( اسم ) نوشیدنی ای که با چای و کره تهیه می شود و به طور گسترده در مناطق هیمالیایی نپال، بوتان، هند و تبت مصرف می شود. به طور سنتی با کره گرفته شده از شیر گاومیش ( yak's milk ) تهیه می شود.
ریشه شناسی: مقایسه کنید با واژه suyou cha در زبان چینی که در حدود سال 1609 یا قبل از آن پدید آمده است و متشکل از دو جزء suyou به معنای کره و cha به معنای چای است. در زبان تبتی به آن ja srun - mo گفته می شود که معنای تحت اللفظی آن چایی است که ملایم شده است ( به دلیل مخلوط شدن با کره و نمک ) و واژه bod ja که معنی تحت اللفظی آن چای تبتی است.
... [مشاهده متن کامل]
منبع: Oxford English Dictionary
از هوش مصنوعی درباره مفهوم ملایم ( mild ) که در ریشه شناسی واژه به آن اشاره شده پرسیدم و جواب این بود:
مفهوم mild ( ملایم، معتدل، نرم ) احتمالاً چند لایه معنایی دارد که به خواص فیزیکی و احساسی نوشیدنی اشاره می کند:
۱. مقابل تیزی یا گسی چای تلخ:
چای سیاه تبتی ( از برگ های درشت و گاهی ساقه ) که برای مدت طولانی جوشانده و غلیظ می شود، طعمی بسیار تلخ، قابض و گس دارد. افزودن کره ( و نمک ) این تیزی، تلخی و حس خشکی دهان را خنثی می کند و آن را به نوشیدنی ملایم تر و قابل تحمل تر تبدیل می نماید. پس mild در مقابل harsh ( خشن ) یا astringent ( قابض/گس ) قرار می گیرد.
۲. مقابل سردی یا خنکی:
در پزشکی سنتی تبتی ( و به طور کلی در طب سنتی آسیایی ) ، چای ساده، به ویژه اگر غلیظ و تلخ باشد، ممکن است دارای کیفیت سرد در نظر گرفته شود. افزودن کره ( یک ماده حیوانی چرب و غنی ) و نمک، طبیعت نوشیدنی را متوازن تر و معتدل تر ( mild ) می کند و از نظر حرارتی به سمت خنثی یا گرم می برد. این باعث می شود برای آب وهوای سرد هیمالیا و هضم مناسب تر باشد.
۳. مقابل تندی یا ادویه دار بودن:
اگرچه چای کره ای تند نیست، اما واژه mild می تواند در مقابل spicy هم قرار گیرد. در اینجا منظور این است که نوشیدنی فاقد طعم های تند و تحریک کننده است و به جای آن، طعمی غنی، کره مالی، نمکی و آرام بخش دارد. حس چرب و نمکی، احساس نرمی و لطافت در دهان ایجاد می کند.
۴. مفهوم آرام کنندگی و مغذی بودن:
ملایم می تواند به خاصیت تسکین دهندگی این نوشیدنی نیز اشاره کند. چای کره ای به عنوان یک نوشیدنی انرژی بخش و سیرکننده شناخته می شود که معده را آرام می کند و احساس گرسنگی و اضطراب را کاهش می دهد. از این نظر، اثر آن بر بدن ملایم و حمایت کننده است.
جمع بندی:
ترجمه تحت اللفظی cha srun - mo به چای ملایم در فرهنگ لغت آکسفورد، تلاشی است برای انتقال این ایده که افزودن کره و نمک، نوشیدنی را از حالت خشن، تلخ، قابض و سرد به حالتی نرم، متوازن، مغذی و قابل تحمل تبدیل می کند. این ملایم سازی هم به طعم، هم به بافت و هم به اثر حرارتی/دارویی نوشیدنی در سیستم طب سنتی اشاره دارد.
ریشه شناسی: مقایسه کنید با واژه suyou cha در زبان چینی که در حدود سال 1609 یا قبل از آن پدید آمده است و متشکل از دو جزء suyou به معنای کره و cha به معنای چای است. در زبان تبتی به آن ja srun - mo گفته می شود که معنای تحت اللفظی آن چایی است که ملایم شده است ( به دلیل مخلوط شدن با کره و نمک ) و واژه bod ja که معنی تحت اللفظی آن چای تبتی است.
... [مشاهده متن کامل]
منبع: Oxford English Dictionary
از هوش مصنوعی درباره مفهوم ملایم ( mild ) که در ریشه شناسی واژه به آن اشاره شده پرسیدم و جواب این بود:
مفهوم mild ( ملایم، معتدل، نرم ) احتمالاً چند لایه معنایی دارد که به خواص فیزیکی و احساسی نوشیدنی اشاره می کند:
۱. مقابل تیزی یا گسی چای تلخ:
چای سیاه تبتی ( از برگ های درشت و گاهی ساقه ) که برای مدت طولانی جوشانده و غلیظ می شود، طعمی بسیار تلخ، قابض و گس دارد. افزودن کره ( و نمک ) این تیزی، تلخی و حس خشکی دهان را خنثی می کند و آن را به نوشیدنی ملایم تر و قابل تحمل تر تبدیل می نماید. پس mild در مقابل harsh ( خشن ) یا astringent ( قابض/گس ) قرار می گیرد.
۲. مقابل سردی یا خنکی:
در پزشکی سنتی تبتی ( و به طور کلی در طب سنتی آسیایی ) ، چای ساده، به ویژه اگر غلیظ و تلخ باشد، ممکن است دارای کیفیت سرد در نظر گرفته شود. افزودن کره ( یک ماده حیوانی چرب و غنی ) و نمک، طبیعت نوشیدنی را متوازن تر و معتدل تر ( mild ) می کند و از نظر حرارتی به سمت خنثی یا گرم می برد. این باعث می شود برای آب وهوای سرد هیمالیا و هضم مناسب تر باشد.
۳. مقابل تندی یا ادویه دار بودن:
اگرچه چای کره ای تند نیست، اما واژه mild می تواند در مقابل spicy هم قرار گیرد. در اینجا منظور این است که نوشیدنی فاقد طعم های تند و تحریک کننده است و به جای آن، طعمی غنی، کره مالی، نمکی و آرام بخش دارد. حس چرب و نمکی، احساس نرمی و لطافت در دهان ایجاد می کند.
۴. مفهوم آرام کنندگی و مغذی بودن:
ملایم می تواند به خاصیت تسکین دهندگی این نوشیدنی نیز اشاره کند. چای کره ای به عنوان یک نوشیدنی انرژی بخش و سیرکننده شناخته می شود که معده را آرام می کند و احساس گرسنگی و اضطراب را کاهش می دهد. از این نظر، اثر آن بر بدن ملایم و حمایت کننده است.
جمع بندی:
ترجمه تحت اللفظی cha srun - mo به چای ملایم در فرهنگ لغت آکسفورد، تلاشی است برای انتقال این ایده که افزودن کره و نمک، نوشیدنی را از حالت خشن، تلخ، قابض و سرد به حالتی نرم، متوازن، مغذی و قابل تحمل تبدیل می کند. این ملایم سازی هم به طعم، هم به بافت و هم به اثر حرارتی/دارویی نوشیدنی در سیستم طب سنتی اشاره دارد.
چای کره ای ( Butter Tea ) → نوشیدنی تبتی با کره و نمک