رسیدگی به اعاده دادرسی
در رسیدگی به اعاده دادرسی کدام یک از موارد ذیل قابل طرح می باشد ؟
ورود ثالث
جلب ثالث
دعوی متقابل
هیچکدام
١ پاسخ
نسبت به احکام قطعی یا قطعیت یافته، میتوان به جهات ذیل درخواستاعاده دادرسی نمود:
۱. موضوع حکم، مورد ادعای خواهان نبوده باشد.
۲. حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد.
۳. وجود تضاد در مفاد یک حکم که ناشی از استناد به اصول یا به مواد متضاد باشد.
۴. حکم صادره با حکم دیگری در خصوص همان دعوا و اصحاب آن که قبلاً توسط همان دادگاه صادر شدهاست، متضاد باشد، بدون آنکه سبب قانونی موجب این مغایرت باشد.
۵. طرف مقابل درخواست کننده اعادهدادرسی، حیله و تقلبی به کار برده که در حکم دادگاه مؤثر بودهاست.
۶. حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که که پس از صدور حکم، جعلی بودن آنها ثابت شده باشد.
۷. پس از صدور حکم، اسناد و مدارکی به دست آید که دلیل حقانیت درخواستکننده اعادهدادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یاد شده در جریان دادرسی مکتوم بوده و در اختیار متقاضی نبودهاست.
علاوه بر موارد هفتگانه فوق، بخشی از ماده ۲۲۷ ق.آ.د. م نیز دربردارنده جهت دیگری برای اعادهدادرسی میباشد. به موجب این ماده: «... اگر اصالت یاجعلیت سند بهموجب رأی قطعی کیفری ثابت شده و سند یادشده مستند دادگاه در امر حقوقی باشد، رأی کیفری برابر مقررات مربوط به اعادهدادرسی قابل استفاده میباشد…» تفاوت این جهت با جهت مندرج در بند ۶ ماده ۴۲۶ ق.آ.د. م در این است که آن ماده، ناظر به اثبات جعلیت سند به عنوان یک دعوای حقوقی مستقل در دادگاه حقوقی میباشد (از جنبه وقوع فعل جعل) اما ماده ۲۲۷، ناظر به اثبات جعلیت سند به عنوان یک شکایت کیفری در دادگاه کیفری (از جنبه وقوع جرم جعل) میباشد. این تفاوت با دقت در ماده ۴۲۹ ق.آ.د. م آشکار میشود که اعلام میدارد: «درصورتی که جهت اعاده دادرسی جعلی بودن اسناد … باشد، ابتدای مهلت اعاده دادرسی، تاریخ ابلاغ حکمنهایی مربوط به اثبات جعل … میباشد.» در این ماده قانونگذار از تعبیر «اثبات جعل» استفاده نموده که یک دعوای حقوقی است و در دادگاههای حقوقی قابل رسیدگی میباشد و ماهیتاً متفاوت از جنبه کیفری جرم جعل میباشد.
* باز نشر از سایت: 👇