تاریخی مذهبی اطلاعات عمومی
نام عنوان نهجالبلاغه را چه کسی برای این کتاب تألیف شده انتخاب کرد آیا توصیه خود امام علی است یا سید رضی آن را انتخاب کرد ؟
٣ پاسخ
سید رضی زیباترین و برازنده ترین نام رو انتخاب کردن و هنوز کسی نتوانسته نامی از این رساتر و بهتر پیدا کنه.
شهید مطهری در این باره می گوید: «سیدرضی شخصاً شیفته سخنان علی(علیه السلام) بوده است، او مردی ادیب و شاعر و سخن شناس بود. سیدرضی به خاطر همین شیفتگی که به ادب عموماً و به کلمات علی(علیه السلام) خصوصاً داشته است بیشتر از زاویه فصاحت و بلاغت و ادب به سخنان مولی می نگریسته است، و به همین جهت در انتخاب آنها این خصوصیت را در نظر گرفته است، یعنی آن قسمت ها بیشتر نظرش را جلب می کرده است که از جنبه بلاغت برجستگی خاص داشته است؛ و ازاین رو نام مجموعه منتخب خویش را «نهج البلاغه» نهاده است.
نهج البلاغه شامل ۲۴۱ خطبه، ۷۹ نامه و ۴۸۹ حکمت از سخنان گهربار امیرمؤمنان و پیشوای حقمداران است. البته نه سخنان و کلمات مولی علی(علیه السلام) منحصر است به آنچه سیدرضی گردآوری کرده؛ و نه گردآوران سخنان امیرمؤمنین(علیه السلام) منحصر به سیدرضی است.
مسعودی که تقریباً صد سال قبل از سیدرضی می زیسته در کتاب «مروجالذهب» می گوید: «آنچه مردم از خطبه های علی(علیه السلام) در مقامات مختلف حفظ کرده اند، بالغ بر چهارصد و هشتاد و اندی می شود. علی(علیه السلام) آن خطبه ها را با بیان رسا و بدون یادداشت و پیش نویس به گوش مردم می رساند و مردم از آن بهرهمند می شدند».
استاد محمدتقی جعفری درباره بلندای محتوای نهج البلاغه می گوید: «نهج البلاغه تنها کتاب دیروز و امروز نیست، بلکه کتاب فردا هم هست؛ زیرا تشریح «انسان» و «جهان» در نهج البلاغه به طور جاودانی انجام گرفته است، قوانینی که در روش انسان و جهان فرموده است، ساخته شده زمان و مکان نیست تا محدود به چهار دیوار عصری و حداکثر قرنی بوده باشد، هر عصری می رسد و نوابغی تربیت می کند و به اندازه فهم و اطلاعشان از نهج البلاغه استفاده می کنند.»
علامه جعفری در جای دیگر پیرامون بار معنایی نهج البلاغه می گوید: «سخنان امیرالمؤمنین علی(علیه السلام) پاسخ گوی همه مسائل انسانی در ارتباطات چهارگانه، یعنی ارتباط انسان با خویشتن، ارتباط انسان با خدا، ارتباط انسان با عالم هستی و ارتباط انسان با همنوعان خود می باشد. تاکنون دیده نشده است که بشریت توانسته باشد در جایی پاسخ های حقیقی این سوالات ششگانه اصلی را بدهد مگر در نهج البلاغه: ۱ – من کیستم؟ ۲ – از کجا آمده ام؟ ۳ – به کجا آمده ام؟ ۴ – با کیستم؟ ۵ – به کجا می روم؟ ۶ – برای چه آمده بودم؟»
* باز نشر از سایت 👇
http://thaqalain.ir/نام-گذاری-نهج-البلاغه/شما لطف دارید آقای ایرانیان عزیز.
خود شخص مرحوم سید رضی پس از جمع آوری آن سخنان و زمانیکه به عنوان کتاب ارائه کردند نام کتابشان را نهجالبلاغه گذاشتند
درود بر شما استاد
استفاده کردیم از معلومات با ارزش شما
سپاس