attributionstheorie

پیشنهاد کاربران

فلسفه علم و فلسفه روانشناسی ⬅️ دروس پایه 👇🗒️✒️
تئوری اسناد Attributionstheorie یا Attribution Theory
اشاره می کند که چگونه آدمی تلاش می ورزد تا مایه نمود رفتارهای آشکار فردی را بر پایه عوامل درونی یا بیرونی برای خود و دیگران بازشناسی نماید. کاربرد فرایند ادراکی در رفتار سازمانی نیز در این نظریه روشن می شود و این نظریه پایه مهمی در ادراک رخدادهای اجتماعی و دسته بندی رفتار مردم به شمار می آید. این نظریه رفتار مردم را ترکیبی از نیروهای بیرونی ( مانند بخت و محیط ) و نیروهای درونی ( مانند توانایی، کوشش و دانش ) می داند. عوامل واقعی رفتار به اندازهٔ عوامل ادراک شده حائز اهمیت نیستند، آن چه آدمی هنگام مشاهدهٔ رفتار در ذهن می پروراند و نسبت داده رفتار به علل درونی یا بیرونی است که بسیار مهم است.
...
[مشاهده متن کامل]

به لحن دیگر فرایند نظریه اسناد ما رفتار را می بینیم و سپس آن را بر پایه همرایی ( consensus ) ، پایداری ( consistency ) ، و دگرسانی ( distinctiveness ) ارزیابی می کنیم.
همرایی یعنی درجه همانندی رفتار مشاهده شده با رفتار دیگران در همان موقعیت. اگر همرایی بالا باشد، در آن صورت علت رفتار احتمالاً بیرونی است و اگر پایین باشد، علت درونی دارد. برای مثال، اگر همه افراد یک واحد سازمانی با دیرکرد وارد سازمان شوند، رفتار مشاهده شده با رفتار دیگران همرایی بالا دارد و علت بیرونی است و از این رو مشکل پیامد مسایل محیطی و عوامل مدیریتی است.
پایداری یعنی میزان بازانجام رفتار مشاهده شده در همان موقعیت. اگر رفتار خاصی چندین بار تکرار شود، پایداری رویه بالاست، احتمالاً علت درونی دارد. از این رو هر اندازه در نوع رفتار، ( مثلاً دیرکرد ) ، پایداری رویه بیشتر باشد، شخص مدیر آن را به حساب عوامل درونی یا خود شخص می گذارد؛ ولی اگر تنها یک روز با دیرکرد وارد شود، مدیر نمی تواند بر چسب بی انگیزگی یا تنبلی به او بزند, پس پایه این نظریه افراد رفتار را می بینند و آنگاه علت ها را به آن اسناد می کنند. هنگام نگرش رفتار یک شخص می خواهیم تا مشخص کنیم که آیا این رفتار علت درونی دارد یا علت بیرونی است.

منابع• https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-1-4020-8265-8_97• https://www.spektrum.de/lexikon/psychologie/attribution/1584• https://www.oxfordbibliographies.com/abstract/document/obo-9780199828340/obo-9780199828340-0096.xml

بپرس