پرسش خود را بپرسید

کلمه‌های رکیک در زبان فارسی

تاریخ
١ سال پیش
بازدید
٦,٨٩٦

چرا در زبان ما، و احتمالا در خیلی از زبان‌های دیگر، استفاده از کلمه‌های رکیک، مثل**********  و... به خصوص استفاده از کلمه‌های رکیک جنسی، یک جنبه‌ی مزاح‌آمیز  و سرگرمکننده به ساختار جمله می‌دهد و اینقدر در جامعه‌ی ما حداقل محبوب است؟  

من شخصا تمایل انسان‌ها برای اینچنین استفاده‌ی رایج از کلمه‌های رکیک و تحقیرآمیز را نمی‌فهمم. و چرا اینقدر کلمه‌های رکیک جنسی تا این حد در فرهنگ ما رواج یافته؟  

٧٥٨
طلایی
٠
نقره‌ای
٥
برنزی
١٤

"بد زبانی" ( فحش - ناسزا - تحقیر - مسخره کردن . . . ) دیگران را شاخصترین "تَحجُّر و تَعصُّب بی جا" هست.
وبا حرفهای رکیک وفحش ناموسی و. . حرف غلط رو بزور میخون بشنانند.
وقدرت "واهی" خودشان وخیال ذهنشان به نمایش میدن.
در اینترنت به وفور میبینیم وجواب علمی ومنطق عقلی واخلاقی و. . . ندارند
بعضیها هم از فحّاشی وناسزا وتحقیر ومسخره کردن وآزارکردن دیگران رو لذت میبرن. . .

-
٨ ماه پیش

٨ پاسخ

مرتب سازی بر اساس:

سؤال خیلی جالبیه و می‌شه از چند جنبه بهش نگاه کرد: روان‌شناسی زبان، جامعه‌شناسی، و تاریخ فرهنگی.  

. تأثیر روان‌شناسی زبان و قدرت ممنوعیت

کلمات رکیک معمولاً تابو محسوب می‌شن، یعنی جامعه اون‌ها رو ممنوع یا غیراخلاقی می‌دونه. اما همین ممنوعیت باعث می‌شه که استفاده از اون‌ها حس شورشی، هیجان‌انگیز، یا سرگرم‌کننده پیدا کنه. در واقع، شکستن این تابوها می‌تونه حس آزادی، صمیمیت، یا حتی طنز ایجاد کنه.  

به‌طور کلی، ذهن ما به چیزهایی که محدود می‌شن، حساس‌تر می‌شه. این یکی از دلایلیه که کودکان وقتی یه کلمه‌ی ممنوعه رو می‌شنون، می‌خندن یا وقتی کسی از کلمات رکیک استفاده می‌کنه، بار احساسی قوی‌تری به جمله می‌ده.  

---

2. نقش جامعه و فرهنگ در محبوبیت کلمات رکیک

در خیلی از جوامع، مخصوصاً جوامعی که در اون‌ها موضوعات جنسی سرکوب شده یا تابو هستن (مثل ایران و خیلی از کشورهای خاورمیانه)، زبان عامیانه به عنوان راهی برای مقابله با این سرکوب عمل می‌کنه. وقتی جامعه‌ای درباره‌ی موضوعی به‌صورت آزاد و سالم صحبت نمی‌کنه، همون موضوع در گفتار غیررسمی و طنز بیشتر وارد می‌شه.  

مثال:  

- در جوامعی که آزادی بیان بیشتری دارن و مسائل جنسی کمتر تابو هستن، استفاده از این نوع کلمات به اندازه‌ی ایران رایج نیست، یا بیشتر جنبه‌ی توهین داره تا طنز.  

- در مقابل، در جامعه‌ای مثل ایران که صحبت درباره‌ی مسائل جنسی در محافل رسمی خیلی محدود شده، این کلمات در زبان عامیانه شکلی از واکنش ناخودآگاه به این محدودیت می‌شن.  

---

3. چرا کلمات رکیک جنسی تا این حد محبوب شدن؟

- تأثیر مردسالاری تاریخی: بسیاری از کلمات رکیک جنسی، به‌خصوص در فرهنگ ایرانی، بار تحقیرآمیز برای زنان دارن یا به نوعی به "تسلط مرد بر زن" اشاره می‌کنن. این نشون‌دهنده‌ی تاریخی از قدرت‌نمایی و سلطه‌طلبی در زبان است.  

- تابو بودن رابطه‌ی جنسی: وقتی یه موضوع خیلی حساس و ممنوعه می‌شه، بیشتر از اون به‌عنوان راهی برای شوخی و تمسخر استفاده می‌شه.  

- کارکرد طنز و رهایی از استرس: در جوامعی که فشارهای اقتصادی، سیاسی، و اجتماعی زیاده، شوخی‌های جنسی و استفاده از کلمات رکیک نوعی تخلیه‌ی روانی محسوب می‌شه.  

---

4. چرا این کلمات حس طنز ایجاد می‌کنن؟

چند دلیل داره:  

1. شکستن انتظارات زبانی:وقتی توی یه موقعیت عادی، یه نفر ناگهان از یه کلمه‌ی رکیک استفاده می‌کنه، باعث شوک لحظه‌ای می‌شه، که این شوک می‌تونه به خنده منجر بشه.  

2. حس صمیمیت و خودمانی بودن: در خیلی از جمع‌های دوستانه، استفاده از این کلمات نشونه‌ی راحت بودن افراد با همدیگه‌ست و باعث می‌شه مکالمه غیررسمی‌تر و دوستانه‌تر به نظر بیاد.  

3. واکنش‌های احساسی قوی‌تر: این کلمات چون بار عاطفی و فرهنگی دارن، استفاده ازشون باعث می‌شه جمله قوی‌تر و اثرگذارتر بشه.  

---

5. نتیجه‌گیری:  

خیلی از افراد به این موضوع مثل یه بازی زبانی نگاه می‌کنن و اون رو راهی برای تخلیه‌ی انرژی، صمیمیت، یا حتی اعتراض می‌دونن. اما اگر برای تو این تمایل غیرقابل‌درکه، ممکنه که:  

- از نظر شخصیتی به زبان دقیق و رسمی علاقه داشته باشی.  

- در محیطی بزرگ شده باشی که این نوع گفتار کم‌تر رواج داشته.  

- شوخی‌های جنسی یا زبان رکیک برات بار معنایی منفی زیادی داشته باشه و حس ناخوشایندی بده.  

در نهایت، این یه پدیده‌ی فرهنگی و روان‌شناختیه که از سرکوب‌ها، انتظارات اجتماعی، و حتی تاریخ زبانی نشأت گرفته، و برای بعضی افراد خنده‌داره و برای بعضی دیگر بی‌معنی یا حتی زننده.

١,٥١٣
طلایی
٠
نقره‌ای
٨
برنزی
٣٢
تاریخ
٢ ماه پیش

بعض العلل:
1- در فرهنگ امریکائی؛ فحش دادن یعنی:
قدرتمند، باکلاس،  جلبه دار، ثروتمند ،..."شهرت وار" و"قهرمان نمائی"و"آزادمند"
...
2- ته دانش که دارد همین "بدزبانی"!
3- متفاوت جلوه دادن! وجلبه ...
4-...
ادامه دارد...
(اگه میل داری)
به واژه "فحش"،"ناسزا"،
Just Do It!
It's My life.
None of mine.
غرب گدائی
باغ اوروپا
خود تحقیری
عزت نفس
Human Zoo
بی تفاوتی
جاده خاکی
...
بهرحال؛ "ناسزا؛ درمان نداره!

...

١٢٢,٨١٢
طلایی
٩٨
نقره‌ای
٤٨٧
برنزی
٦٨٦
تاریخ
٨ ماه پیش

شفاف ،   واضح،   رک

١٢٨
طلایی
٠
نقره‌ای
٠
برنزی
٠
تاریخ
١٠ ماه پیش

نظر شخصی: بدلیل اذهان پورنوگرافی زده و راحت طلب که حتی خنده و طنز را هم میخواهند در یک کلمه کوتاه خلاصه کنند و زحمتی نداشته باشد. همه هم در این افول و نابودی فرهنگ شریک هستند. همچنین کمبود محتوای فارسی خوب از نظر فرهنگی از فیلم و سریال بگیرید تا کتاب و دروس دانشگاهی و آموزشی و... . البته محتوای خوب تاریخی و قدیمی فارسی از همه زبانها بدون شک بیشتر است(کمیت) ولی کیفیت آنها برای انسان امروزی به روز رسانی نشده است و در  قالبهای جدید مثل موسیقی و فیلم عرضه نشده و خلا فرهنگی به وجود آمده است.

همچنین جدا شدن از ریشه ها و سنت های الهی و ملی ۳۵۰۰ساله بی تاثیر نیست.

٥٠٩
طلایی
٠
نقره‌ای
١٣
برنزی
٤
تاریخ
١١ ماه پیش

البته دوران قدیم، زمانی که پورن نبود هم ما این فحاشی رو توی جامعه داشتیم

-
١١ ماه پیش

این چیزی که شما می فرمایی افول و نابودی فرهنگ نیست. بلکه خودش یک فرهنگ است. کشمکش بین دو نیرو همیشه منتهی به پیروزی نیروی قوی تر می شود. حتما این فرهنگ از فرهنگ خندیدن با طنز فاخر مورد پسند شما قوی تر است که موفق شده. چون چیزی را دوست نداریم یا درک نمی کنیم نباید صفت بد به آن بدهیم. وگرنه که طبق فرمایش شما از فردا باید گشت ارشاد صحبت کردن هم راه اندازی بشه.
اجازه بدید جامعه و فرهنگ خودش در طول زمان مسیر خودش را پیدا کند. قضاوت نکنید لطفا.

میتوانیم فرض رو بر این قرار بدهیم که جامعه امروزی طاقت خواندن متن ادبی و حتی ساده را ندارد و نیاز به چیزی دارد که ان متن را برایش سرگرم کننده جلوهه بدهد  برای همین به سمت چیزی یا کسی جذب میشود که از کلمات رکیک استفاده میکند. با توجه به جوامع امروزی  و سبک زندگی مدرنیته و دنیایی که بیشتر وقت خود را در انجا گذرانده و بزرگ شده اند ناخوداگاه تحت تاثیر ان محیط هم قرار گرفته اند به  همین دلیل برایشان فردی که از کلمات رکیک و شوخی های جنسی استفاده میکند  جذاب تر و ملموس تر هست  و علت دیگر هم میتواند به نیاز جنسی و تابو بودن درخواست ان از جامعه است زیرا وقتی فرزند به سن بلوغ میرسد پدر و مادر  از توضیح این تغییر بزرگ در بلوغ نوجوان  تفره میروند و مسیری را انتخاب میکنند که پدرانشان رفته اند غافل از اینکه دوره و زمانه تغییر کرده. ان نوجوان هم برای بیان احساساتش با  سایر نوجوانان مانند خود شروع به دوستی وگردش و با ازادی کامل صحبت درباره مسائل جنسی و فحاشی میکند و بعد از گذشت مدتی این طرز صحبت کردن در ان تبدیل به خصلت میشود و فکر میکند تا وقتی که به کلماتش فحشی اضافه نکرده است حرفش بین رفیقانش  خریداری ندارد واین روند تا بزرگسالی و تبدیل به عادت و تاثیر گذاشتن همین فرد بر دیگران و حتی فرزند خود ادامه پیدا میکند. شاید خیلی از مشکلات بزرگ انسان ها در جامعه از ریشه های کوچکی  در کودکی او اغاز شده و همواره همراه او امده است

تاریخ
١ سال پیش

سلام
"جامعه امروزی طاقت خواندن متن ادبی و حتی ساده را ندارد"
این مختص جامعه امروزی نیست و بقول برنارد شاو "دو درصد از مردم می اندیشند، سه درصد فکر می کنند که می اندیشند و ۹۵ درصد حاضرند بمیرند اما فکر نکنند!" ولی مسئله اینجاست که تو جامعه ی ما کسانی که تو زمینه سرگرمی دغدغه مند کار میکنند و واقعا هم خوب کار میکنند به طریقی یا حذف می شن یا بلایی سرشون میاد که ترجیح میدن کار نکنن .

-
١ سال پیش

مثلا تو سریالهای طنز "پایتخت" طنزی بود که بر پایه فرهنگسازی و احترام ساخته شده بود و از اقبال عمومی مردم هم برخوردار بود بطوری که هیچ کدوم از فیلمهایی که بر پایه متلکهای جنسی بودن از نظر اقبال مردمی حتی بهش نزدیک هم نشدن! حالا وقتی چنین افرادِ دغدغه مندی حذف می شن جامعه میشه مصداق این ضرب المثل که " تو حوضی که ماهی نباشه قورباغه سپهسالاره"!

-
١ سال پیش

درود

زمان کودکی من زمانی بود که کشورمون  ‌با عراق  درگیر جنگ بود، یک شبی که در خونه خبر جنگ از تلویزیون پخش می‌شد من که هنوز مدرسه هم نمی‌رفتم یکی از همین ناسزاهای کوچه‌بازاری رو که از توی کوچه شنیده بودم نثار صدام کردم.

پدرومادرم  بی‌درنگ  با نگاه‌ و پاسخ خشم‌آلود  نوک منو چیدند و همون یک بار بود و دیگه تموم  شد.

پرورش  بزرگترین وظیفه و ادب بزرگترین میراث پدران برای فرزندان است.

٤٩,٥٢٢
طلایی
٦
نقره‌ای
٢٥٦
برنزی
٥٣٠
تاریخ
١ سال پیش

شاید این کار نزد عده ای محبوب باشه ولی به نظر من به شدت نفرت انگیزه و تا جایی که واسه م ممکن باشه سعی می‌کنم از این جماعتِ سر به خشتک (ببخشید که این واژه رو به کار می‌برم ولی به نظر من این واژه کاملا روی این افراد می‌شینه و توصیف کاملی واسه‌شونه) فاصله بگیرم. 

(عکسی که پیوست کردم نحوه  معرفی الگو در آموزش و پرورش ما رو  شرح داده)

٦,٤١١
طلایی
٤
نقره‌ای
٨٤
برنزی
٢١
تاریخ
١ سال پیش
عکس پرسش

"چرا اینقدر کلمه های رکیک جنسی تا این حد در فرهنگ ما رواج یافته؟"

به نظر من یک عاملِ موثر بر این موضوع تربیت پدر و مادره و دومین عامل اینه که شخص چه کسانی رو در طول زندگیش الگوی خودش قرار میده.

وقتی سیستم آموزشی یک کشور ناتوان از معرفیِ الگوی مناسب باشه و یا الگوهایی معرفی کنه که غیر منطقی و رویایی باشن و تو زرد از آب دربیان و پاسخگوی نیازِ روز جامعه نباشن، هستن کسانی که تربیتِ مردم اون جامعه رو به عهده بگیرن و مطابق میل خودشون پیش ببرن.

-
١ سال پیش

دقیقا. به نظر من هم کنار تربیت پدرومادر، سیستم آموزشی نقش خیلی بزرگی بازی می کنه. حتی شاید بشود گفت زبان یک جامعه در سیستم آموزشی مهندسی می شه. ما حتی خودمان این کلمه های رکیک رو در فضای مدرسه یاد می گیریم و نه از پدرومادرمان.

-
١ سال پیش

متاسفانه قشر وسیعی از این افراد که فرمودید رو نوجوانان و جوانان تشکیل میدن و حتی اگه خودشون دوست نداشته باشن این کلمات روی زبونشون افتاده فقط یه سری افراد فکر میکنن اگه از این کلمه ها استفاده کنن خیلی کلاس کارشون بالاتره مثلا! من خودم به عنوان یک نوجوان سعی میکنم هیچ وقت از اینها استفاده نکنم و حتی به دوستانم هم تذکرش رو میدم و میگن ما اصلا حواسمون نیست که کی ازش استفاده میکنیم!. . . . متاسفانه

٣,٠٨٥
طلایی
١
نقره‌ای
٥
برنزی
٣٢
تاریخ
١ سال پیش

مرسی از جوابتون اما جوابی که دادید به سوال مربوط نیست. اینکه اینطور هست را من هم می دانم، سوال من این بود که به نظر شما چرا اینطور است
من یک ویدئوی اینستاگرامی درمورد شطرنج می دیدم. کسی که ویدئو رو ساخته بود دائما از کلمه های رکیک جنسی استفاده میکرد و ویدئو رو خنده دار و جذاب کرده بود و اینطوری به مقدار میلیونی ویو گرفته بود. در صورتی که کسایی که بدون فحاشی ویدئوی آموزشی میسازند به هیچ وجه در فضای اینستاگرامی اینقدر وایرال نمیشوند
ینی چرا فحاشی میتواند این جنبه ی سرگرمی را ایجاد کنند و محبوب است

-
١ سال پیش

اگر بخوایم روراست باشیم همه ما در قسمتی از وجودمون مانند دیگران از یه سری انحرافات استقبال میکنیم ممکنه ناگهان به خودمون بیایم بگیم چرا من رفتم سمت این موضوع و اینقدر از این چیزهایی که ناپسند هستن استقبال کردم ولی خیلی ها این برگشت از استقبال کردن رو ندارن و تا اخر میرن و کیف هم میکنن شاید اگه این همه اتفاق بد توی کشور ما رخ نمیداد و ما دولت خوبی داشتیم که این آداب اخلاقی رو توی کشور رواج بده این اتفاقات و انحراف دوستیها به این شکل رخ نمیداد

-
١ سال پیش

۱ ) من فکر می کنم اونچه که شما خیلی مبهم تحت عنوان «استقبال انحرافات توسط قسمتی از وجودمان ( ؟ ) » اظهار می کنید، به معنای گرایش ما انسان ها به کارهای ممنوع و تابوییزه شده به طور اجتماعی هست. ینی کارهایی که توسط جامعه به قول شما به عنوان «انحراف» تلقی می شوند. حالا درست یا نادرست. خب اگر که یک جامعه ی کاپیتالیستی را در نظر بگیریم، هرکجا تقاضا باشد، عرضه هم هست، فارغ از هر ایدئولوژی ای. اما فضای اینستاگرام را که نگاه کنید، جزء بزرگی از اینفلوئنسرهای پربازدید انسان هایی هستند که فحاشی می کنند.

-
١ سال پیش

۲ ) خب هرکجا تقاضا باشد، عرضه هم هست، به این کاری ندارم، اما سوال اینجاست این تقاضای عظیم برای این تولیدگرهای محتوای بددهن در جامعه ی ما از کجا آمده؟

-
١ سال پیش

پاسخ شما