قرآن کریم ترجمه و تفسیر
آیه ده سوره انبیاء ،
انّ الذین سبقت لهم منّا الحسنی ، اولئک عنها مبعدون ،
کسانیکه سابق بود نیکی ما در حقشان ، آنان را از آتش جهنم دور نگه داشت ،
لطفاً دوستان اگر تفسیر قابل فهمی از احسان سابق خداوند دارند ، ارائه دهند ، ممنون م
١ پاسخ
آیهای که ذکر کردهاید از سوره انبیاء، آیه ۱۰۱ است:
"إِنَّ الَّذِينَ سَبَقَتْ لَهُمْ مِنَّا الْحُسْنَىٰ ۚ أُو۟لَـٰٓئِكَ عَنْهَا مُبْعَدُونَ"
ترجمه:
"کسانی که پیشتر برای آنها از سوی ما نیکویی (حسنی) مقرر شده است، آنان از آتش جهنم دور خواهند بود."این آیه به کسانی اشاره دارد که خداوند از پیش برای آنها رحمت و نیکی ویژهای را مقرر کرده است و آنها از عذاب جهنم و آتش آن دور خواهند ماند. برای درک بهتر مفهوم "سابقه حسنی" از سوی خداوند، باید چند نکته را مدنظر قرار داد:
تفسیر "سابقه حسنی":
- سابقه حسنی از سوی خداوند به این معناست که کسانی که در دنیا به طور خاص در زمرهی بندگان صالح و مؤمن قرار دارند، خداوند از پیش برای آنها سعادت و نیکی را تقدیر کرده است. این تقدیر از سوی خداوند میتواند شامل رحمت ویژه، آمرزش گناهان، و نجات از عذاب در آخرت باشد.
- در برخی تفسیرها، "سابقه حسنی" به نوعی مشیت الهی اشاره دارد که افراد خاصی به دلیل ایمان و اعمال صالحشان از پیش مورد لطف و فضل خداوند قرار میگیرند. به عبارت دیگر، این افراد در نتیجهی حسن نیت و ایمان آنها، به نوعی از آتش جهنم محفوظ میمانند.
- سابقه حسنی میتواند به کسانی اشاره داشته باشد که از رحمت الهی بهرهمند شدهاند به دلیل اعمال نیکویشان در دنیا، مانند ایمان به خداوند، پیروی از پیامبران، و انجام اعمال صالح.
در تفسیر مفسران:
- برخی مفسران مانند طبرسی در تفسیر مجمعالبیان و ابنکثیر در تفسیر القرآن اشاره دارند که این آیه به آزادی و نجات مؤمنان از عذاب جهنم اشاره دارد که به دلیل فضل و کرم خداوند، آنها از عذاب دور نگه داشته خواهند شد.
- در تفسیر المیزان نیز آمده است که این آیه به نوعی نشاندهنده تقدیر و اراده الهی است که به افراد خاص، به دلیل حسن سلوک و نیتهای خالصانهشان، فرصت و فضل ویژهای عطا میشود تا از عذابهای سخت آخرت در امان بمانند.
نکته کلیدی:
این آیه یادآور رحمت و فضل الهی است که خداوند برای برخی بندگان خود در نظر گرفته است. این افراد به دلیل ایمان و عمل صالحشان به طوری ویژه از آتش جهنم دور خواهند بود. این نوع پیشبینی و تقدیر خداوند از گذشته بوده و نشانگر شایستگی و تقوی این افراد است.