخفف High Dynamic Range است، عکاس می تواند با کمک نرم افزارهای ویژه ای، با ترکیب چند عکس با نوردهی های متفاوت، در نهایت به یک عکس با دامنه بالایی از نوردهی دست پیدا کند که محدودیت های نوری عکس های قبلی را نداشته و در واقع، ویژگی های نوری تمام آن ها را در خود جمع کرده باشد. برای ساختن عکس های اچ دی آر، نرم افزاری متعددی در دسترس هستند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- Photomatix
- Easy HDR
- فوتوشاپ، سری Cs
هر چند از تکنیک اچ دی آر می توان برای طبیعی نگاری(نزدیک کردن عکس به تصویری که چشم انسان می بیند)استفاده کرد، امّا آنچه امروزه بیشتر شاهد آن هستیم، استفادهٔ فراواقع گرایانه از این تکنیک است که با اشباع بیش از حد رنگ ها و سایه و روشن های عکس، تصویری که بیشتر به نقاشی نزدیک است را پدید می آورند به طوری که کمتر کسی با دیدن آن فکر می کند که این تصویر، یک عکس از یک صحنه واقعی می تواند باشد.
اچ. دی. آر جذاب است، اما چون نیازمند گرفتن چند عکس مشابه از یک منظره است بعضی مواقع و مخصوصا برای سوژه های در حرکت غیرممکن به نظر می رسد. اما با کمک فوتوشاپ CS4 می توانید به عکس های خود جلوه شبه اچ. دی. آر بدهید و حتی آن ها را تا مرز نقاشی پیش ببرید.
پیشنهاد کاربران
به نظر می رسد عبارت "گسترۀ پویای وسیع " به معنای High Dynamic Range نزدیک تر باشد