cream of tartar

/ˈkriːməvˈtɑːrtər//kriːməvˈtɑːtə/

پتاسیم بی تارترات (khc4h4o6 - در شیرینی پزی و داروسازی کاربرد دارد)، طرطیر

بررسی کلمه

اسم ( noun )
• : تعریف: a white powdery substance used in baking powder and food preparations, and in tinning metal; potassium bitartrate.

تخصصی

[شیمی] کرم تارتر، پتاسیم بی تارترات (KHC4H4O6 - در شیرینی پزى و داروسازى کاربرد دارد)
[نساجی] کرم دو تار تر - درد شراب - پتاسیم هیدروژن تارتارات (نمک اسیدی جهت دندانه دادن)

پیشنهاد کاربران

Cream of tartar is a white powder sold in the baking aisle that’s commonly used to stabilize whipped egg whites in meringues and cakes, prevent sugar crystallization in candies and caramel, and act as the activating ingredient in baking powder.
...
[مشاهده متن کامل]

Actually it's not creamy, it's a dry powdery acidic❌
byproduct of fermenting grapes into wine. Its sciency name is potassium bitartrate, aka potassium hydrogen tartrate or tartaric acid.

بپرس